Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Άνοιξη", σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel στους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αναφέρει τα εξής:  

"Την ώρα που αγρότες του νομού προσπαθούν ακόμα να ορθοποδήσουν μετά τις πλημμύρες του περσινού Σεπτέμβρη, την ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσπρόσιτο για όλους τους παραγωγούς ήρθαν και οι πολυαναμενόμενες «αποζημιώσεις του Daniel», σαν κερασάκι στην τούρτα, να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα,  τις προηγούμενες ημέρες εξοφλήθηκαν οι αποζημιώσεις που περίμεναν εδώ και μήνες οι παραγωγοί, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Παρ’ όλα αυτά αποζημίωση έλαβε μόνο το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Για καπνά, τριφύλλι, βιομηχανική ντομάτα και μια σειρά από άλλες καλλιέργειες δεν δόθηκε τίποτα.

Επιπλέον και όσοι έλαβαν αποζημίωση δεν πήραν τα ποσά που περίμεναν. Ενώ είχαν εξαγγελθεί αποζημιώσεις πχ για 200-210 ευρώ/στρέμμα περίπου στο βαμβάκι  (ανάλογα την περιοχή και το ποσοστό ζημιάς) τα ποσά που είδαν οι αγρότες στους λογαριασμούς τους ήταν ελάχιστα και δεν αγγίζουν καν τα εξαγγελθέντα.

Συγκεκριμένα σ’ αυτή την εξοφλητική αποζημίωση πολλοί αγρότες, πήραν 40-50 ευρώ ανά στρέμμα. Οι βαμβακοκαλλιεργητες είχαν λάβει 140 ευρώ προκαταβολή αποζημίωσης και έπειτα από 11 μήνες μετά την καταστροφή πήραν την εξόφληση της αποζημίωσης και τα συνολικά ποσά στην πλειοψηφία είναι 180-190 ευρώ στρέμμα

 Άλλωστε, ακόμα και αυτά δεν αρκούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής βάμβακος που ξεπερνάν τα 300 ευρώ/ στρέμμα.

Επίσης πολλοί είναι οι συνάδελφοι που περιμένουν να εξοφληθούν οι αποζημιώσεις για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό τους (αρδευτικά κ.λ.).

Επιπλέον, όσον αφορά τα ζώα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προβλέπει 100 ως 150/ζώο την ώρα που η αγορά τους αγγίζει τα 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενώ έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος σχεδόν από τις περσινές πλημμύρες τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. Πολλά είναι τα ακαθάριστα ποτάμια, κανάλια, χαντάκια ενώ σε πολλά σημεία δεν έχουν αποκατασταθεί τα σπασμένα αναχώματα. Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνετε από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Η ΟΑΣΤ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συσπειρωθούν γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία και να διεκδικήσουν: 

  • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, χωρίς κόφτες.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει άμεσα, στο 100% από κάθε πιθανή φυσική καταστροφή ή νόσο.
  • Άμεση αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων ώστε να μην ξαναπνιγούμε.
  • Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας με δημιουργία αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων".