Με γεμάτη την αίθουσα στο μουσείο Τσιτσάνη από συμπολίτες μας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο, η ανοικτή εκδήλωση που οργάνωσε η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού με θέμα ‘’Νεανική παραβατικότητα: αποτέλεσμα ή σύμπτωμα;’’.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας και τ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Δρ Γιάννης Πανούσης. Αναφέρθηκε στο ότι σήμερα διαπιστώνουμε μία μετάβαση από την κλασική παραβατικότητα των ανηλίκων (μικροδιάβολοι, ταραξίες, τσαμπουκάδες) σε πρώιμη εγκληματικότητα ενηλίκων (συμμορίες, βία, όπλα). Το παλιό ‘παιχνίδι’ (κυνηγητό με τα όργανα της τάξης) και η ‘πρόκληση’ (κατά του καθωσπρεπισμού) έχουν αντικατασταθεί από μία γενικευμένη αντίδραση έναντι όλων και από μία ‘χαοτική’ προσέγγιση της ζωής. «Σπασμένες» σχέσεις και «σπασμένα παράθυρα» συναντώνται στο δρόμο επηρεάζοντας τους νέους, οι οποίοι συνήθως χωρίς αίσθηση συμβατικού τρόπου δημόσιας ή «πολιτισμένης» συμπεριφοράς προκαλούν τρόμο στους φιλήσυχους και νομοταγείς πολίτες.
Ακολούθησε η κατατοπιστική παρουσίαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων κας Αγορής Παπακώστα, η οποία συμπεριλάμβανε και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ανηλίκων παραβατών που καταγράφησαν από τις αστυνομικές αρχές της χώρας το 2023 υπερβαίνει τους 10.700, ενώ ο ένας στους τέσσερις παραβάτες έχει ηλικία 8-14 ετών. Η ποινική μεταχείριση του ανηλίκου δράστη διαφοροποιείται από την αντίστοιχη των ενηλίκων, καθώς υποβάλλονται σε αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ή σε ποινικό σωφρονισμό, που επιβάλλει το αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα Ανηλίκων. Αντίστοιχα υπέχουν ποινική ευθύνη και οι γονείς των ανηλίκων για παραμέληση εποπτείας τους, ενώ από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας δύναται να διερευνηθεί το κοινωνικό περιβάλλον και η καταλληλότητα των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Καραθάνος εστιάζοντας στους θεσμούς που καλούνται να διαχειριστούν τις μη επιθυμητές συμπεριφορές, την οικογένεια και το σχολείο. Υπάρχει ελπίδα; ΝΑΙ. Ο έφηβος χρειάζεται καθοδήγηση και όραμα, τώρα που ξεκινά τη ζωή του και η πρόταση διαχείρισης εστίασε στη σύνδεση των προσώπων. Στην εδραίωση και στο χτίσιμο ¨σχέσης¨ η οποία θα φέρει τους κανόνες, τα όρια και τελικά τον αυτοέλεγχο των εφήβων. Χρειάζεται ¨ρόλους ζωής¨ με προοπτική και καλλιέργεια των ταλέντων τους για να διοχετευθεί η ενέργειά τους σε δημιουργικές δράσεις και συμπεριφορές. Χρειάζονται οδοδείκτες για μια πετυχημένη και ευτυχισμένη πορεία ζωής.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης με μία «αιρετική» (όπως τη χαρακτήρισε) πρόταση πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας. Η πρόταση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα και το παιχνίδι είναι πολύ πιο κοντά στη φύση και στις βιολογικές ανάγκες ενός παιδιού, από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ελέγχου παραβατικών συμπεριφορών. Παίζοντας το παιδί αυτοπροσδιορίζεται, μαθαίνει να εφαρμόζει κανονισμούς και να αναγνωρίζει όρια, καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοελέγχου και κοινωνικοποίησης, εκτονώνεται και, μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών, δημιουργούνται συνθήκες ευφορίας και ευτυχίας.
Την εκδήλωση συντόνισε επιτυχώς ο Ιατρός και π. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας.