Φόβος, άγχος, απορίες, σύγχυση. Τέσσερις λέξεις που όλοι μας λίγο - πολύ έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας με έναν άνθρωπο. Ιδιαιτέρως αν πρόκειται για μια ερωτική σχέση.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ερωτευτεί και μια και οι δυο φορές και κατά καιρούς αντί για αγάπη, έχουμε δεχτεί καταπίεση. Αυτό πολλές φορές είχε ως αποτέλεσμα να πάρουμε αποφάσεις που δεν πήγαζαν μέσα από την αγάπη αλλά μέσα από την ανάγκη μας να γίνουμε δεκτικοί για να αποφύγουμε περαιτέρω συγκρούσεις.

Κάπου εδώ φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να διαχωρίζουμε την αγάπη από την καταπίεση. Αν δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τις διαφορές, παρακάτω σου έχω 20 πράγματα που κάνουμε από καταπίεση και σίγουρα όχι από αγάπη.

1. Απολογείσαι με κάθε ευκαιρία, είτε ευθύνεσαι για κάτι είτε όχι.

2. Αφιερώνεις όλο τον ελεύθερο σου χρόνο στο ταίρι σου, παρότι κάποιες φορές έχεις ανάγκη να περάσεις χρόνο με την παρέα σου ή αποκλειστικά με τον εαυτό σου.

3. Φροντίζεις να αποφεύγεις να πεις πράγματα που την/τον ενοχλούν ακόμα κι αν νιώθεις πως πρέπει να τα πεις γιατί σε εκφράζουν.

4. Ακόμα κι αν νιώθεις κουρασμεν@, βάζεις την ξεκούραση σου σε δεύτερη μοίρα για να αποφύγεις την γκρίνια που θα ακολουθήσει.

5. Επιζητά συνεχώς την επιβεβαίωση από εσένα και εσύ απλόχερα την δίνεις.

6. Δέχεσαι να κάνετε πράγματα που εκείνος ή εκείνη θέλει, μόνο και μόνο για να καταφέρεις να αποφύγεις έναν ακόμη τσακωμό.

7. Στη μουσική έχετε τελείως διαφορετικά γούστα, οπότε αναγκαστικά επιλέγεις να ακούτε ότι εκείνος ή εκείνη θέλει.

8. Κάνεις πράγματα και δοκιμές στο σεξ που δεν σε εκφράζουν, αλλά για να αποφύγεις να χαρακτηριστείς ξενερωτ@, τελικά επιλέγεις να τα κάνεις.

9. Δυσκολεύεσαι να βγεις με κάποιον φίλο ή φίλη σου για να αποφύγεις την ζήλεια του/της.

10. Ξεχνάς να αφιερώνεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να μην σε αναγνωρίζεις πλέον. Ούτε και ο ίδιος σου ο καθρέφτης.

11. Τι κι αν έχεις δικό σου εισόδημα, εκείνος ή εκείνη ελέγχει τα οικονομικά σου και εσένα όλο αυτό για κάποιο λόγο έχει αρχίσει να σου μοιάζει φυσιολογικό. Κι όμως, δεν είναι.

12. Παρατηρείς βίαια και χειριστικά σημάδια κατά καιρούς, παρόλα αυτά αρνείσαι να τα δεις και να τα σχολιάσεις.

13. Επιλέγεις να συγχωρείς σε εκείνον/ εκείνη τα πάντα ακόμα κι αν δεν το νιώθεις. Με μόνο φόβο να αποφύγεις οτιδήποτε αρνητικό πιθανόν να ακολουθήσει.

14. Αργεί συνέχεια στα ραντεβού σας και στο οτιδήποτε έχετε κανονίσει να κάνετε από κοινού και παρότι έχεις δείξει την ενόχληση σου επανειλλημένες φορές, επιμένει να έχει την ίδια συμπεριφορά.

15. Σχεδόν τα πάντα περνάνε αποκλειστικά από το δικό σου χέρι και νιώθεις πως πλέον έχεις χάσει το κίνητρο για να βρίσκεσαι μέσα σε αυτή την σχέση.

16. Προσπαθείς να ντύνεσαι, να συμπεριφέρεσαι, να μιλάς και να κινείσαι όσο το δυνατόν πιο διακριτικά από φόβο να μην ζηλέψει.

17. Πιθανόν να μην συμπαθεί την οικογένεια σου και αυτό να έχει οδηγήσει και την δική σου σχέση με τους γονείς σου σε ένα επίπεδο ολοκληρωτικής απομάκρυνσης.

18. Επιτρέπεις να μιλάει προσβλητικά και με ασέβεια προς το πρόσωπο σου, ειδικά μπροστά σε τρίτα πρόσωπα.

19. Αναβάλεις ταξίδια, όνειρα, εμπειρίες και επιθυμίες γιατί αν δεν τις δέχεται, τότε απλά δεν αξίζουν να υπάρχουν στη ζωή σου.

20. Έχεις συνηθίσει να ακούς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις τις οποίες εννέα στις δέκα φορές σου έχει αποδείξει πως δεν πρόκειται να τηρήσει.

Αν ταυτίζεσαι με κάποια από τα παραπάνω σημάδια, τότε εξέτασε προσεκτικά τι πάει λάθος με εσάς τους δυο. Ύστερα, σκέψου και αναρωτήσου: Ποιοι είναι οι λόγοι που επιμένω να βρίσκομαι σε αυτή την σχέση;

savoirville.gr