Η Διεθνής Ενωση Γεωλογικών Επιστημών (IUGS) ενέταξε τα Μετέωρα στον κατάλογο με τα 100 σημαντικότερα Γεωλογικά Μνημεία παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αξιολόγησης που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 37ου Παγκόσμιου Γεωλογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Τα Μετέωρα έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ η περιοχή των Δήμων Μετεώρων και Πύλης έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Από το 2022 στα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται άλλες δύο περιοχές της Ελλάδας: το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και η καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Τη γεωλογική σημασία των Μετεώρων παρουσίασε στην τελετή ανακήρυξης ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που είχε και την ευθύνη για την κατάθεση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.
Πώς έγινε η αξιολόγηση
Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση στις γεωεπιστήμες, σε συνεργασία με την UNESCO, ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) ορίζεται μια περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή/και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και/ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.
Η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών υλοποιεί σε συνεργασία με την UNESCO ένα Διεθνές Πρόγραμμα τα τελευταία 4 χρόνια με σκοπό την καταγραφή, αξιολόγηση και ανάδειξη των σημαντικότερων Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς. Οι πρώτες 100 θέσεις παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 2022.
Μεταξύ των 174 θέσεων από 64 χώρες που υποβλήθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς και αξιολογήθηκαν, φέτος περιλαμβάνονται τα Μετέωρα στις 100 σημαντικότερες.
Στη δεύτερη φάση αξιολόγησγς συμμετείχαν περισσότεροι από 400 γεωεπιστήμονες από 55 χώρες. Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε το 2023-2024 και ο κατάλογος των νέων 100 θέσεων, που ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο, περιλαμβάνει εξαιρετικής αξίας γεωλογικά μνημεία με διεθνή αξία.
Πηγή: ΣΚΑΪ