Ο Έλληνας γεννιέται με τρία πράγματα κλεισμένα μέσα στην ψυχή του. Την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια. Μην διανοηθεί κανείς να του πειράξει αυτά τα πιστεύω του. Μπορεί να μείνει νηστικός, αλλά την πίστη του δεν την αλλάζει.

Ακούγεται ότι θέλουν να καταργήσουν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι το δεύτερο μεγάλο εθνικό έγκλημα, μετά το πρώτο έγκλημα που ήταν το κλείσιμο των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπήρχε τρόπος και τότε και τώρα, ώστε και οι εκκλησίες να παρέμεναν ανοιχτές για τους πιστούς και οι παρελάσεις να γίνουν κανονικά.

Άραγε αν ζούσε σήμερα ο μακαριστός Χριστόδουλος, θα επέτρεπε να κλείσουν οι εκκλησίες; Θέλω να πιστεύω πως όχι και μάλιστα θα έπαιρνε θέση και για τις παρελάσεις, αλλά και για τα εθνικά θέματα.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της, το θέμα της μη διεξαγωγής των παρελάσεων ανά την χώρα. Υπάρχει τρόπος να γίνει και μάλιστα χωρίς κανένα κίνδυνο.

Δεν μπορεί να μην παρελάσουν οι πολεμικές σημαίες των ένδοξων ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας. Δεν μπορεί να μην παρελάσει το ηρωικό και ένδοξο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, που έλαβε μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας, με την ηρωική συμμετοχή στο ύψωμα 731 της Αλβανίας, όπου έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, με την ματωμένη και σκισμένη σημαία του να βρίσκεται σήμερα στο στρατόπεδο του Στρατηγού Χρήστου Καβράκου.

Είναι σεβαστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με τον κορονοϊό, αλλά το ξανατονίζω πως υπάρχει τρόπος. Αυτή η ιστορική θρυλική σημαία θα πρέπει να παρελάσει, έστω και με μια μικρή διμοιρία στρατιωτών.

Όπως επίσης και με τα σχολεία πρέπει να συμβεί το ίδιο, θα πρέπει μια μικρή αντιπροσωπεία μαθητών να παρελάσει κρατώντας την Ελληνική σημαία, χωρίς απαραίτητα την παρουσία του κόσμου.

Απευθύνω θερμή παράκληση προς την κυβέρνηση και τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και την ύστατη αυτή ώρα να σκεφθούν πολύ καλά τι πάνε να κάνουν, γιατί υπάρχουν από παντού κίνδυνοι που χτυπάνε κάθε ‘Έλληνα εκεί που πονάει.

Με τις εκκλησίες κλειστές και χωρίς μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, ίσως δημιουργηθούν συνθήκες που θα κοστίσουν μελλοντικά στο έθνος μας. Δείξτε τον απαιτούμενο σεβασμό στην ιστορία και την πίστη των Ελλήνων.

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας
Πρώην Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικκαίων