«Δεν υπάρχει τομέας της ψηφιοποίησης της χώρας ο οποίος σήμερα δεν βοηθιέται και δεν “τρέχει” μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο τρικαλινός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε πάνελ με θέμα «Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την τόνωση μιας ψηφιακής και ανθεκτικής οικονομίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής», στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».
«Είναι αυτονόητο, όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση μιλάμε για το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα ψηφιακή, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δείξει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουμε στην ουσία τη δυνατότητα να προωθήσουμε πόρους, διότι ακριβώς η ψηφιακή μετάβαση αυτή περνά σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Δεν υπάρχει τομέας της ψηφιοποίησης της χώρας ο οποίος σήμερα δεν βοηθιέται και δεν “τρέχει” μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υποδομές, χρήση διαδικτύου, ψηφιοποίηση του κτηματολογίου -μιλάμε για δισεκατομμύρια χαρτών συμβολαίων τα οποία ψηφιοποιούνται- και μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε ταχύτητες και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην ανάπτυξη.
Στη δικαιοσύνη “τρέχουμε” ψηφιοποίηση αποφάσεων, νομοθεσία, διασύνδεση των δικαστικών μεγάρων, τη δυνατότητα απομακρυσμένων εξετάσεων μαρτύρων, για να μην αναβάλλονται δίκες.
Όλα αυτά είναι έργα της Ευρώπης και του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης σχετικά με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ότι «μετά από εξαντλητικό διάλογο, η Ευρώπη είπε τι θέλει και τι δεν θέλει, πώς τοποθετεί τον άνθρωπο και την τεχνολογία» συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη και βάζει πλαίσιο.
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα «έχει βγάλει διαγωνισμούς για έξυπνα συστήματα στην Πολιτική Προστασία, με τεχνητή νοημοσύνη για να διαγνώσουμε νωρίς τον κίνδυνο (πυρκαγιές κά). Επισήμανε την αλλαγή και προσαρμογή στις ανάγκες της χώρας του προγράμματος δορυφόρου.
«Μικρο-δορυφόροι οι οποίοι θα περνούν πολλές φορές πάνω από τη χώρα και θα μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε έγκαιρα και με πολλαπλές φωτογραφίες».
Την Πέμπτη έγινε νόμος του κράτους ο νέος φορέας, η Εθνική Αρχή για την κυβερνοασφάλεια, τον Οκτώβριο έρχεται η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, κανονισμός για το τι πρέπει να κάνουμε, με μηχανισμούς που θα ενεργοποιούνται κατά των fake news, παραπληροφόρησης, κακής πληροφόρησης είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην αφήνει κανέναν πίσω.
«Το μεγάλο κίνητρο που έχει αναπτύξει και ο πρωθυπουργός πολλές φόρες, είναι να γυρίσουν λαμπρά μυαλά πίσω στην Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση» είπε ο υπουργός μεταξύ άλλων.
pagenews.gr