Μια καλή έκθεση ιδεών παρουσίασε στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο συμπολίτης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστας Σκρέκας.
Εισηγήθηκε τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί το “πράσινο ενεργειακό μέλλον της χώρας” και θα καταρτιστεί το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ο Υπουργός ανέλυσε τις κυβερνητικές απόψεις για να αντιμετωπιστούν τα αίτια και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για τις πράσινες επενδύσεις που θα προωθήσουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ανάπτυξη των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
Επισήμανε τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Παρισίων για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και την υπογραφή της από τον Μπάϊντεν. Παρουσίασε ακόμη μια ωραιοποιημένη εικόνα για τη διάχυση των πράσινων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και τα οφέλη της.
Όμως, μια καλή έκθεση ιδεών πρέπει να συνοδεύεται από τις μεθόδους με τις οποίες εφαρμόζονται οι επιθυμητοί στόχοι.
“Εκτός από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας περιλαμβάνουν αύξηση έως και 80% της απώλειας αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και έκθεση μέχρι και του 50% του πληθυσμού σε συνθήκες λειψυδρίας…” διαπιστώνουν οι 12 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αποφάσισαν να συνάψουν Συμμαχία για Κλιματικό Νόμο στην Ελλάδα που θα θωρακίζει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
” Απαιτείται ένα τολμηρό νομικό κείμενο, κι όχι ένας διακηρυκτικού χαρακτήρα κλιματικός νόμος, που θα δεσμεύει τη χώρα σε εμπροσθοβαρή δράση με άμεσα εφαρμόσιμα φιλόδοξα μέτρα και πολιτικές, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κλιματικά ουδέτερης και ανθεκτικής κοινωνίας” τονίζουν οι Οργανώσεις: WWF Ελλάς, Γιατροί του Κόσμου- Ελληνική Αντιπροσωπεία, Greenpeace, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Meddasset, SolidarityNow, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Για τον κλιματικό νόμο, το περιεχόμενό του, τη διαβούλευση και τη κατάληξη σε συγκεκριμένους στόχους, μίλησαν στη Βουλή μετά τον πρωθυπουργό, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΜΕΡΑ-25.
Στις ομιλίες επισημάνθηκε ιδιαίτερα οτι:
– πρέπει να προωθηθεί έμπρακτα η ενεργειακή δημοκρατία, να προχωρήσουν οι ενεργειακές κοινότητες – η κυκλική οικονομία – η εξοικονόμηση ενέργειας, να αποδειχθεί η διάχυση των πράσινων επενδύσεων προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προς τα νοικοκυριά, προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προς τα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους πολιτισμού, μουσεία, δικαστήρια… )
– το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κατ΄οίκον πρέπει να χρηματοδοτεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, να δοθούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα
– η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας να γίνει με εναλλακτικό σχέδιο απασχόλησης, παραγωγικού σχεδιασμού, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής,
– η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ να γίνει με εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό της εγκατάστασής τους που δεν επιβαρύνει τη παραγωγική γη – τη κτηνοτροφία – την υγιεινή διατροφή – την αναζωογόνηση της υπαίθρου – τη βιοποικιλότητα – τις περιοχές φυσικού κάλλους – τα μονοπάτια – τον περιηγητικό τουρισμό…
– η ηλεκτροκίνηση των μαζικών μέσων μεταφοράς, των λεωφορείων και των ταξί, έχει απόλυτη προτεραιότητα
– η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία – Ηγουμενίτσα, είναι απολύτως αναγκαία
– για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι απαραίτητη η κατασκευή όλων των μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που συγκρατούν το νερό, καθώς και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, το στάγδην πότισμα…
– ειδικό σχέδιο πρέπει να υπάρξει για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (σιδηροβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία, επεξεργασία αλουμινίου – νικελίου…)
– οφείλουμε να επανεξετάσουμε την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο
– το ΥΗΕ Μεσοχώρας πρέπει να αποδοθεί σύντομα σε λειτουργία με προώθηση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων
Η Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο έχει ανοίξει ήδη τη πλατφόρμα διαλόγου για τον κλιματικό νόμο. Τα Πολιτικά Κόμματα ασφαλώς θα διαμορφώσουν τις δικές τους θέσεις και τις προτάσεις τους για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας και τα προγράμματα των Υπουργείων. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ πρότεινε και συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι δεν αρκείται σε καλές εκθέσεις ιδεών για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για τη πράσινη μετάβαση και την κλιματικά ουδέτερη οικονομία, αλλά ότι η τελική διαμόρφωση του κλιματικού νόμου θα εμπεριέχει όλο τον πλούτο των συγκεκριμένων δράσεων και χρηματοδοτήσεων που θα κατατεθούν.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