Το vaping έκανε την εμφάνιση του το 2006 στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α και από τότε, απόκτησε φανατικούς υποστηρικτές. Μετά από έρευνες, έχει παρατηρηθεί πως όλο και περισσότερο οι νέοι προτιμούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα, οι καπνιστές στην χώρα μας αγγίζαν περίπου το 15%. Πλέον, υπήρξε μείωση σε αυτά τα νούμερα, μιας που αρκετοί από αυτούς στράφηκαν σε αυτό. Ειδικά η νέα γενιά, κυρίως από το 2011 και μετά, αγκάλιασε αυτή τη συνήθεια και την ένταξε στην καθημερινότητα της.

Τα δεδομένα δείχνουν πως αυξάνεται η συνειδητοποίηση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος από τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, υπάρχει και εκείνη η μερίδα που έχει απορίες γύρω από το άτμισμα και τι μπορεί να της προσφέρει. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του άρθρου μας; Να αναλύσουμε την ορολογία, και την τεχνολογία που κρύβεται από πίσω, να καταρρίψουμε μύθους, και να κατανοήσετε ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το κάπνισμα.

Βασικοί όροι vaping

Ας ξεκινήσουμε με κάποιους βασικούς όρους που κυκλοφορούν στην γλώσσα του ατμίσματος. Πρόκειται για μια μικρή λίστα ορολογίας, έτσι ώστε να είστε ενημερωμένοι όταν επισκεφτείτε ένα vape shop και να μπορέσετε να έχετε μία καλύτερη επικοινωνία.

Επόμενο βήμα είναι να διαβάσετε παρακάτω τι εννοούμε όταν ακούμε τα εξής:

DTL - Direct To Lung:

Κυριολεκτικά σημαίνει “Κατευθείαν στον Πνεύμονα”.

Τι σημαίνει; Είναι ένας τρόπος ατμίσματος, όπου τραβώντας μια ρουφηξιά την στέλνετε κατευθείαν στον πνεύμονα. Μοιάζει με τον τρόπο καπνίσματος κατά κάποιον τρόπο. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος vaping, ενώ το χτύπημα στον λαιμό είναι πιο έντονο σε σχέση με την επόμενη κατηγορία.

MTL - Mouth To Lung:

Κυριολεκτικά σημαίνει “Από το στόμα στον Πνεύμονα”.

Τι σημαίνει; Ένας άλλος τρόπος ατμίσματος, αρκετά δημοφιλής. Σε αυτή την περίπτωση, τραβάτε μια ρουφηξιά και την διατηρείτε στο στόμα λίγο διάστημα, προτού την στείλετε στον πνεύμονα. Το χτύπημα είναι πιο ομαλό και νιώθετε τα αρώματα με μεγαλύτερη ισχύ. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τρόπο vaping.

Sub-ohm Vaping:

Η νέα τάση στο άτμισμα, η δημιουργία τεράστιων σύννεφων ατμού.

Τι σημαίνει; Η αντίσταση που χρησιμοποιείται σε κάποια εξελιγμένα ecig, βρίσκεται υπό του 1 ohm. Ας το κάνουμε πιο απλό. Με αυτό το σύστημα, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής περισσότερου ατμού. Προορίζεται για προχωρημένους ατμιστές, επειδή χρειάζεται η τεχνική στη ρουφηξιά, αλλά και στον χειρισμό συγκεκριμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων, με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Cloud Chasing:

Κυριολεκτικά σημαίνει “Κυνήγι Συννέφων”

Δεν υπάρχει ερμηνεία πέρα από αυτό που λέει ξεκάθαρα. Τελευταία, έχει γίνει trend σε μια μερίδα ατμιστών να λατρεύουν την παραγωγή σύννεφων ατμού. Μοιάζει σαν ένα παιχνίδι, σαν να τα κυνηγούν και όχι μόνο! Κάποιοι χρήστες έχουν εξελίξει την τεχνική στο μέγιστο. Έχουν κάνει πρακτική στο πως να εκπνέουν τον ατμό, φτιάχνοντας απίστευτα σχήματα. Σημειώστε πως γίνονται μέχρι και διαγωνισμοί πάνω σε αυτό το είδος ατμίσματος!

