«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λειτούργησε αποτελεσματικά για μια ακόμα φορά και, με οργανωμένη προσπάθεια, εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης κι ανακύκλωσης στην Ελλάδα». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη 14η σύνοδο του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
«Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. Με στοχευμένες δράσεις, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, εδραιώνουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο υπουργός.
Με τους ευρωπαϊκούς πόρους εξασφαλίζεται, πλέον, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή.
Από την πλευρά του, ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα, έχει επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αυτή η σημαντική πρόοδος δημιούργησε ένα απόθεμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, που ήταν αναγκαίο για να πετύχουμε μια συμφωνία που δύο χρόνια πριν φάνταζε αδύνατη. Πλέον, η Ελλάδα θα αποκτήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές που θα τη βοηθήσουν να διαχειρίζεται τα απόβλητά της με περιβαλλοντική ευαισθησία, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ώστε τελικά να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς προ διετίας δεν υπήρχε καμία προοπτική χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών από την ΕΕ, μέσω ΕΣΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η ελληνική πλευρά με συστηματική δουλειά και επιχειρήματα, πέτυχε:
- Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και να είναι δυνατή -την επόμενη περίοδο- η χρηματοδότηση σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης, αναγκαίων για την επίτευξη των κοινοτικών στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
- Να χρηματοδοτηθούν αυτές οι μονάδες με 600 εκατ. ευρώ.
- Το ποσοστό της χρηματοδότησης για κάθε μία από αυτές τις μονάδες σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά τους και μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό άνω του 80%.
Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση αφορά και την αναβάθμιση παλαιότερων μονάδων που είτε λειτουργούν είτε κατασκευάζονται, σε σύγχρονες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης. Οι τελικές λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.