«Ο μόνος δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε είναι να εφαρμόσουμε μέτρα τέτοια που να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου, άρα να περιορίσουν την απώλεια του ζωικού μας κεφαλαίου. Αυτό είναι το ζητούμενο και γι’ αυτό το λόγο ενδεχομένως κάποιος θα μπορούσε να πει ότι παίρνουμε σκληρά μέτρα από την πρώτη στιγμή» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα.

Για πρώτη φορά η χώρα μας αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει σε εκτεταμένο βαθμό μία ζωονόσο, στις αρχές του Ιουλίου περίπου, με την εμφάνιση της πανώλης, σημείωσε ο κ. Τσιάρας. «Εφαρμόσαμε τότε, ουσιαστικά όλα αυτά τα οποία προέβλεπε η ευρωπαϊκή οδηγία και καταφέραμε με έναν μοναδικό τρόπο, κάτι που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αντιμετωπίσουμε την επέκταση μιας ζωονόσου που έθεσε σε μεγάλη διακινδύνευση το σύνολο του ζωικού μας κεφαλαίου» τόνισε.

«Το ζήτημα είναι ότι από τα τέλη περίπου Αυγούστου είχαμε κάποια κρούσματα ευλογιάς στον Έβρο και βεβαίως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με την ίδια ακριβώς λογική που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόσαμε περιοριστικά μέτρα στον Έβρο. Το ζήτημα είναι ότι ο ιός της ευλογιάς είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον ιό της πανώλης» επισήμανε ο υπουργός.

Πολύ μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα της ευλογιάς σε σύγκριση με την πανώλη

«Ένας ιός που έχει χρόνο ζωής εκτός ζωντανού οργανισμού πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον ιό της πανώλης, που είναι μόνο τρεις ημέρες και βεβαίως, ένας ιός που έχει πολύ πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Και έτσι λοιπόν είχαμε μια σειρά κρουσμάτων σε όμορους σχετικά νομούς της Βορείου Ελλάδος που μπορεί να ξεκινούσαν από τον Έβρο, συνέχιζαν στην Καβάλα, στις Σέρρες και γυρίζανε Ροδόπη και Ξάνθη, αλλά είχαμε δύο κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, ένα στην Κόρινθο και ένα στη Μαγνησία και νομίζω χθες έχουμε άλλο ένα κρούσμα κάπου σε γειτονική περιοχή στον νομό Θεσσαλονίκης, πολύ κοντά στην Καβάλα. Και εκεί ακριβώς είναι το θέμα, το ότι ουσιαστικά έπρεπε να λάβουμε κάποια μέτρα τα οποία θα μας έδιναν τη δυνατότητα να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή από όσο μπορώ να γνωρίζω είναι περισσότερα από 115-120 κρούσματα. Το ζήτημα είναι ότι τα κρούσματα αυτά που μπορεί να είναι αρκετά μας χτυπάνε έναν κόκκινο συναγερμό, μας χτυπάνε ένα καμπανάκι αρκετά ηχηρό. Για αυτό το λόγο και σε σύσκεψη που κάναμε την προηγούμενη Τρίτη με τη συμμετοχή και όλων των Περιφερειαρχών της χώρας αλλά βεβαίως και των αρμόδιων φορέων της Διεπαγγελματικής του Κρέατος, της Διεπαγγελματικής του Γάλακτος, των εκπροσώπων των σφαγείων, αποφασίσαμε να βάλουμε μια απόλυτη αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο σε όλη τη χώρα, για δέκα μέρες, για σφαγή, για πάχυνση, για εκτροφή, για οποιονδήποτε λόγο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ουσιαστικά την μη περαιτέρω μετάδοση της ιογενούς λοίμωξης της ευλογιάς.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Κέλλας όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Υπάρχει μία συνεχής διαδραστική ζύμωση με τους τοπικούς φορείς, με τους κτηνιάτρους των ΔΑΟΚ, με τους περιφερειάρχες, με τις περιφέρειες, με τους κτηνοτρόφους, να μπορέσουμε ουσιαστικά να απομονώσουμε και να περιορίσουμε όσο γίνεται την εξάπλωση της ευλογιάς. Τα στοιχεία επικαιροποιούνται καθημερινά διότι όταν καταγράφεται ένα κρούσμα, πρέπει αυτομάτως το κοπάδι στο οποίο βρίσκεται το ζώο με το κρούσμα να θανατωθεί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σήμερα μπορώ να σας πω ότι έχουμε 16.000-17.000 θανατώσεις και αύριο αυτές να είναι 20 και μεθαύριο να είναι 25. Κάθε μέρα λοιπόν υπάρχει μια επικαιροποίηση» ανέφερε ο υπουργός.

