Με τον τίτλο αυτό δέκα πέντε περίπου ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία της Αθήνας συνδιοργανώνουν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σήμερα Κυριακή 6 Μαΐου 2018 μια πολύ σημαντική ημερίδα υπέρ της ζωής και κατά των εκτρώσεων (www.afistemenaziso.gr).
Με την ευκαιρία αυτή, η σκέψη μεταφέρεται στο τραγικό συμβάν που συντάραξε πριν από λίγες ημέρες την πανελλήνια κοινή γνώμη. Πρόκειται για το νεκρό νεογέννητο βρέφος που βρέθηκε στο ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας σε κάποια περιοχή της Αθήνας, όπου το πέταξε μια 22χρονη φοιτήτρια.
Αναρωτιέται εύλογα ο μέσος άνθρωπος: Γιατί δεν το είπε στη μητέρα της; Εκείνη θα μπορούσε να την στηρίξει ψυχολογικά, να την συμβουλεύσει και να την βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με έναν καλύτερο τρόπο. Ένα άλλο ερώτημα είναι, γιατί δεν επέλεξε να το δώσει σε κάποιο ίδρυμα για να το μεγαλώσουν και προτίμησε να το πετάξει;
Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ιδιαίτερα για τις νεαρές άγαμες κοπέλες, αποτελούν πράγματι ένα πολύ σοβαρό θέμα τόσο για τις ίδιες όσο και για τις οικογένειές τους, όταν και εφόσον το μαθαίνουν. Ωστόσο, σήμερα στην πατρίδα μας υπάρχουν κάποιοι φορείς, οι οποίοι σε εθελοντική βάση προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις περιπτώσεις αυτές.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Π.) ενημερώνει σωστά τις γυναίκες – και της εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας, αλλά και γενικά τους νέους – ώστε να μην καταλήξουν στην έκτρωση. Κάθε γυναίκα άγαμη αλλά και έγγαμη, που αντιμετωπίζει πειρασμό και προβληματίζεται έντονα μπροστά στο ενδεχόμενο έκτρωσης μπορεί να απευθυνθεί δωρεάν και ανώνυμα για πληροφόρηση και στήριξη. Τα γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα, οδός Ακαδημίας 48Δ, τηλέφωνα 210-3838496, 210-3822586, e-mail: info@pefip.gr, ιστότοπος: www.pefip.gr.
Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η ΑΓΚΑΛΙΑ» είναι σωματείο φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1998. Συμπαραστέκεται με ανιδιοτέλεια, αγάπη και σεβασμό σε γυναίκες έγγαμες ή άγαμες, που λόγοι εγκατάλειψης, κακοποίησης και κοινωνικοοικονομικοί τις πιέζουν σε βίαιη αφαίρεση της ζωής του εμβρύου-παιδιού τους. Προσφέρει εντελώς δωρεάν προστασία στο παιδί, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά τη γέννησή του και συγχρόνως στηρίζει τους γονείς ηθικά και υλικά. Εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να μεγαλώσει το παιδί σε υγιές οικογενειακό περιβάλλον, με τη ζεστή παρουσία της μητέρας και του πατέρα. Εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφόρος Αθηνών 84, τηλέφωνο 210-8828788, e-mail: info@agalia.org.gr, ιστότοπος: www.agalia.org.gr.
Η 22χρονη φοιτήτρια, αλλά και κάθε άλλη γυναίκα σε ανάλογη περίσταση, θα μπορούσε να είχε απευθυνθεί σε ένα τέτοιο φορέα. Έτσι, και το παιδί θα ζούσε και η ίδια θα απέφευγε τον Γολγοθά που περνάει τώρα.
Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος