Νέα Κατηγορία Βραβείων: Χρηματοοικονομικός Εγγραμματισμός & Χρηματοοικονομική Ενδυνάμωση στα Βραβεία Καινοτομίας Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας

 

Για πρώτη φορά φέτος, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας εισάγει μια νέα κατηγορία Ειδικών Βραβείων που έρχεται να αναδείξει και να ενισχύσει έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα για την κοινωνία και την οικονομία: τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό και τη Χρηματοοικονομική Ενδυνάμωση.

Ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός, που ορίζεται ως η ικανότητα κατανόησης και αποτελεσματικής εφαρμογής διαφόρων χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, του προϋπολογισμού και των επενδύσεων, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία των ατόμων και των κοινοτήτων.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες,  αλλά και την ευμετάβλητη φύση της παγκόσμιας οικονομίας, η σημασία του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού δεν υπήρξε ποτέ πιο έντονη,

Καθώς τα άτομα λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον καθημερινό προϋπολογισμό, έως τον μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό, η έλλειψη επαρκών οικονομικών γνώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις και επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους ασφάλεια και το οικονομικό τους μέλλον. Παράλληλα, η ελλιπής γνώση βασικών οικονομικών αρχών και η αδυναμία εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή ενισχύουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης («ΟΟΣΑ») προχώρησε στην υλοποίηση Έρευνας για το επίπεδο του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού στη χώρα μας και στην κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες πολίτες σκοράρουν 61% σε συνολικό επίπεδο χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού, ενώ στον ψηφιακό χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό το ποσοστό επαρκών γνώσεων και δεξιοτήτων φτάνει μόνο το 54%. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 30% των πολιτών αποταμιεύει, ενώ μονοψήφια ποσοστά πολιτών επενδύουν σε προϊόντα όπως ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές.

Η Εθνική Στρατηγική αποσκοπεί στην ενίσχυση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα και αφορά σε μια πληθώρα κοινωνικών ομάδων (φοιτητές, νέους ενήλικες, ομάδες πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα, γυναίκες και επιχειρηματίες), καλύπτοντας θεματικές όπως η διαχείριση του χρέους, ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός, η ψηφιακή χρηματοδότηση, ο επενδυτικός αλφαβητισμός, ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κ.α.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός στην χρηματοοικονομική ένταξη και στην προώθηση της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, χωρίς αποκλεισμούς, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναπτύξει δράσεις που στοχεύουν στη χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σκοπός των δράσεων θα είναι η συστηματική αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών σε θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, προωθώντας ένα περιβάλλον όπου η λήψη τεκμηριωμένων χρηματοοικονομικών αποφάσεων γίνεται κανόνας.

Η υλοποίηση τέτοιων δράσεων και η ανάπτυξη σχετικών προγραμμάτων θα εφοδιάσει πολλούς από τους συμπολίτες μας με τα απαραίτητα εργαλεία, γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, και τη βελτιστοποίηση των οικονομικών ευκαιριών.

Η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε πιο τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο οικονομικής δυσπραγίας και προωθώντας ένα υγιέστερο οικονομικό περιβάλλον.

Οι πολίτες που θα λάβουν τέτοιες γνώσεις αναμένεται να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ακόμα και τα πιο περίπλοκα, να διαχειρίζονται υπεύθυνα οικονομικές εκκρεμότητες, να αποταμιεύουν για μελλοντικές ανάγκες, να υλοποιούν οικονομικό προγραμματισμό και να λαμβάνουν αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.

Στα πλαίσια αυτά, μία από τις δράσεις της Εθνικής είναι και εισαγωγή νεών, Ειδικών Βραβείων Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού και Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης στον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας που πραγματοποιείται για 15η συνεχή χρονιά από το Πρόγραμμα Business Seeds.

Η Εθνική Τράπεζα μέσω του Διαγωνισμού Business Seeds αποσκοπεί στο να στηρίξει και να αναπτύξει ιδέες και επιχειρηματικές προτάσεις που σχετίζονται με την ενδυνάμωση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων του ευρύτερου κοινού, και ιδιαίτερα των νοικοκυριών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά εργαλεία, ψηφιακά παιχνίδια (gamification), ψηφιακές λύσεις όπως e-learning κλπ. Ενδεικτικές περιοχές εκπαίδευσης θα μπορούσαν να είναι η αποταμίευση, οι επενδύσεις, η διαχείριση χρημάτων, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα, κλπ.

Τα Ειδικά Βραβεία που θα δοθούν θα είναι από 1 έως 5, συνολικού ποσού έως και €10.000. Η αξιολόγηση και απονομή των ειδικών βραβείων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα οριστεί για τον σκοπό αυτό, με συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας, συνεργατών του προγράμματος Business Seeds και συνεργατών της Τράπεζας σε αυτή την πρωτοβουλία.

Μπορείτε να υποβάλετε την πρότασή σας στον 15ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στο nbg.gr/competition