Αποζημιώσεις

Στόχος είναι, περιέγραψε ο κ. Τσιάρας, στις περιφέρειες που δεν έχουν κρούσματα καταγεγραμμένα μετά το δεκαήμερο, να μπορέσουν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να μπορεί ουσιαστικά να υπάρχει η δυνατότητα κίνησης και αξιοποίησης και της κτηνοτροφίας και των κτηνοτροφικών προϊόντων.

«Τι είναι διαφορετικό σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είχαμε την πανώλη; Είναι διαφορετικό το γεγονός ότι τα ζώα αυτή την περίοδο είναι αναπαραγωγικά. Έχουμε πολλές γεννήσεις, έχουμε μεγάλη γαλακτοφορία. Άρα λοιπόν είναι μια περίοδος που οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος από τη δική τους προσπάθεια όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο και γι’ αυτό έχουμε προβλέψει αρκετά. Ξέρετε ότι οι αποζημιώσεις οι οποίες έχουν ήδη προσδιοριστεί, είναι πολύ γενναίες» προσέθεσε ο κ. Τσιάρας, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα δοθούν οι αποζημιώσεις για την πανώλη.

«Στην ανώτατη αποζημίωση πριν τον Ντάνιελ ήταν 85 ευρώ για τα ζώα ράτσας, όχι για τα ημίαιμα. Αλλά για τα καθαρόαιμα, μετά τον Ντάνιελ αυτό το ποσό επαναπροσδιορίστηκε στα 150 ευρώ και τώρα με την πανώλη και την ευλογιά έχουμε φτάσει στα 250€ της αποζημίωσης, στο υψηλότερο επίπεδο. Θα έλεγα ότι ο μεγάλος όγκος των ζώων βρίσκονται ουσιαστικά όχι στα καθαρόαιμα αλλά στα ημίαιμα που θα είναι 220 ευρώ για κάθε ζώο. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με ότι ίσχυε στο παρελθόν.

Και βεβαίως θα δοθούν και χρήματα για την ανάκτηση, την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτά τα χρήματα είναι η αποζημίωση για τα ζώα τα οποία θανατώθηκαν. Θα δοθούν όμως και χρήματα μέσα από πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε μέσω της Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων, προκειμένου να αγοραστούν νέα ζώα, να υπάρξει ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου» επισήμανε ο κ. Τσιάρας ενώ υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας να μπορέσει η κτηνοτροφία να παράξει και τα επόμενα χρόνια.

«Η Ελλάδα δεν είναι κρεατοπαραγωγός, είναι γαλακτοπαραγωγός χώρα στη φιλοσοφία της. Το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή της φέτας, που είναι ένα ΠΟΠ προϊόν, φέρνει προστιθέμενη αξία, φέρνει πραγματικά πολλά εισοδήματα και στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική μας οικονομία και στις εξαγωγές. Το αν επηρεαστεί η αγορά από το 10ήμερο, προφανώς δεν θα επηρεαστεί η αγορά. Προφανώς αυτό είναι συνάρτηση του κατά πόσο θα εξαπλωθεί και κατά πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη νόσος» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους να μην υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Πηγή: ertnews.gr