Η πανσέληνος του Μαρτίου, γνωστή και με την ονομασία «Φεγγάρι του Σκουληκιού», πρόκειται να λάμψει σύντομα στο νυχτερινό ουρανό.
Πιο συγκεκριμένα, το ολόγιομο φεγγάρι θα γίνει ορατό την Παρασκευή, 18 Μαρτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό «Almanac», στη χώρα μας η πανσέληνος αναμένεται να κορυφωθεί στις 01:22 τα ξημερώματα.
Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Σκουληκιού»
Η πανσέληνος του Μαρτίου είναι και η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών.
Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία της ονομασίας, το Φεγγάρι του Σκουληκιού πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη. Η εμφάνιση των σκουληκιών «προσκαλεί» τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης.
Η δεύτερη ερμηνεία της ονομασίας σχετίζεται με τον καπετάνιο Τζόναθαν Κάρβερ, έναν εξερευνητή του 18ου αιώνα, ο οποίος έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες και αρχίζουν να αναδύονται από τα χειμερινά τους κρησφύγετα τον Μάρτιο.
Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Μαρτίου
Υπάρχουν αρκετές ονομασίες που περιγράφουν τη μετάβαση του βόρειου ημισφαιρίου από το χειμώνα στην άνοιξη. Κάποια αναφέρονται στην εμφάνιση συγκεκριμένων ζώων («Φεγγάρι του Αετού», «Φεγγάρι της Χήνας»), ενώ άλλα αναφέρονται σε σύμβολα της εποχής:
Το «Φεγγάρι της Ζάζαρης» (Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων.
Το «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου.
Το «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.
Η Πασχαλινή Πανσέληνος
Η πανσέληνος του Μαρτίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη χριστιανική θρησκεία, καθώς συμπίπτει με την περίοδο της Σαρακοστής και της νηστείας πριν από το Πάσχα.
Έτσι ορισμένες φορές χαρακτηρίζεται ως το «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», εάν συμβεί πριν την εαρινή ισημερία, ή το «Πασχαλινό Φεγγάρι», εάν λάβει χώρα μετά την εαρινή ισημερία.