Δεκάδες Δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν ήδη καταθέσει γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.

Μέχρι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου ο συνολικός αριθμός των Δήμων της χώρας που είχαν ζητήσει την μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές τους ανερχόταν σε 125 επί συνόλου 332, δηλαδή κάλυπτε το 37,5% του συνόλου των Δήμων! Η προθεσμία για την υποβολή των γνωμοδοτήσεων λήγει σήμερα.

Οι Δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.

Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους.

Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Γνωμοδοτήσεις για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους έχουν υποβάλει και οι Δήμοι Μετεώρων και Τρικάλων.

Με πληροφορίες από 1voice.gr