Πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού
Όπως η Ελληνική γλώσσα από την αρχαία Ιωνία και την Μυκηναϊκή εποχή εξελίσσεται μέχρι σήμερα έτσι και η μουσική μας διαγράφει την ιστορία της ως κοσμική μουσική αλλά και εκκλησιαστική. Σήμερα το Δημοτικό μας τραγούδι αλλά και οι σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες διασώζουν τα μουσικά διαστήματα της αρχαίας Ελληνικής μουσικής. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ψαλτική Τέχνη. Σήμερα δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν μπερδέψει το νόημα των λέξεων και των αξιών. Μπορεί όμως λαός να σταθεί χωρίς τις ρίζες του και τον πολιτισμό του;
Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας κατανόησε την σημασία της Ελληνικής μουσικής για την διαπαιδαγώγηση των νέων και έτσι στα Μουσικά Σχολεία αλλά και τις Ανώτατες Μουσικολογικές σχολές τον πρώτο λόγο έχει η Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι. Μάλιστα για να εισαχθεί κάποιος στις παραπάνω σχολές χρειάζεται πια να δίδει εξετάσεις ειδικές στην Βυζαντινή Μουσική.
Όσοι ασχολούνται με το δημοτικό μας τραγούδι μόνο με τη γνώση των χαρακτήρων της Βυζαντινής μουσικής μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Κανείς δε μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παίζει σωστά κλαρίνο, ούτι, κανονάκι, μπουζούκι και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, εάν δεν έχει ασχοληθεί με την ψαλτική τέχνη. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πριν αναχωρήσει από τα Τρίκαλα έψελνε στις Εκκλησίες του Βαρουσίου. Οι περισσότεροι σύγχρονοι έντεχνοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες σπουδάζουν τη Βυζαντινή μουσική, ενώ το πρώτο έργο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η μελοποίηση των ύμνων της Θείας Λειτουργίας.
Μετά την δεκαετία του ´50 και του ´60 σπουδαίοι μουσικολόγοι όπως ο Κωνσταντίνος Ψάχος, ο Σίμωνας Καρράς, η Δόμνα Σαμίου, ο Γρηγόριος Στάθης και πολλοί άλλοι απέδειξαν ότι η Ελληνική Μουσική είναι ένα σώμα με δύο πόδια, την Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι. Αυτή η αλήθεια πέρασε σε όλη τη νέα γενιά των Ελλήνων με την βοήθεια των μεγάλων συνθετών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσιος Σαββόπουλος κ.α. Σήμερα δεν νοείται ως ολοκληρωμένος μουσικός κάποιος τραγουδιστής ή οργανοπαίχτης εάν δεν γνωρίζει σε βάθος την Βυζαντινή Μουσική.
Και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες αναγνωρίζουν σήμερα την αξία του Βυζαντινού Πολιτισμού και των τεχνών που αναπτύχθηκαν στην καθ' ημάς Ανατολή γι' αυτό δεν υπάρχει στον κόσμο μουσικολογικό συνέδριο στο οποίο να μην παρίσταται βυζαντινή χορωδία ή μουσικολόγος ειδικός στην ψαλτική τέχνη.
Εφτά χιλιάδες (7.000) χειρόγραφοι κώδικες βυζαντινής μουσικής διάσπαρτοι στις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες όλου του κόσμου περιμένουν νέους επιστήμονες, να τους μελετήσουν και να τους κάνουν γνωστούς στον επιστημονικό κόσμο. Έργα ανάλογης αξίας με τα έργα του Μπετόβεν και του Μπαχ δεν έχουν ακόμα ακουστεί και ερμηνευτεί σε κανένα Μουσικό Μέγαρο του κόσμου. Νέος ή νέα που κατέχει σε βάθος την βυζαντινή μουσική είναι σχεδόν αδύνατον να μη βρει δουλειά στην σημερινή σκληρή αγορά εργασίας.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως όποιος νέος ασχολείται με την ψαλτική τέχνη έχει ένα επιπλέον εφόδιο για την εφηβική του ηλικία αλλά και ολόκληρη την ζωή του. Λέγει ο άγιος Παΐσιος: ''Πόσο γλυκιά είναι η Βυζαντινή Μουσική! Ειρηνεύει, μαλακώνει την ψυχή. Η σωστή ψαλμωδία είναι ξεχείλισμα της εσωτερικής πνευματικής καταστάσεως. Είναι Θεία ευφροσύνη!''
Στην Ιερά μας Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει άρτια καταρτισμένους διδασκάλους, Μουσικολόγους και διπλωματούχους της ψαλτικής τέχνης και του δημοτικού τραγουδιού. Οι καθηγητές με την χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα της σχολής δημιούργησαν πέντε ψηφιακούς δίσκους με ύμνους και δημοτικά τραγούδια, ''ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ'', καθώς και ένα βιβλίο – c.d. με την ακολουθία του πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Βησσαρίωνα, σε μελοποίηση του καθηγητού της σχολής Νεκταρίου Παπαγεωργίου, μουσικολόγου.
Πολλοί από τους αποφοίτους της σχολής κοσμούν ψαλτήρια όλης της χώρας, χορωδίες καθώς και της Μουσικολογικές σχολές. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει η σχολή και σε όσους μαθητές θέλουν να δώσουν εξετάσεις για να φοιτήσουν στα μουσικά σχολεία ή τις Μουσικολογικές σχολές της χώρας μας.
Η πόλη των Τρικάλων μπορεί να καυχάται για μια από τις καλύτερες σχολές της χώρας η οποία σήμερα διαθέτει εκατόν σαράντα μαθητές, χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ενενήντα ατόμων από τους οποίους οι εξήντα πέντε είναι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας καθώς και ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής είκοσι πέντε μουσικών υπό την διεύθυνση του Μουσικολόγου Νεκτάριου Παπαγεωργίου.
Στη σχολή μπορούν να φοιτήσουν μαθητές και μαθήτριες από την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και επαγγέλματος. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24310-72773 και 6973298555.