Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.
Η συλλογική δράση σε 150 χώρες είναι αυτή που καθιστά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μία από τις σημαντικότερες ημέρες του ημερολογίου του ΟΗΕ. Εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ΜΜΕ και ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας μία παγκόσμια ευαισθητοποίηση και προωθώντας τη δράση για όσους ζουν σε συνθήκες πείνας, αλλά και για την ανάγκη εξασφάλισης μιας υγιεινής διατροφής για όλους.
Κάποιοι από τους στόχους της μέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση για τη σημασία ενός υγιούς και βιώσιμου τρόπου ζωής, αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε και ο τρόπος που τα καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και αυτή του πλανήτη.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση τροφίμων απαιτεί την κατάλληλη προσαρμογή των μεθόδων παραγωγής τους, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και πείνας εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και κλιματικής κρίσης. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφίμων και την παχυσαρκία, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο που βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και πείνας.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Τι άλλο έχει αξία να γνωρίζεις;
-Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή.
-Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.
-Το φαγητό έχει γίνει η αφορμή για να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις σε περισσότερες από 20 χώρες.
-2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
-Η πείνα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα παγκόσμιας ανασφάλειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
-Η άνοδος των τιμών πλήττει ακόμα περισσότερο τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες λόγω αυξημένου κόστους δηλώνουν ανήμπορες να κάνουν εισαγωγές για να παρέχουν τροφή στον κόσμο.
-Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά πολλά δις δολάρια σε διαφημίσεις.
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Τι μπορείς να αλλάξεις;
-Αγόραζε τρόφιμα με βάση ένα πλάνο διατροφής μέσα στην εβδομάδα, ώστε να μην σπαταλάς βρώσιμα τρόφιμα.
-Μην απορρίπτεις ένα φρούτο ή λαχανικό που δεν έχει την τέλεια εμφάνιση.
-Ακόμη κι αν ένα τρόφιμο δεν είναι ιδανικό, μπορεί να προορίζεται για τα ζώα ή να γίνει λίπασμα.
-Αν υπάρχει η δυνατότητα, δημιούργησε τον δικό σου μικρό κήπο.
-Αγόρασε τα τρόφιμά σου από παραγωγούς και λιανοπωλητές που ειδικεύονται σε βιώσιμα προϊόντα. Η βιώσιμη γεωργία χρησιμοποιεί έως και 56% λιγότερη ενέργεια και δημιουργεί 64% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
-Χρησιμοποίησε την κατάψυξη για τρόφιμα που περίσσεψαν.
-Όποτε είναι δυνατόν, επίλεξε μη συσκευασμένα, βιώσιμα ή ελάχιστα συσκευασμένα προϊόντα διατροφής.
-Χρησιμοποίησε υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σου.
hnbdiet.gr