Μεγάλες αλλαγές για πιο λειτουργικές Ένοπλες Δυνάμεις, με μικρότερο κόστος, έρχονται μέσα από το σχέδιο μείωσης των θέσεων αξιωματικών και αύξησης του αριθμού των υπαξιωματικών το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πέρα από την μείωση των αξιωματικών προβλέπεται και κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων.
Ολες οι αλλαγές περιλαμβάνονται στην «Ατζέντα 2030» για τη ριζική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για δομικές αλλαγές τις οποίες ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων». Ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας παραπέμπει σε ένα νέο οργανωτικό μοντέλο, το οποίο, όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του στον Ροταριανό Ομιλο Αθηνών, θα προσομοιάζει σε «διεθνή πρότυπα» ως προς την αναλογία αξιωματικών με υπαξιωματικούς και τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών, κάνοντας παραλληλισμούς με τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική δομή στο επαγγελματικό μας προσωπικό. Λιγότερες θέσεις αξιωματικών. Διαφορετική καριέρα για τους υπαξιωματικούς» είπε στην ομιλία του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θα έχετε δει όλες τις ξένες ταινίες, ιδίως στον αμερικανικό στρατό. Σε αυτό παίρνουμε υπόδειγμα από αυτούς. Ποιος διοικεί τη μικρή μονάδα, τον λόχο, τη διμοιρία του, ο αρχιλοχίας. Ο ανθυπολοχαγός είναι ένας ψάρακας, ο οποίος εμφανίζεται, πάει στη μονάδα, δεν ξέρει τίποτα. Ποιος του βγάζει το γράσο από τα μάτια, όπως και στους νεοσύλλεκτους; Ο μόνιμος υπαξιωματικός, αυτός είναι. Η βάση της μονάδας. Κι αυτός είναι εκεί. Εμείς αυτό δεν το έχουμε. Θα το φτιάξουμε, θα αλλάξουμε τη Σχολή, θα χρησιμοποιήσουμε τους υπαξιωματικούς μας, θα δημιουργήσουμε μια στέρεη βάση μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή. Αξιωματικός και υπαξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό είναι αναλογία ένα προς ένα. Το διεθνές στατιστικό είναι 1 προς 9. Δεν πάμε έτσι κάπου».
Εκανε λόγο, επίσης, για μείωση του κόστους μισθοδοσίας, τονίζοντας πως «ελαττώνοντας τους αριθμούς των αξιωματικών, ελαττώνοντας τις μονάδες, τα λεφτά που θα μας περισσέψουν, υπολογίζουμε 30% της μισθοδοσίας, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αυξήσουμε τους μισθούς των υπολοίπων. Γιατί με τους μισθούς που δίνουμε, η Σχολή Ευελπίδων είχε 64% κενά στην τελευταία εισαγωγή».
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr