Συχνά θεωρείται ως η απόλυτη απεικόνιση της εργένικης ζωής. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι το Sex and the City έκανε λάθος - οι περισσότεροι εργένηδες δεν είναι κοινωνικοί και εξωστρεφείς όπως η Carrie, η Samantha, η Miranda και η Charlotte.

Αντίθετα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο λένε ότι η πλειοψηφία των εργένηδων είναι στην πραγματικότητα εσωστρεφείς.

«Σε έναν κόσμο που εξυπηρετεί τους εξωστρεφείς, οι εσωστρεφείς παρουσιάζονται λανθασμένα ως αντικοινωνικοί», δήλωσε η Elaine Hoan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι εσωστρεφείς απολαμβάνουν το χρόνο που περνούν μόνοι τους και την ανεξαρτησία τους και μπορούν να ρυθμίσουν συναισθηματικά - δηλαδή, μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τις αντιδράσεις τους στα συναισθήματά τους. Έτσι, ένας εσωστρεφής μπορεί να προτιμά να είναι μόνος του περισσότερο από το να είναι σε μια σχέση».

Στη μελέτη τους, η ομάδα έθεσε ως στόχο να καταλάβει αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν να προβλέψουν αν είμαστε μόνοι ή σε σχέση.

Πώς έγινε η έρευνα

Επιστρατεύτηκαν πάνω από 1.800 συμμετέχοντες ηλικίας 20-59 ετών, οι οποίοι ήταν είτε εργένηδες είτε σε σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που μετρούσαν την προσωπικότητά τους, την ικανοποίηση από την κατάσταση της σχέσης, τη σεξουαλική ικανοποίηση και την ικανοποίηση από τη ζωή.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι εσωστρεφείς συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι εργένηδες.

«Οι εξωστρεφείς είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εσωστρεφείς σε γενικές γραμμές -ανεξάρτητα από το αν ήταν ελεύθεροι ή όχι- και η εσωστρέφεια καθιστά λίγο πιο δύσκολη τη σύναψη σχέσης εξ αρχής, επειδή οι εσωστρεφείς μπορεί να μην βρίσκονται τόσο συχνά σε κοινωνικές καταστάσεις», δήλωσε η κ. Hoan.

«Άλλες υπάρχουσες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ύπαρξη σχέσης μπορεί να κάνει κάποιον πιο εξωστρεφή, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του και διευρύνοντας τον κοινωνικό του κύκλο».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο λένε ότι η πλειοψηφία των ανύπαντρων είναι στην πραγματικότητα εσωστρεφείς / Φωτογραφία: Shutterstock
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης συνδέσεις μεταξύ της ευσυνειδησίας, του νευρωτισμού και της κατάστασης των σχέσεων.

Οι ανύπαντροι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν με περιγραφές όπως «κρατάει τα πράγματα καθαρά και τακτοποιημένα» και «κάνει πράγματα που πρέπει να γίνουν».

Επιπλέον, συμφωνούσαν περισσότερο με φράσεις όπως «μπορεί να είναι τεταμένος», «συχνά αισθάνεται θλίψη» και «είναι οξύθυμος».

«Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι προσανατολισμένοι σε στόχους, ειδικά σε παραδοσιακούς στόχους όπως η εύρεση εργασίας και ο γάμος, καθώς και να παρουσιάζουν ισχυρή εργασιακή ηθική, οπότε αυτό μπορεί να τροφοδοτεί την επιθυμία και την ικανότητά τους να ξεκινήσουν και να δεσμευτούν σε μια ρομαντική σχέση», δήλωσε η κ. Hoan.

«Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως η θλίψη και η χαμηλή ενέργεια, μπορεί να δυσχεραίνουν την επιδίωξη και τη διατήρηση μιας σχέσης -ενώ η συναισθηματική υποστήριξη που λαμβάνετε σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην άρση του στίγματος γύρω από το να είναι κανείς μόνος.

«Υπάρχει το στίγμα που συνδέεται με το να είσαι μόνος - ξέρεις, οι άνθρωποι λένε: "Θα ήσουν πιο ευτυχισμένος αν είχες σχέση, οπότε γιατί δεν έχεις;" - ενώ αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλους», πρόσθεσε η κ. Hoan.

«Ελπίζω οι άνθρωποι να πάρουν από την έρευνά μας την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να είσαι κάποιος που δεν είσαι - απλά να είσαι ο εαυτός σου».

iefimerida.gr