Με επιτυχία και πλήθος κόσμου, ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων και τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη, παρουσίασαν την Τρίτη 28 Μαϊου 2024 στην αίθουσα «Θ. Μάρκελλος» (Γαριβάλδη 6-Τρίκαλα) το βιβλίο του Αλέξανδρου Γ. Καπανιάρη, διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και του Μανόλη Γ. Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο προλογίζει ο Θαρρενός Μπράτιτσης, καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο: «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση»
Πρόκειται για ένα προϊόν ερευνητικού εγχειρήματος σε σχέση με τις πρακτικές χρήσης ψηφιακών μέσων, για τη δημιουργική χρήση ψηφιοποιημένων αρχειακών τεκμηρίων και όχι μόνο. Τα ψηφιακά μέσα έχουν επιδράσει στον πολιτισμό μας και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας, από τον τρόπο που καταγράφουμε και αποθηκεύουμε τις εμπειρίες μας μέχρι τον τρόπο που επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε ιστορίες.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: κ. Θεόδωρος Νημάς- Δρ Ιστορίας της Εκπαιδεύσεως-πρώην σχολικός σύμβουλος φιλολόγων ο οποίος και συντόνισε την παρουσίαση, η κα Γεωργία Καραγιάννη-σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας και η κα Φανή Σμιξιώτη-καθηγήτρια Πληροφορικής-διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, ενώ η ταμίας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κα Παρασκευή Λάππα-Πουλιανίτη ανέγνωσε τα βιογραφικά των επιμελητών.
Η κα Σμιξιώτη ανέφερε ότι το εν λόγω βιβλίο βασίζεται σε έρευνα που έγινε για την τοπική ιστορία του Βόλου από σπουδαστές που παρακολούθησαν δύο επιμορφωτικά προγράμματα που αντιστοιχούν στις ισάριθμες ενότητές του και η έρευνα αυτή συνδέεται με την ψηφιακή αφήγηση.
Σύμφωνα με την κα Καραγιάννη η ψηφιακή αφήγηση είναι εκείνη που δίνει ζωή στα αρχεία και σε όσα μένουν κρυμμένα και δεν τα εκμεταλλευόμαστε και έδειξε τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή αφήγηση μπορεί να συνδεθεί με την εκπαίδευση και να καταστεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά, ώστε να δημιουργήσουν γέφυρες παρελθόντος και παρόντος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο κοινό η προβολή των ψηφιακών αφηγήσεων, με τη χρήση QR code, σε ενδιαφέρουσες θεματικές.
Ο κ. Νημάς, αφού πρώτα αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε πριν από αρκετά χρόνια με τον επιμελητή του βιβλίου και εμπνευστή αυτού του εγχειρήματος κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη για την έκδοση του εξαιρετικού Λευκώματος, με τίτλο «Ταγματάρχης Δημήτριος Γ. Κασλάς», σε συνεργασία με τη Νομαρχία Τρικάλων, στη συνέχεια του έδωσε τον λόγο.
Ο κ. Καπανιάρης ευχαρίστησε τον κ. Νημά και επισήμανε ότι το βιβλίο στην ουσία είναι μια συλλογική δουλειά επιστημόνων οι οποίοι συνομιλώντας με τοπικά αρχεία, δημιουργούν μια μικρή ιχνογραφία και στη συνέχεια μια ψηφιακή αφήγηση, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία μέσω της ψηφιακής αφήγησης, ώστε να γίνει κατανοητή στο κοινό. Ο ίδιος πιστεύει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα φανεί χρήσιμο στην κοινωνία, στην εκπαίδευση αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ακολούθησε συζήτηση.