Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου μετατράπηκαν ουσιαστικά  σε Εκλογές αξιολόγησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τις επιλογές τους στα μείζονα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Το ζήτημα:  συνέχιση της πορείας προοδευτικής ανασυγκρότησης της  χώρας – δικαίωσης των θυσιών του ελληνικού λαού με σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης ή παλινόρθωση του συστήματος εξουσίας που υπερχρέσε την Ελλάδα και την οδήγησε στις δαγκάνες του ΔΝΤ, κυριαρχεί.  Όμως, που πάει η Ενωμένη Ευρώπη ; Ποιο το μέλλον της μετά τις  Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου ;
1.     Το φάντασμα της διάλυσης στα εξ ων συνετέθη, σε ανταγωνιζόμενα Κράτη – Έθνη,  πλανιέται πάνω από την Ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι μόνον η αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας, οι αποσχιστικές τάσεις,  η άνοδος της Ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο ευρωσκεπτικισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι κυρίως η αμφισβήτηση της χρησιμότητάς της για τους πολλούς, για τους φτωχούς, για τους νέους, για τους άνεργους, για τις χώρες που υποδέχονται τα μεγάλα προσφυγικά - μεταναστευτικά ρεύματα, για τις Χώρες του Νότου…
2.    Η αμφισβήτηση, οι προθέσεις « αποδέσμευσης»,  θεριεύουν  από το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ, από τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Νομενκλατούρας, από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα της στυγνής Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, από τις ανισότητες – τις αποκλίσεις…
3.    Στην Ελλάδα η αμφισβήτηση εδράζεται στη λογική με την οποία  αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ηγεσία το χρέος και την οικονομική κρίση στη χώρα. Τα Μνημόνια Δημοσιονομικής Προσαρμογής κυριαρχούνταν από τη θεωρία της εσωτερικής υποτίμησης, της ανελέητης λιτότητας, της φτωχοποίησης του ελληνικού πληθυσμού και οδήγησαν στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ, στην έκρηξη της ανεργίας, σε κοινωνικά δράματα, στην ανθρωπιστική κρίση, στην απόγνωση, στην οργή…
4.    Για να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα της ΕΕ απαιτούνται τομές, ριζικές αλλαγές, ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Απαιτείται ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ για την ΕΥΡΩΠΗ του ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΥ, του νέου ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ, της νέας ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, που θα εξειδικεύει τις ιδρυτικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης στα νέα  δεδομένα. Απαιτείται  η συγκρότηση ευρύτατου Μετώπου αριστερών -  προοδευτικών – δημοκρατικών – οικολογικών δυνάμεων, κοινωνικών κινημάτων, συσπειρώσεων για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
5.    Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ οικοδομείται με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά. Στην Ελλάδα η συγκρότηση ευρύτατης  Προοδευτικής Συμμαχίας δυσχεραίνεται από την αντιπαλότητα του ΚΙΝΑΛΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
6.    Θεωρώ δεδομένο ότι σε όλο το διάστημα μέχρι τις Βουλευτικές Εκλογές, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ θα συντηρεί την αντιπαλότητα,  με στόχους  « στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», « ποσοστό άνω του 10% για το ΚΙΝΑΛΛ». Εάν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι τους, ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να αξιοποιήσει τα θετικά μέτρα για τους πολλούς, τη δυναμική που δημιουργούν, το αυθόρμητο λαϊκό ξέσπασμα που διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες  και κάνει ντέρμπυ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το ΚΙΝΑΛΛ θα αντιμετωπίσει σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς το τμήμα του Κόμματος που εκτιμά ως ολέθρια μια νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα καταλογίζει στην ηγεσία τη καταστροφική  επιλογή.
7.    Η μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας είναι συνάρτηση του μετεκλογικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας. Μια παλινόρθωση του  νεοφιλελεύθερου -  φαύλου συστήματος εξουσίας -  θα ακυρώσει όσα προωθητικά  επιτεύχθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού. Αντίστροφα, μια 3η  λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον κορμό μιας Κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, πάνω σε σαφές προοδευτικό πρόγραμμα  δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης,  θα θέσει σε κίνηση τη προοδευτική Αναγέννηση στην Ελλάδα.
8.    Όσοι επιθυμούν τη ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να  επικεντρώσουν στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :  στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, στις ριζοσπαστικές αλλαγές, στη παραγωγική – διοικητική – οικονομική - πολιτισμική ανασυγκρότηση, στη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στα ζητήματα που καθιστούν την Ελλάδα Διαμετακομιστικό – Ενεργειακό – Εμπορικό – Πολιτισμικό – Τουριστικό Κέντρο των Βαλκανίων,  στην αξιοποίηση του χαρισματικού ανθρώπινου δυναμικού μιας ιστορικής χώρας με πανάρχαιο πολιτισμό – με απίστευτη ομορφιά -  με άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές – με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