Μεγάλες αποκλίσεις και σε ό,τι αφορά τα ενοίκια παρατηρούνται ανάμεσα στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, αυτές είναι χαμηλότερης έντασης συγκριτικά με τις τιμές πώλησης και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών στρέφεται προς τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη ζήτηση.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, η Αθήνα παραμένει η ακριβότερη πόλη για να νοικιάσει κανείς διαμέρισμα, αγγίζοντας τα 10 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο. Μόνο τα Χανιά εμφανίζουν παρόμοιο κόστος ενοικίασης (10 ευρώ/τ.μ.), ενώ σε κοντινή απόσταση (12,5%) ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης (8,9 ευρώ/τ.μ.).
Οπως είναι εμφανές, οι δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης εμφανίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τη στέγαση, λόγω της απήχησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και της σταθερά υψηλής ζήτησης από φοιτητές, λόγω του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης είναι χαμηλότερη, καθώς δεν ξεπερνά τα 8,5 ευρώ/τ.μ., με την Αθήνα να είναι 17,6% ακριβότερη.
Οπως και στην περίπτωση των τιμών πώλησης, έτσι και σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης, οι πόλεις που εμφανίζουν υψηλότερες τιμές και απέχουν λιγότερο από την Αθήνα, είναι εκείνες στις οποίες υπάρχουν φοιτητές, ή τουρίστες, ή και τα δύο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των παραπάνω πόλεων, οι επόμενες στη σχετική λίστα είναι τα Ιωάννινα, η Ρόδος και η Πάτρα, πόλεις με έντονη φοιτητική ζωή.
Η Ρόδος
Στα Ιωάννινα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 7,9 ευρώ/τ.μ., με την Αθήνα να είναι μόλις 26,4% ακριβότερη. Αντίστοιχα, στη Ρόδο (7,9 ευρώ/τ.μ.) , η απόκλιση με την Αθήνα διαμορφώνεται σε 27,1%, ενώ στην Πάτρα ανέρχεται σε 36,8%, αλλά με τάση να μειωθεί κι άλλο, καθώς μόνο το 2023 καταγράφηκε αύξηση του μέσου ενοικίου κατά 17% σε 7,3 ευρώ/τ.μ.
Η φθηνότερη πόλη για την ενοικίαση κατοικίας παραμένει η Λαμία, με δεδομένο ότι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 5 ευρώ/τ.μ., είναι δηλαδή η μισή σε σχέση με της Αθήνας. Απόκλιση 71,5% εμφανίζει η Τρίπολη, με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 5,8 ευρώ/τ.μ., ενώ και στην πόλη της Κομοτηνής, το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 6,1 ευρώ/τ.μ., με την Αθήνα να είναι 65% ακριβότερη.
Σε Τρίκαλα και Μεσολόγγι το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 6,2 ευρώ/τ.μ, στην Λάρισα και τον Βόλο στα 6,9 ευρώ/τ.μ και τέλος στην Χαλκίδα στα 7,3 ευρώ/τ.μ.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία, η «ψαλίδα» ανάμεσα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες πόλεις, σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, έχει αρχίσει να μικραίνει. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι, παρά τις χαμηλές τιμές πώλησης κατοικίας στις πόλεις της περιφέρειας, πολλοί συμπολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αγορά ακινήτου. Ετσι, στρέφονται στην ενοικίαση, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις τιμές πώλησης.
Παρ’ όλα αυτά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, το υψηλό κόστος ενοικίασης αποτελεί λόγο έντονου προβληματισμού μεταξύ των νοικοκυριών. Οσο δεν αυξάνεται η προσφορά κατοικιών και δεν ενισχύονται τα εισοδήματα των πολιτών, τόσο θα δυσχεραίνουν οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομική ανάπτυξη συνολικά.
Πηγή στοιχείων: Spitogatos
Νίκος Ρουσάνογλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)