Σε συνέχεια της δικτύωσης και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» - "Routes and Civilization of Transhumance World Heritage" που υλοποιήθηκε με εθνικό συντονιστή την Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. από το Πρόγραμμα LEADER του ΠΑΑ 2007-2013, υποβλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023 αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση του προγράμματος «TRE- TERRE RURALI d’EUROPA», στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών γεωργικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.
Η πρωτοβουλία προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών, περιοχών και αγροτικών πληθυσμών στην Ευρώπη, που υλοποιούν από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα το πρόγραμμα LEADER.
Το πρόγραμμα TRE προέρχεται από την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας και Αλβανίας, που συντονίζεται από το CRAMM GEACO Rural Multi-Service Assistance Center που εδρεύει στη Ρώμη και σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Η Ελλάδα συμμετέχει με την Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα με σκοπό να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη και η σύνδεση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο, με βασικό στόχο την επανεκτίμηση των αγροτικών περιοχών, των εμπορικών συναλλαγών και των προϊόντων που συνδέονται με τη μετακίνηση και την εκτεταμένη κτηνοτροφία.
Προτεραιότητα είναι να προσφερθούν επείγουσες και συγκεκριμένες απαντήσεις σε ορισμένες από τις κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις της εποχής μας, από περιβαλλοντικά ζητήματα έως την προώθηση του πολιτισμού, των παραδόσεων και του αγροτικού τουρισμού, μέσω της βιώσιμης κατανάλωσης ποιοτικών τροφίμων και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Όπως εξηγεί ο Nicola di Niro, τεχνικός διευθυντής και συντονιστής του Multiservice Center, «με την αναγνώριση από την UNESCO της Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, δημιουργήσαμε μια διακρατική συμμαχία για την επανεκτίμηση των Διαδρομών και Πολιτισμών της Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας ως κληρονομιά της Ανθρωπότητας στις Αγροτικές Περιοχές της Ευρώπης, με συγκεκριμένες ενέργειες, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών σε όλες τις Ευρωπαϊκές περιοχές όπου η εκτατική κτηνοτροφία εξακολουθεί να είναι παρούσα και ενεργή».
Το αίτημα υποβλήθηκε από τους Ιταλούς ευρωβουλευτές Aldo Patriciello και Alessandro Panza, σε συνεργασία με τον Γάλλο Eric Andrieu και τον Έλληνα Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
Οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτών των στόχων θα βασίζονται σε 5 βασικά σημεία:
- Εκπαίδευση για την ενσωμάτωση νέων Ευρωπαίων που επιθυμούν να συνεργαστούν για τη διατήρηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αξιών της επικράτειάς τους στην αγορά εργασίας.
- Διατήρηση μιας βιώσιμης και καινοτόμου πράσινης υποδομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συμβάλλει στην ανάκαμψη ενός κοινωνικοοικονομικού μοντέλου γεωργίας και κτηνοτροφίας, ως στρατηγικού τομέα για τον 21ο αιώνα.
- Υποστήριξη των τοπικών παραγωγών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, προωθώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την αποφυγή της ερήμωσης της υπαίθρου.
- Ανάκτηση και επανεκτίμηση των μονοπατιών μετακίνησης των κοπαδιών και άλλων ιστορικών μονοπατιών, ως θεμελιώδεις άξονες για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών που διασχίζουν.
- Επίτευξη της ανακήρυξης των Διαδρομών αυτών ως Πολιτιστικών Διαδρομών από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για τη διασφάλιση της ανάδειξης και διατήρησής τους, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030.