Το εύρος του «πάρτι» µε τις παράνοµες αγροτικές επιδοτήσεις αναδεικνύεται από νέο φάκελο µε 30.226 κόκκινους ΑΦΜ µέσω των οποίων είχαν υποβληθεί αιτήσεις για ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα «Οικολογικά Σχήµατα» που εντάσσεται στη Νέα Αγροτική Πολιτική. Σύμφωνα με την Καθημερινή (Κ.Π. Παπαδιόχος- Σταύρος Π. Παπαντωνίου), τις αιτήσεις συνόδευαν εµφανώς παραποιηµένα δικαιολογητικά, όπως σβησµένα στοιχεία, πρόχειρες σηµειώσεις, ακόµη και... λευκές σελίδες, αντί των απαιτούµενων φορολογικών παραστατικών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι ΑΦΜ εντοπίστηκαν έπειτα από εκτεταµένη έρευνα στην οποία προέβη ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα, µε το υπουργείο Ανάπτυξης να τους «µπλοκάρει» άµεσα, ενώ όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε έχει διαβιβαστεί ήδη στη ∆ικαιοσύνη. Κατά τις ίδιες πηγές, η έρευνα διενεργήθηκε πριν δηµοσιοποιηθεί το πόρισµα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έφθασε πρόσφατα στη Βουλή, και εντάσσεται στις εντολές για εντατικοποίηση των ελέγχων που είχαν αρχίσει από την περίοδο 2019-2020, αλλά όχι –όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα– πάντα µε τα απαιτούµενα αποτελέσµατα.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «Οικολογικά Σχήµατα», διαπιστώθηκε ότι για 30.226 ΑΦΜ παραγωγών είχαν υποβληθεί 48.152 µη αποδεκτά παραστατικά, κυρίως µέσω των Κέντρων Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), τα οποία δεδοµένα έχουν τις δικές τους ευθύνες για το γεγονός ότι τα αποδέχθηκαν ή τα διακίνησαν. Μάλιστα, µε αφορµή τη συγκεκριµένη υπόθεση η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόµενο να καταστήσει αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΥ∆.
Ιδια παραστατικά
Η έρευνα δείχνει ένα ολόκληρο δίκτυο που δρούσε και το οποίο περιλαµβάνει, όπως προαναφέρθηκε, και τα λεγόµενα «Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων», καθώς φαίνεται πως στον αγροτικό χώρο είχε στηθεί µια «φάµπρικα» εκµετάλλευσης των επιδοτήσεων µε πολλά πλοκάµια στη δηµόσια διοίκηση. Πρόσφατα, άλλωστε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας «µπλόκαρε» τις ενισχύσεις στη βιολογική µελισσοκοµία και κτηνοτροφία προκειµένου να γίνουν διασταυρώσεις, ενώ αρκετοί «µελισσοκόµοι» απέσυραν... οικειοθελώς τις αιτήσεις τους µετά την αναγγελία των εξαντλητικών ελέγχων. Σε ό,τι αφορά την εν λόγω έρευνα, όλα ξεκίνησαν όταν στο παράρτηµα Θεσσαλονίκης της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Μακεδονίας - Θράκης υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ εντόπισαν σε αιτήσεις παραγωγών ορισµένα εµφανώς παραποιηµένα δικαιολογητικά. Αµέσως δόθηκε εντολή να ξεκινήσει η πανελλαδική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισµό πιθανής χρήσης των... ίδιων παραστατικών και από άλλους παραγωγούς, που υπέβαλαν αιτήσεις την περίοδο Απριλίου Μαΐου 2025.
Τα αποτελέσµατα των διασταυρώσεων ήταν αποκαλυπτικά για το εύρος της «απάτης» των ενισχύσεων που πήγε να στηθεί στο πρόγραµµα για τα «Οικολογικά Σχήµατα», καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, βρέθηκε ότι τα ίδια ακριβώς παραστατικά περιλαµβάνονταν στις δηλώσεις µεγάλου πλήθους παραγωγών, ενώ στην πορεία των ερευνών προέκυψε ότι και σε άλλες αιτήσεις είχαν υποβληθεί, ως δικαιολογητικά, στοιχεία που δεν µπορούσαν να ληφθούν υπόψη. Αποτέλεσµα της έρευνας είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δεσµεύσει όλους τους επίµαχους ΑΦΜ από τις πληρωµές των «Οικολογικών Σχηµάτων» για περαιτέρω εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο σε παραγωγούς όσο και στα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων, ενώ µε την ολοκλήρωση της έρευνας θα ακολουθηθούν οι νόµιµες διαδικασίες µε τις προβλεπόµενες κυρώσεις, πέραν των κινήσεων της ∆ικαιοσύνης. Ολο το υλικό που συγκέντρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραδόθηκε στις 23 Ιουνίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος αυθηµερόν το διαβίβασε, όπως προαναφέρθηκε, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την περαιτέρω δικαστική έρευνα.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Καθημερινής)