«Αγαπητέ Farouk, πρέπει να ξέρεις ότι η ζωή είναι καλύτερη στην όμορφη Γαλλία. Ευχόμαστε να επιστρέψεις γρήγορα κοντά μας. Μας λείπεις, η αστυνομία». Το μήνυμα εμφανίζεται σε ηλεκτρονική καρτ ποστάλ της γαλλικής αστυνομίας με αποδέκτη τον Farouk Hachi. Tον αφρικανικής καταγωγής Γάλλο υπήκοο, που το 2009 καταδικάστηκε ερήμην σε 20ετή κάθειρξη για ένοπλες ληστείες τραπεζών και καταζητείται.

Τον Farouk, όπως και δύο ακόμα εγκληματίες, τον πρώην ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Karim Ouali (τον Απρίλιο του 2011 δολοφόνησε με μαχαίρι συνάδελφό του) και τον ληστή τραπεζών David Gras, καταχώρισαν οι γαλλικές αρχές στη λίστα της Europol με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς (www.eumostwanted.eu). Ωστόσο, ο 48χρονος Farouk Hachi επελέγη να συμμετάσχει και στη νέα καλοκαιρινή καμπάνια της Europol, που καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων Ευρωπαίων κακοποιών. Ξεκίνησε την 4η Αυγούστου και έχει τον περιπαικτικό τίτλο «Η αστυνομία σε θέλει πίσω στο σπίτι αυτό το καλοκαίρι». Συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, όχι όμως και η Ελλάδα. «Οι αστυνομίες της Ευρώπης στέλνουν καλοκαιρινές καρτ ποστάλ σε ασύλληπτους επικίνδυνους εγκληματίες. Ωστόσο, οι διευθύνσεις τους παραμένουν άγνωστες. Μπορείς να μας βοηθήσεις να τις βρούμε;», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Europol.

Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Κ», η εκπρόσωπος της Europol, Tine Hollevoet, εξήγησε τα εξής: «Εχει παρατηρηθεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός των Ευρωπαίων πολιτών και Ευρωπαίοι φυγάδες ταξιδεύουν σε χώρες του Νότου για διακοπές. Θέλουμε λοιπόν να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού για το ενδεχόμενο να εντοπίσουν κάποιον απ’ αυτούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Η τρέχουσα καμπάνια με τις καρτ ποστάλ είναι ένας ευρηματικός τρόπος για να κάνουμε τον κόσμο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα με τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των καταζητουμένων».

Η εφαρμογή www.eumostwanted.eu ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2016. Κάθε χώρα έχει δυνατότητα να καταχωρίζει στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς δύο φυγάδες. Τον Φεβρουάριο του 2016, ενδεικτικά, στην εφαρμογή είχαν καταχωριστεί 43 φυγάδες από 23 κράτη-μέλη. Η Ελληνική Αστυνομία αγνοούσε την εφαρμογή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.

Οπως αποκάλυψε στην «Κ» η κ. Hollevoet, μόλις στα τέλη Μαΐου 2017 αποφασίστηκε να εγγραφεί στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς ο δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας που κατάγεται από το Μοσχόφυτο Τρικάλων. Στη σχετική «αγγελία» αναφέρεται ότι ο 51χρονος δραπέτης είναι επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι έχει καταδικαστεί για σωρεία εγκλημάτων όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απαγωγή, απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμό κ.ά. Περιέργως, από το βιογραφικό του απουσιάζει η αναφορά στην αποστολή δέματος-βόμβας στον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Βασιλάκη το 2010.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει, προς το παρόν, καταχωρίσει δεύτερο καταζητούμενο στη σχετική εφαρμογή. Σημειώνεται ότι από τον Γενάρη του 2016, 36 καταζητούμενοι που είχαν μπει στη λίστα της Europol συνελήφθησαν. Οι έντεκα απ’ αυτούς χάρη σε πληροφορίες που έδωσε το κοινό στις αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, τέσσερις φυγόποινοι κακοποιοί παραδόθηκαν στις Αρχές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων-φωτογραφιών τους στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ε.Ε.

Καθημερινή