Φθινοπωρινές αναγνώσεις

Διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου. Για κάποιους μελαγχολική εποχή, για άλλους γλυκιά και πανέμορφη, αντιμετωπίζεται συχνά ως μια δεύτερη ευκαιρία του έτους για νέα ξεκινήματα, αλλά και μια αφορμή για χουχουλιάρικα απογεύματα με ζεστά ροφήματα και αναγνώσεις βιβλίων.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω βιβλία με άρωμα φθινοπώρου, όπως επίσης βιβλία με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.  Ελπίζω να απολαύσετε σύντομα τις προτάσεις μου.

Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Οι Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη καλωσορίζουν το φθινόπωρο με το βιβλίο της   Jo Lidney «Καλωσήρθες, φθινόπωρο!». Με τον τρόπο που το Καλοκαίρι περνάει το Στέμμα του Καιρού στο Φθινόπωρο, ξεκινάει μια νέα εποχή, γεμάτη χρώματα, περιπέτειες και χαμόγελα. Η συγγραφέας μάς καλεί να ανακαλύψουμε την ομορφιά που κρύβεται στα πρώτα δροσερά πρωινά, στα πεσμένα φύλλα που σχηματίζουν πολύχρωμα χαλιά και στις μικρές στιγμές που κάνουν το φθινόπωρο μαγευτικό. Με εικονογραφήσεις που ζωντανεύουν την ιστορία, το βιβλίο δημιουργεί ένα ζεστό κλίμα, ιδανικό για οικογενειακές στιγμές και όμορφες συζητήσεις. Παρέα με το Φθινόπωρο, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται το συναίσθημα του φόβου.

Το «Καλωσήρθες, φθινόπωρο!» είναι ένα κάλεσμα για μικρούς και μεγάλους να αγκαλιάσουν τη νέα εποχή με ανοιχτή καρδιά. Οι ήρωες της ιστορίας, με φόντο φθινοπωρινά τοπία, αναδεικνύουν τη μαγεία που φέρνει η αλλαγή της φύσης, γεμίζοντας την καθημερινότητα με νέες ανακαλύψεις και διασκεδαστικές περιπέτειες. Ένα βιβλίο που θα φέρει χρώμα και φως στις μέρες σας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να δείτε το φθινόπωρο μέσα από έναν φρέσκο και παιχνιδιάρικο φακό.

Από τις ΕκδόσειςΨυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Είναι φθινόπωρο, Σκαντζόχοιρε» που έγραψε η Τζουντίτα Καμπέλο.Το δροσερό αεράκι αναγγέλλει την άφιξη του φθινοπώρου και είναι πια η ώρα για τον Σκαντζόχοιρο να ετοιμαστεί για τη χειμερία νάρκη. Όμως, αυτή η αλλαγή του στερεί τη χαρά να θαυμάσει τα χρυσαφένια φύλλα, τα μανιτάρια και τα κάστανα που γεμίζουν τα δάση. Μέσα από την τρυφερή αφήγηση, οι φίλοι του Σκαντζόχοιρου βρίσκονται δίπλα του, έτοιμοι να τον αποχαιρετήσουν με μια ιδιαίτερη έκπληξη που γεμίζει την καρδιά του με ζεστασιά.

Το «Είναι φθινόπωρο, Σκαντζόχοιρε» είναι ένα υπέροχο παραμύθι για μικρούς αναγνώστες, γεμάτο από τη μαγεία της φύσης και την αξία της φιλίας. Οι εικονογραφήσεις της Αριάνα Τσίτσο δίνουν ζωή στην ιστορία, κάνοντας το ταξίδι του Σκαντζόχοιρου ακόμη πιο γοητευτικό. Ένα βιβλίο που αγγίζει με τον πιο όμορφο τρόπο το πέρασμα του φθινοπώρου και μας υπενθυμίζει πως ακόμα και οι αποχαιρετισμοί μπορούν να είναι γλυκοί, όταν γίνονται με αγάπη.

Οι Εκδόσεις Ίκαρος φέρνουν στα παιδιά την ομορφιά και τις αλλαγές της φύσης με το βιβλίο «Ο κλέφτης των φύλλων» της AliceHemming. Ο σκίουρος είναι έξαλλος! Μόλις χθες το δέντρο του ήταν καταπράσινο και γεμάτο πανέμορφα φύλλα, ενώ σήμερα ανακαλύπτει πως κάποια από αυτά λείπουν... Κάποιος τα κλέβει! Έτσι, ξεκινά μια απολαυστική ιστορία, όπου ο σκίουρος προσπαθεί να ανακαλύψει τον μυστήριο κλέφτη των φύλλων, γεμάτη αστείες στιγμές και ανατροπές στο δάσος.

«Ο κλέφτης των φύλλων» είναι ένα παραμύθι γεμάτο χιούμορ και περιέργεια που μυεί τα παιδιά στις αλλαγές που φέρνει το φθινόπωρο. Η AliceHemming, μέσα από την ιστορία του θυμωμένου σκίουρου, δημιουργεί έναν κόσμο όπου η αλλαγή γίνεται αφορμή για περιπέτεια και ανακάλυψη. Δες τι συμβαίνει γύρω σου, πριν βγάλεις συμπεράσματα. Οι εικονογραφήσεις από τη Nicola Slater κάνουν τα παιδιά να νιώσουν πως βρίσκονται κι εκείνα ανάμεσα στα δέντρα, παρακολουθώντας από κοντά το μεγάλο μυστήριο του δάσους.

Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς μέσα από το βιβλίο του «Το έπος του '40» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος μιλά στα παιδιά για την ψυχική δύναμη και την αντοχή των Ελλήνων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από απλά στιχάκια, η ιστορία της Ελλάδας ζωντανεύει με τρόπο κατανοητό και προσιτό για τους μικρούς αναγνώστες, ενώ η αφήγηση γεμίζει με συναίσθημα και υπερηφάνεια για τον αγώνα των προγόνων μας.

Η πολύχρωμη και χιουμοριστική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια δίνει μια ζεστή και φιλική διάσταση στην ιστορία, κάνοντάς την πιο ελκυστική για τα παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου, απαραίτητες πληροφορίες προσφέρουν μια επιπλέον κατανόηση των γεγονότων, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ του παραμυθιού και της ιστορικής πραγματικότητας. Ένα βιβλίο που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και ενισχύει τη σύνδεση των παιδιών με την ιστορία του τόπου τους.

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Μέσα από τα μάτια του εννιάχρονου Πέτρου, ζωντανεύουν οι μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την 27η Οκτωβρίου 1940, μια ημέρα που για τον Πέτρο ήταν σημαδιακή, αφού πέθανε το τριζόνι του και την επομένη ξυπνά με τη φωνή της μητέρας του να τον προειδοποιεί για την κήρυξη του πολέμου. Το μυθιστόρημα εξιστορεί πώς ο Πέτρος, μαζί με την οικογένειά του και τους φίλους του, αντιμετωπίζει την κατοχή, τις στερήσεις και τον φόβο, χωρίς να χάνει το θάρρος του.

Η Άλκη Ζέη, μέσα από το τρυφερό βλέμμα ενός παιδιού, καταφέρνει να μεταδώσει τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, προσδίδοντας ζεστασιά και ανθρωπιά στην αφήγηση. Το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη αντοχή και την αξία της αλληλεγγύης σε δύσκολες στιγμές. Η αφήγηση είναι γεμάτη από τη μαγεία της παιδικής ματιάς, που παραμένει αισιόδοξη ακόμα και όταν όλα γύρω της σκοτεινιάζουν. Ένα συγκινητικό και διδακτικό ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους που μιλά για το κουράγιο και την ελπίδα στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής.

Επίσης, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο «2194 ημέρες πολέμου: 1 Σεπτεμβρίου 1939 - 2 Σεπτεμβρίου 1945» της Μαρίζας Ντεκάστρο. Ένα έργο που μας μεταφέρει στη σκοτεινή σκηνή της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες να ξεδιπλώνουν τον τρόμο, την πείνα και τη φρίκη των έξι αυτών χρόνων.

Η συγγραφέας μάς παρουσιάζει τα γεγονότα με ένα λιτό και κατανοητό ύφος, ενώ οι εικόνες του Αχιλλέα Ραζή δίνουν πνοή στην ιστορία, δημιουργώντας μια πλήρη εικόνα της εποχής. Οι άνθρωποι που έζησαν τότε δεν ήταν ούτε φανταστικοί ήρωες ούτε μακρινές φιγούρες — ήταν απλοί πολίτες, στρατιώτες και παιδιά, όπως εμείς.

Ένα ανάγνωσμα που υπενθυμίζει την αξία της ειρήνης και πόσο τυχεροί είμαστε που δεν χρειάστηκε να ζήσουμε αυτή την περίοδο φρίκης. Βλέπουμε την ένταση των στιγμών που σφράγισαν την ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε την ιστορία από τις φωνές εκείνων που την έγραψαν με το αίμα και την αντοχή τους.

Τέλος, τα παιδιά που αγαπούν τα graphic novels, μπορούν να διαβάσουν «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.Μέσα από την εντυπωσιακή εικονογράφηση και τη γεμάτη συναίσθημα δουλειά των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ, το βιβλίο συνδέει το πρωτότυπο κείμενο της Άννας με ζωντανούς διαλόγους και συναρπαστικές διηγήσεις που βασίζονται στο ημερολόγιό της.

Η γραφική απεικόνιση δίνει ζωή στις λέξεις της Άννας, καθιστώντας την αφήγησή της πιο προσιτή για τους νέους αναγνώστες, ενώ διατηρεί τη συγκίνηση και την ένταση της πρωτότυπης ιστορίας. Το graphicnovel αυτό αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν την Άννα Φρανκ και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, προσφέροντας έναν ισχυρό και συναισθηματικό τρόπο σύνδεσης με το παρελθόν και τις ανθρώπινες ιστορίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα έργο γεμάτο ευαισθησία και ανθρωπιά, που φέρνει την ιστορία πιο κοντά μας μέσα από την τέχνη της εικόνας και του λόγου.

Καλές φθινοπωρινές αναγνώσεις!

Για τις ανάγκες της συγγραφής του άρθρου, επισκεφτήκαμε το βιβλιοπωλείο Nakas Book House στο εμπορικό κέντρο Fashion City στη Λάρισα.