Τις προάλλες η τηλεόραση της ΕΡΤ παρουσίασε μία συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κκ.Αναστασίου. Όσοι τον είδαν και τον άκουσαν είχαν την ευκαιρία  να τον απολαύσουν, γιατί η θέαση και η ακρόαση ενός τέτοιου ανθρώπου είναι απόλαυση. Η όψη του έχει κάτι το αγγελικό και ο λόγος του αγγίζει βαθιά τις ψυχές. Γιατί είναι ένας λόγος γνήσια ευαγγελικός, αλλά και ανθρώπινος. Θυμίζει την ήρεμη βροχή που πέφτει και ποτίζει τη διψασμένη γη. Όσες φορές και να τον ακούσεις αυτόν τον άνθρωπο και όση ώρα και να μιλάει δεν τον βαριέσαι.
Αυτό είναι σίγουρα μια αιτία που έκανε το λαό της Αλβανίας να τον αποδεχτεί ως ποιμένα και να τον αγαπήσει. Μία δεύτερη αιτία είναι το όντως μοναδικό έργο, που έχει παράξει στα περίπου 25 έτη διακονίας του. Μία άλλη αιτία είναι η ευρύτητα πνεύματος που διαθέτει, ο τρόπος που σκέπτεται και αντιμετωπίζει τα πράγματα, το αγκάλιασμα όλων των ανθρώπων άσχετα από θρήσκευμα και καταγωγή. Βλέπει όλους τους ανθρώπους σαν εικόνες του Θεού.
Λέγεται ότι «ουδείς αναντικατάστατος». Η περίπτωση του Αναστασίου μάλλον αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να οργανώσει και καθοδηγήσει την Ορθόδοξη Αλβανική Εκκλησία με καλύτερο τρόπο.
Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, γεννημένος το 1929, ευφυής και οξυδερκής, διέπρεψε αρχικά ως καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα αφιερώθηκε στην εξωτερική ιεραποστολή στην ανατολική Αφρική. Το 1992 εκλέχτηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
Όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ενεργοποίησε τη μόρφωση, τις εμπειρίες, τη διεθνή επιρροή, τους παλιούς συνεργάτες, την εντιμότητα και κυρίως την πίστη του. Τον στήριξαν και του συμπαραστάθηκαν πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα και τον άλλο κόσμο, με προσωπική παρουσία ή οικονομική αρωγή. Έτσι, κατάφερε να πετύχει ένα πραγματικά εντυπωσιακό έργο.
Το έργο του δεν είναι αμιγώς εκκλησιαστικό, πνευματικό. Σχετίζεται και με την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία. Έχει ανεγείρει εκ βάθρων ή επισκευάσει πολλές δεκάδες ναούς, λειτουργεί πανεπιστήμιο, σχολεία, πνευματικά κέντρα, κατασκηνώσεις, ραδιοφωνικό σταθμό, οικοτροφεία, ορφανοτροφείο, εκδίδει εφημερίδα και περιοδικά, έχει κατασκευάσει δρόμους, υδραγωγεία, παιδικές χαρές και άλλα κοινωφελή έργα.
Όλα τα έργα του έχουν την αξία τους. Δύο όμως από αυτά είναι όντως εντυπωσιακά. Το ένα είναι το Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο στα Τίρανα με 23 ειδικότητες. Μπορεί να το επισκεφτεί όποιος θέλει άσχετα με το θρήσκευμα ή την καταγωγή του.
Το δεύτερο είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο χωριό Λίμπραζ της επαρχίας Ελμπασάν (εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2016). Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 42,94 GWH και πωλείται στο Αλβανικό κράτος.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της. Ο,τι είναι, ό,τι έχει, ό,τι κάνει προορίζεται για όλη την κοινωνία, όπου βρίσκεται. Μοιράζεται τα δώρα του Θεού, την ειρήνη, την αγάπη και τη δικαιοσύνη με όλους τους ανθρώπους» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατά τα εγκαίνια.
Τα έσοδα από το έργο θα καλύψουν το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. Θα διατεθούν στα σχολεία, στις τεχνικές σχολές, στο Πανεπιστήμιο της Αρχιεπισκοπής, στα υγειονομικά ιδρύματα, στα ορφανοτροφεία, ενώ θα βοηθήσουν προγράμματα που αφορούν στους νέους και στις ευπαθείς ομάδες.
Ένας άνθρωπος με όραμα και πίστη πραγματοποίησε αυτό το θαύμα. Στην Ελλάδα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί ακόμα να θέσει σε λειτουργία ένα ανάλογο εργοστάσιο που κατασκεύασε εδώ και αρκετά χρόνια με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων.
Kωνσταντίνος Ρίζος, επίτιμος σχολικός σύμβουλος Οικονομολόγων (konrizos@sch.gr)