Προσλήψεις στα ΑΕΙ αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για συνολικά 1.000 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 950 σε θέσεις καθηγητών (οι 200 στις επτά ιατρικές σχολές και οι 750 στις σχολές των υπολοίπων επιστημών). Ο αριθμός των 1.000 θα συμπληρωθεί από 50 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό για τις νέες προσλήψεις σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων που συγκάλεσε. Οι προσλήψεις γίνονται για την κάλυψη θέσεων, οι οποίες είναι κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων ή αποχωρήσεων πανεπιστημιακών. Αλλωστε, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ ζητάει τη σημαντική αύξηση του προσωπικού όλων των κατηγοριών, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ΑΕΙ, κάνοντας λόγο για μαθήματα που κινδυνεύουν να μη διδάσκονται καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένος σε αυτά καθηγητής.

Από την άλλη, η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι «οι ρυθμίσεις του νόμου 5045/2023 για το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ δεν επέφεραν την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση 1911/2022 του ΣΤΕ που ορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αποδοχών, και προφανώς δεν καλύπτουν τις πολυετείς μισθολογικές απώλειες των μελών ΔΕΠ», και διεκδικεί «την αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, που πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματός τους και ανταγωνιστικά συγκριτικά με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και τις αποδοχές άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο», όπως αναφέρει πρόσφατη απόφασή της.

Πρόκειται για τον προγραμματισμό προσλήψεων που καθορίζεται ετησίως. Παράλληλα, προβλέπεται ότι μέσα στο 2025 θα πραγματοποιηθεί ένας ακόμα μεγάλος διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ ο οποίος όμως θα αφορά τις θέσεις προσωπικού μετά το 2025. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ και της γραφειοκρατίας, η πλειονότητα εκείνων που ανακοινώθηκε ότι προσλαμβάνονται στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2022 και το 2023 ακόμα δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία. Κατά μέσον όρο, όπως παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, απαιτούνται δύο ή και περισσότερα χρόνια από τη στιγμή που προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός έως ότου οι επιτυχόντες να «κάτσουν στη θέση τους». Ωστόσο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι κυβερνητικός στόχος ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ να περιορίσει αυτό το χρονικό διάστημα στον ένα χρόνο ή και λιγότερο.

Σύντομα το ΑΣΕΠ αναμένεται να μπορεί να αντλεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πτυχία των υποψηφίων μέσω της ψηφιοποιημένης υπηρεσίας Ptyxia. gov.gr. Παράλληλα, θα επικαιροποιούνται άμεσα οι τίτλοι σπουδών των υποψηφίων έτσι ώστε να μη χρειάζεται οι ίδιοι να συγκεντρώνουν χαρτιά και να τα καταθέτουν στο Συμβούλιο.

Επίσης, έχει ανακοινωθεί η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Σε αυτήν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για την κάθε προκηρυσσόμενη θέση στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα, από τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες μέχρι τον προσφερόμενο μισθό και τη δυνητική εξέλιξη της θέσης. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να επιλέξει τις θέσεις που πραγματικά τον ενδιαφέρουν έτσι ώστε να μη δηλώνει στα τυφλά και μετά να μην αποδέχεται τη θέση καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ, ένα ποσοστό της τάξης του 50% κάθε χρόνο δεν αποδέχεται τον διορισμό.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή)