Η Πανσέληνος του φετινού Νοεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κάστορα», όπως αλλιώς ονομάζεται, θα λάβει χώρα αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
Η φωτεινότητά του θα αγγίξει το 100%, ενώ στην Ελλάδα θα ανατείλει στις 17:18, δύοντας στις 7:05.
Το φεγγάρι, ωστόσο, θα μοιάζει πλήρες ήδη από την προηγούμενη ημέρα, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επομένως θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για δύο συναπτές νύχτες.
Μάλιστα, η πανσέληνος αυτό το μήνα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται να συνδυαστεί με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική σεληνιακή έκλειψη.
Η ολική έκλειψη Σελήνης λέγεται αλλιώς και «Ματωμένο Φεγγάρι» και, σύμφωνα με τη NASA, η ερχόμενη θα είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να ανεμένεται για το 2025.
Όπως αναφέρει η αστρονομική ιστοσελίδα «Time and Date», η έκλειψη αυτή δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ωστόσο όσοι πιστεύουν στην αστρολογία θεωρούν ότι όλα τα ζώδια θα επηρεαστούν από αυτή, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.
Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022 - Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»
Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».
Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.
Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Νοεμβρίου είναι:
Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.
Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.
Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.