Διαφορές μεταξύ vaping και καπνίσματος

Κατ’ αρχήν, το κοινό τσιγάρο με την καύση παράγει στάχτη, ενώ απελευθερώνονται χιλιάδες τοξικές ουσίες, υπεύθυνες για τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό. Το άτμισμα, δεν έχει καμία σχέση με το παραπάνω. Η διαδικασία του έχει να κάνει με τη θέρμανση ενός υγρού αναπλήρωσης, μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Σαν συνέπεια, έχουμε την παραγωγή ατμού. Εάν αναρωτιέστε γιατί να προτιμήσω το ηλεκτρονικό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, οι λόγοι είναι πολλοί. Ο σημαντικότερος έχει να κάνει με την υγεία, μιας που θεωρείται κατά 90% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Εκείνο όμως, που το έκανε την πιο δημοφιλή εναλλακτική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, είναι τα αρώματα ή αλλιώς γεύσεις, τα οποία περιέχονται στα eliquids. Μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μια τεράστια γκάμα, αλλά το πιο εξαιρετικό είναι η δυνατότητα επιλογής του με ή χωρίς νικοτίνη. Επιλέγοντας με νικοτίνη, κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορες δοσολογίες που σίγουρα, καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ατμιστή.

Η τεχνολογία πίσω από το vaping

‘Έχετε περιέργεια πως λειτουργούν αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές; Μπορεί να φαντάζει φουτουριστικό, αλλά η τεχνολογία του είναι απλοϊκή και έξυπνη. Τα μοντέλα διαθέτουν ειδικούς κάδους, όπου τοποθετείται είτε το υγρό αναπλήρωσης είτε κάψουλες με το συγκεκριμένο, που κουμπώνουν σε αυτούς. Φυσικά, η μπαταρία δίνει την ισχύ και τη “ζωή” για να λειτουργήσει η συσκευή. Η καρδιά όμως, είναι ο ατμοποιητής, ο οποίος ευθύνεται για τη μετατροπή του υγρού σε ατμό. Μην ξεχνάμε την αντίσταση, που επηρεάζει την εμπειρία vaping, ενώ θα πρέπει να αντικαθίσταται, εάν ο τύπος του ecig το απαιτεί. Στο στόμιο του, συνήθως υπάρχουν αεραγωγοί για την καλύτερη ρύθμιση κυκλοφορίας του αέρα. Το καλό νέο είναι πως υπάρχουν ηλεκτρονικά τσιγάρα ιδανικά για αρχάριους ατμιστές, αλλά και κάποια μοντέλα, όπως τα Box Mods, τα οποια προορίζονται για πιο έμπειρους. Τα συγκεκριμένα, επιδέχονται πιο πολύπλοκες ρυθμίσεις, που είναι το κλειδί για μια εξατομικευμένη εμπειρία ατμίσματος. 

Μύθοι και παρεξηγήσεις

Από την στιγμή που βγήκε επίσημα στην αγορά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δέχεται κριτικές, και πόλεμο σε κάποιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν αλήθειες και ψέματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που έχουν πλέον είτε καταρριφθεί  είτε αποδειχθεί χάρη σε επιστημονικά πειστήρια, σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν φόβοι για “παθητικό άτμισμα”, μια θεωρία που δεν υφίσταται, επειδή το αερόλυμα που εκπνέετέ δεν περιέχει κανένα βλαβερό χημικό στοιχείο. Άλλος μύθος που πλανάται, είναι πως το eliquid είναι απλό νερό με κάποιο άρωμα. Αντιθέτως, πρόκειται για μια βασική μείξη φυτικής γλυκερίνης, προπυλενογλυκόλης, αρώματα, νερό, και νικοτίνη. Επίσης, αρκετοί θεωρούν πως το αρχικό κόστος επένδυσης σε ένα ποιοτικό ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι αρκετά μεγάλο. Γνωρίστε πως μπορείτε να ξεκινήσετε με την προμήθεια ενός ecig μιας χρήσης από τα 5,50 Ευρώ. Τα μοντέλα πολλαπλών χρήσεων θα τα βρείτε από τα 20 Ευρώ, μιλώντας πάντα για μια επένδυση που αξίζει. Τέλος, υπάρχει η φημολογία πως οι πρώην καπνιστές, που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα το εγκαταλείψουν, και θα επιστρέψουν στην παλιά συνήθεια του κοινού τσιγάρου. Ναι, υπάρχει όντως ένα ποσοστό της τάξεως 3-5% όπου συμβαίνει αυτό, αλλά είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καταρρίψει τα πλεονεκτήματα του ολιστικά.

Συμπεράσματα

Παραπάνω καταγράψαμε ορολογίες, όσον αφορά τις τεχνικές του ατμίσματος. Καταρρίψαμε μύθους και θεωρίες που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν λάθος εντυπώσεις σε πιθανούς χρήστες, οι οποίοι θέλουν να στραφούν σε αυτό. Μάθατε την τεχνολογία του με απλές διευκρινίσεις. Πάνω από όλα, βοηθήσαμε στο να κατανοήσετε ποιες είναι οι βασικές διαφορές του με το κάπνισμα. Γεγονός είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, χάρη στα πλεονεκτήματα που παρέχει. Δεν πρόκειται για μια απλή μόδα που σύντομα θα περάσει. Το έδειξε άλλωστε, περίτρανα το πέρασμα του χρόνου, πως θα συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.