Παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας και στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", το σχολείο μας, 6ο ΓΕΛ Τρικάλων φιλοξένησε διαδικτυακά την κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εκπρόσωπο της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η κ.Ασημακοπούλου μας παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη λύνοντας απορίες των μαθητών σε σχέση με το θέμα Ευρωπαϊκή Ένωση-Γυναίκα αλλά ταυτόχρονα έδωσε τροφή για σκέψη στα μυαλά της νέας γενιάς.

Η κ. Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στον πρόλογο της στα προβλήματα της καθημερινότητας των γυναικών που συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια, καθώς επίσης έκανε λόγο για την εφαρμογή μέτρων στη χώρα που διευκολύνουν τις γυναίκες όπως οι νταντάδες της γειτονιάς και για καινοτομίες που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια τους (panicbutton ).

Η συνέντευξη συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές. Μεταξύ άλλων η κ. Ασημακοπούλου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως γυναίκες που ξεχωρίζουν σε εργασιακούς χώρους υφίστανται αρνητικές συμπεριφορές και κακόβουλα σχόλια. Επισήμανε ότι παρόλο που συχνά παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα μπορούν να γίνουν το δικό μας όπλο, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να μην υποτιμούμε τα προσόντα μας. Αναφέρθηκε στην ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών και που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ακόμη και στο γεγονός ότι η θέσπιση των ποσοστώσεων για την εκπροσώπηση των φύλων στην εργασία δεν αφορά αποκλειστικά για γυναίκες αλλά το φύλο που υποεκπροσωπείται. Όταν κλήθηκε να απαντήσει στο τι έχει επιτύχει η χώρα μας όσον αφορά την ισότητα, ανέφερε ότι είναι ένα βήμα η εκλογή γυναίκας προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και ότι το σχέδιο της Ελλάδας για την ισότητα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρόλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης και ότι αυτό εξαρτάται άμεσα από τους νέους. Τέλος στην κ. Ασημακοπούλου τέθηκε μια ερώτηση σε σχέση με τον άξονα προσανατολισμού που επέλεξε το σχολείο μας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο οποίος σχετίζεται με τα ανάπηρα άτομα και έκανε λόγο για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων από την ευρωπαϊκή ένωση, όπως το πρόγραμμα βοηθού και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, καθώς και για την κάρτα αναπηρίας.

Η διαδικτυακή μας συνάντηση έληξε με τα λόγια του Διευθυντή του σχολείου μας κ. Αριστείδη Μυλωνά που μας θύμισε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «οὐκἔνιἄρσεν καὶ θῆλυ•πάντεςγὰρὑμεῖςεἷς.» και τα θερμά χειροκροτήματα των μαθητών.
Ευχαριστούμε την κυρία Ασημακοπούλου για τον χρόνο της!