Στον Στέργιο Παπαθεοδώρου, έναν έντιμο συναγωνιστή και ηθικό άνθρωπο που βρέθηκε, χθες νεκρός μέσα στο σπίτι του, είναι αφιερωμένο το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων το διήμερο 8 και 9 Ιουλίου, στο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου.
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων Άκης Σαραντάρης, Εύη Παπαθανασίου και Αντιγόνη Δασκαλοπούλου στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στους στόχους και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης με το κεντρικό σύνθημα «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ».
Το 8o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ξεκινά το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα διήμερο με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με συζητήσεις, θεματικά εργαστήρια, συναυλίες, φιλοδοξούμε τις δύο αυτές μέρες το φεστιβάλ να γίνει μια συλλογική διαδικασία αναζήτησης και συζήτησης για θέματα κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, για να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, πραγματοποιείται σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία στα Τέμπη και λίγες μέρες μετά τη δολοφονία προσφύγων στα ανοιχτά της Πύλου. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δε δικαιώνεται, εμείς δηλώνουμε έμπρακτα ότι η κοινωνική ενεργοποίηση και δράση αποτελεί αναγκαιότητα.
Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε την αντίστασή μας απέναντι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να δηλώσουμε την κοινή μας δράση διεκδικώντας έναν κόσμο που μπορεί και πρέπει να αλλάξει με κεντρικό άξονα την αλληλεγγύη που δεν αφήνουμε να βουλιάξει. Σας προσκαλούμε και σε ένα μουσικό διήμερο με έντεχνο-λαϊκό πρόγραμμα, νησιώτικο γλέντι, χιπχοπ και πανκ ροκ μουσική!
Αφίσα μας η «Γκερνίκα των προσφύγων στη Μεσόγειο», του Βούλγαρου σκιτσογράφου Jovcho Savov που απαθανατίζει τη φρίκη του προσφυγικού δράματος στον υγρό τάφο της Μεσογείου. Γιατί «κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία».
Παράλληλα και τις δύο ημέρες θα λειτουργήσουν παιδότοπος και βιωματικά εργαστήρια για τα παιδιά, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, μπαρ, πάγκοι με μπλουζάκια του φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και κόμικς.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Σάββατο 8 Ιουλίου
17:45 ΕΝΑΡΞΗ
18:00 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:
Ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων Ν. Τρικάλων. Σκοπός του είναι η κατανόηση των νοημάτων της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης και παράλληλα η ανάδειξη της ενσυναίσθησης. Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει αφήγηση ιστορίας, αισθητηριακό και μουσικοκινητικό παιχνίδι, κατασκευές με θέμα την συμπερίληψη καθώς και photobooths για λήψη φωτογραφιών.
18:15 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:
Εργαστήρι για γονείς και παιδιά: «Γιατί δε με ακούει;». Συζητάμε με τον παιδοψυχίατρο-οικογενειακό ψυχοθεραπευτήΔημήτρη Φιλοκώστα, του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων, για τη σχέση γονέα – παιδιού.
Λίγα λόγια σχετικά:
Η σχέση γονέα – παιδιού αντιμετωπίζεται πλέον ως πρόβλημα προς επίλυση, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τα βιβλία – οδηγούς για γονείς και την φαρμακευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών. Στενεύουν διαρκώς τα όρια εντός των οποίων θεωρείται κάτι αποδεκτό, είτε ως συμπεριφορά στα παιδιά, είτε ως μέθοδος ανατροφής από την πλευρά των γονιών. Μοιάζει να είναι πιο δύσκολο από ποτέ απλώς το να θεωρείται ένα παιδί ‘’φυσιολογικό’’ ή ένας γονιός να πιστεύει πως είναι ‘’καλός γονιός’’. Όταν το παιδί δεν ακούει, τότε χρειάζεται ίσως να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας. Να αποφασίσουμε αν θέλουμε να εστιάσουμε στο ζήτημα της υπακοής ή αν χρειάζεται να ξαναχτίσουμε τις γέφυρες με το παιδί. Επειδή χρειάζεται πρώτα να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με το παιδί προκειμένου να συζητήσουμε στη συνέχεια τα όρια και τους κανόνες.
19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
Τα Δικαιώματα, οι Ελευθερίες και τα Κινήματα σήμερα. Ομιλητές: Γιάννης Ελαφρός και Χρήστος Λάσκος.
Συζητάμε για τα επίδικα:
- Υπάρχει νέο τοπίο μετά τις εκλογές;
- Πώς τίθεται το ζήτημα της ιδεολογικής ηγεμονίας;
- Με ποιες ιεραρχήσεις-προτεραιότητες, η πάλη για τα δικαιώματα;
- Με ποια υποκείμενα / ποιες συμμαχίες;
- Ο παράγοντας “νεολαία”: τα ιδιαίτερα διακυβεύματα και οι δυνατότητες
- Ο κόσμος της εργασίας
- Τα γυναικεία δικαιώματα και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+
Λίγα στοιχεία για τους ομιλητές:
Ο Γιάννης Ελαφρός είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας Πριν. Εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή, γράφοντας κυρίως για θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και επιστήμης. Είναι πτυχιούχος Τοπογράφος Μηχανικός του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο συγγραφέας και οικονομολόγος Χρήστος Λάσκος εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Λύκειο της Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής και Οικονομικής Επιστήμης, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συστηματική Φιλοσοφία και Διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Αρθρογραφεί τακτικά στην Εφημερίδα των Συντακτών και το alterthess.
21:15. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
- Ρίτα Αντωνοπούλου και Ρεβάνς
- Νησιώτικο γλέντι
__________________________
Κυριακή 9 Ιουλίου
17:45 ΕΝΑΡΞΗ
18:00. Βιωματικό εργαστήρι με τίτλο "Η δική μου φωνή" με τη φιλόλογο και θεατροπαιδαγωγό Ελένη Ποζιού. Εργαστήρι για παιδιά δημοτικού, με στόχο την ενδυνάμωση των ταυτοτήτων, την αποδοχή της ετερότητας και την κατανόηση της συμπερίληψης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
18:15. 1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:
Εργατικά σχήματα Τρικάλων. Συζητάμε για την κοινή μας δράση ενάντια στον σύγχρονο εργατικό μεσαίωνα που διαμορφώνεται:
Επιδιώκουμε να ανοίξει η συζήτηση για τον αναγκαίο προσανατολισμό, τη δράση και τη λειτουργία μας, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου: Καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι το μπλοκάρισμα και η ανατροπή του Ν. Χατζηδάκη. Το τερατούργημα αυτό αποτελεί αντιδραστική τομή στρατηγικής σημασίας υπέρ του κεφαλαίου. Επισφραγίζει και επεκτείνει την ατελείωτη «μαύρη» εργασία και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και επιδιώκει να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων. Γι’ αυτό η απειθαρχία και η προώθηση των διαδικασιών του κινήματος ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζωτικής σημασίας. Η μάχη πρέπει να πάρει γενικό χαρακτήρα με την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας.
18:15. 2ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ:
Η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος: προσπάθειες στέρησης σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων (αμβλώσεις, ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, έμφυλη βία). Η Φυλική Αταξία, συζητά με τη Σοφία Μπέμπεζα.
Η Σοφία Μπέμπεζα είναι θεωρητικός της τέχνης/πολιτισμικών σπουδών, εικαστικός, και επιστημονική συνεργάτιδα του Kέντρου για τα Έμφυλα δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ. Το ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο της επικεντρώνεται στη διαθεματική (καλλιτεχνική) εκπαίδευση, στην κουίρ/φεμινιστική κριτική στο πεδίο της τέχνης καθώς και στην πολιτισμική μελέτη της anti-gender και της alt-right δυναμικής. Πρόσφατα εκλέχθηκε Καθηγήτρια σύγχρονων Καλλιτεχνικών Πρακτικών στο τμήμα Επιστημών των Τεχνών και Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης.
19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
Φράχτες και πνιγμένοι/πνιγμένες στη Μεσόγειο αλλά και εργατικά χέρια που τους λείπουν. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Ομιλητές: Απόστολος Καψάλης και Άχιμ Ρολλχόιζερ.
Συζητάμε για:
- Την πολιτική θωράκισης της ΕΕ με φράχτες, pushbacks και στρατόπεδα συγκέντρωσης, που τροφοδοτεί τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.
- Τον ρόλο των υπερεθνικών οργανισμών ( ΕΕ - ΝΑΤΟ), αλλά και τη συμμετοχή και τις ευθύνες του δικού μας κράτους στα καθημερινά εγκλήματα και στην εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών.
- Τις θαλάσσιες ζώνες -ΑΟΖ- πολεμικούς ανταγωνισμούς. Έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τους γειτονικούς λαούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;
- Την καταλήστευση φυσικών πόρων, μεταφορά πλούτου από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες, πόλεμοι και ένοπλες επεμβάσεις, και ταυτόχρονα τους φραγμούς στην ανθρώπινη μετακίνηση.
Λίγα στοιχεία για τους ομιλητές:
Ο Απόστολος Καψάλης είναι πτυχιούχος Νομικής και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Εργατικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Πρόσφατα εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ το 2015 διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο Άχιμ Ρολλχοΐζερ είναι δικηγόρος. Ακτιβιστής, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στα Pushbacks και τη Συνοριακή Βία.
21:15. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ:
- Κακοτέχνης – Παράξενος – UnderPressure
- Μαριοννέτες
- Κάπα Ξήγα
Στον χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο ημέρες θα φιλοξενείται βιβλιοπωλείο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν ταβέρνα, μπαρ και οι εκθέσεις φωτογραφίας και κόμικ:
- «Πλάθουμε Ουτοπίες για να Ξορκίσουμε τη Δυστοπία» από τις εκδόσεις του Κάμπου.
- «Ματωμένα πορτρέτα» Τα θύματα της κρατικής καταστολής και της ρατσιστικής βίας. Οι γυναικοκτονίες. Του ζωγράφου Δημήτρη Αστερίου.