Συμπληρώνονται σήμερα 19 χρόνια από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που είχε γίνει στο «καταραμένο» Πέταλο του Μαλιακού που στοίχισε τη ζωή σε επτά μαθητές και βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα. Μια χώρα που βίωνε ξανά τον ίδιο εφιάλτη με αυτό που είχε βιώσει μερικούς μήνες νωρίτερα στα Τέμπη. Και πάλι με μαθητές. Και πάλι σε τροχαίο δυστύχημα.
Ήταν Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου του 2004. Λίγο πριν από τις 10 το πρωί. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές συνοδούς της Α' τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Δε θα φτάσουν ποτέ.
Ο χρόνος σταμάτησε και τα χαμόγελα των παιδιών πάγωσαν στο 176ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο Ασπρονέρι, εκεί που το λεωφορείο συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 60χρονος οδηγός της νταλίκας (που μετέφερε υαλοπίνακες) διένυσε αρχικά πορεία περίπου 20 μέτρων στις αριστερές ρόδες και ακολούθως έχασε τελείως τον έλεγχο του οχήματός του.
Στον τρόπο της τραγωδίας κατέφθασαν 13 ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Λαμίας, δύο ασθενοφόρα και μία κινητή ιατρική μονάδα από το ΕΚΑΒ Χαλκίδας, καθώς και τρεις κινητές ιατρικές μονάδες και ένα όχημα αντιμετώπισης ιατρικής καταστροφών από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.
Επτά μαθητές βρήκαν ακαριαίο θάνατο:
Μπουραζέλης Χρήστος
Λίτσιου Αικατερίνη
Καλύβα Στεφανία
Τέλλιος Κωνσταντίνος
Σαράφη Ευγενία
Οικονομούλας Απόστολος και
Καματσέλος Ιωάννης.
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην εκπαιδευτική κοινότητα, στα χαροκαμένα χωριά της Φαρκαδόνας, του Διασέλου, του Ζάρκου και του Γριζάνου.
Στις κηδείες εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Οι εικόνες που διαδραματιζόταν στα τέσσερα χωριά σπαρακτικές. Γονείς, αδέλφια, παππούδες γαντζωμένοι στα λευκά φερέτρα των 15χρονων αγγελουδιών να σπαράσσουν για τον αδόκητο χαμό.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τότε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αφορμή τη συγκεκριμένη τραγωδία, στο Πέταλο του Μαλιακού είχαν βρει μέχρι τότε τραγικό θάνατο συνολικά 460 άτομα! Το πένθος στη χώρα ήταν βαρύ, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ματαιώθηκε.
Μια τραγωδία που διέλυσε οικογένειες οι οποίες ουδέποτε έζησαν ξανά φυσιολογικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αχιλλέα Λίτσιου ο οποίος έχασε την κόρη του Κατερίνα σε εκείνο το τροχαίο δυστύχημα. Ο Αχιλλέας Λίτσιος πέθανε πέρυσι, στα 56 του χρόνια. Μια τέτοια ημέρα. Την ημέρα που συμπληρώνονταν 18 χρόνια από το θάνατο της κόρης του.
reader.gr