Αυξημένα κατά 1,3 δις ευρώ θα είναι τα κοινοτικά κεφάλαια που θα διατεθούν στους Έλληνες αγρότες την περίοδο 2021 - 2027 στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.
Την Παρασκευή 24 Ιουλίου ψηφίσθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» , που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα μαντριά, τα φωτοβολταϊκά, το κυνήγι αγριόχοιρων και τους αγρεργάτες.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Μάιο του 2018, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα στη νέα ΚΑΠ ήταν 18,2 δις ευρώ. Μετά την κυβερνητική αλλαγή και χάρη στη διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ποσό αυτό αυξήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά 500 εκατ. ευρώ. Τελικά, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίσθηκε ότι το ποσό που θα δοθεί στους Έλληνες αγρότες θα είναι 19,5 δις, δηλαδή 1,3 δις περισσότερα απ' ότι είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σκρέκας απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μη στήριξης των αγροτών, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 150 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό, κατήργησε για εφέτος την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ, μείωσε τη φορολογία και αποσύνδεσε την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.
Η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε μια χώρα που παράγει περισσότερα, στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο, αλλά και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, είπε ο Υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, ο κ. Σκρέκας σημείωσε τα εξής:
- Δίνεται παράταση δυόμισι ετών, ως τις 31/12/2022, για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών.
- Επιτρέπεται, πλέον, για όλο το κυνηγετικό έτος, το κυνήγι του αγριόχοιρου, προκειμένου να περιοριστούν οι εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου της αφρικανικής πανώλης στη χώρα μας.
- Οι αγρότες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν για γεωργική εκμετάλλευση νομίμως υφιστάμενα κτίρια που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας.