πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού
   
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε για τα εθνικά μας θέματα θα ήταν εγκληματικό για την ιστορική μας αυτοσυνειδησία να λησμονήσουμε των ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από την πατρίδα τους μετά από 3000 χιλιάδες χρόνια.
Την συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικάλων επί της οδού Γαριβάλδη, Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και ώρα 8 το απόγευμα, οργανώνει η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς  Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Θα συμμετέχουν στην εκδήλωση: ο Σύλλογος ''Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων'', ο γνωστός Πόντιος  τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης και ο δεξιοτέχνης στην ποντιακή λύρα μουσικός Γιάννης Τσανασίδης.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το κλείσιμο μιας τριλογίας ποιοτικών εκδηλώσεων με ιστορικό περιεχόμενο που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών με την προτροπή και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου αφιερωμένες στις αλησμόνητες και αλύτρωτες Πατρίδες του Ελληνισμού. Προηγήθηκαν οι συναυλίες: τον Απρίλιο του 2018, ''Σεργιάνι στην Μουσική της Πόλης'' και τον Απρίλιο του 2017, ''Η Σμύρνη μάνα καίγεται''.
Τις εν λόγω Συναυλίες μπορεί όποιος το επιθυμεί να δει στο διαδίκτυο, (you tube), ή στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών.
Πόντος ονομάζεται το παραλιακό τμήμα της Βόρειας Ασίας που απλώνεται από την περιοχή της Σινώπης ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου. Το 1918, πριν τον ξεριζωμό, είχε 2.000.000 κατοίκους από τους οποίους οι 700.000 ήταν Έλληνες. Στίς έξι Μητροπόλεις, Τραπεζούντας, Ροδοπόλεως, Κολωνίας, Κερασούντας, Νεοκαισαρείας και Αμασείας λειτουργούσαν 1050 σχολεία με 1250 καθηγητές και δασκάλους οι δε μαθητές τους ήταν 76.000.
Στον Πόντο υπήρχαν 1.130 ναοί, 22 μοναστήρια, 1.650 παρεκκλήσια και 1.460 κληρικοί οι οποίοι μοχθούσαν μαζί με τους δασκάλους για την διατήρηση και καλλιέργεια του εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση από τα μοναστήρια Παναγία Σουμελά, Παναγία Γουμερά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος.
Η παρουσία του Ελληνισμού στον Πόντο χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Τότε οι Αθηναίοι από την Μίλητο της Ιωνίας ιδρύουν την Σινώπη. Με την σειρά της η Σινώπη δημιουργεί νέες αποικίες-πόλεις σε όλο το μήκος των βορείων παραλίων της Μικράς Ασίας με σπουδαιότερες την Αμισό, την Κερασούντα, τα Κοτύωρα και την Τραπεζούντα. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύεται το Βασίλειο του Πόντου από τον Μιθριδάτη τον Α' , Πέρση σατράπη που όμως είχε εξελληνιστεί.
Το 64 π.Χ. η περιοχή καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και αποτελούσε πλέον επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρωμαίοι με ηγέτη τον Άγιο και Μέγα Κωνσταντίνο αποδέχονται τον Ελληνικό πολιτισμό και την μόνη αληθινή και εξ' αποκαλύψεως θρησκεία, τον Χριστιανισμό και γι' αυτό μεταφέρουν την πρωτεύουσά τους από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη την Κωνσταντινούπολη. Από τότε όλοι οι Έλληνες ονομαζόμαστε Ρωμιοί από το Ρωμαίος πολίτης και όχι Βυζαντινοί η Γραικοί όπως μας θέλουν οι ιστορικοί της δύσης από τον 17ο αιώνα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και της επεκτατικές διαθέσεις προς την ανατολή των Ευρωπαϊκών Χωρών που, όπως θα δούμε παρακάτω, έβαλαν αρκετά το χεράκι τους για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. (Συνεχίζεται).