Σημαντικά κίνητρα για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει το κυβερνητικό καλάθι των προτάσεων για τον ανασχεδιασµό του αναπτυξιακού νόµου ώστε να δοθεί έµφαση στην ενίσχυση της βιοµηχανίας και των µεγάλων επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός ανακοοίνωσε χθες απο την Αθήνα  πως η αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου θα πρέπει να επιταχυνθεί και προς τούτο θα διατεθούν  ποσά που θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Η έµφαση πλέον θα δοθεί κατά βάση στη µεταποίηση και στις παραµεθόριες περιοχές, αλλά και στη Θεσσαλία σε συνέχεια των όποιων µέτρων έχουν ληφθεί µετά τον «Daniel», ενώ µεγάλο στοίχηµα αποτελεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών –υποβολή, αξιολόγηση, έγκριση– εντός σφιχτών και δεσµευτικών χρονοδιαγραµµάτων. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι σε µια κίνηση που µένει να δούµε εάν θα είναι ουσιαστική και όχι µόνο συµβολική, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε χθες το απόγευµα στην Εθνική Πινακοθήκη και την ενεργοποίηση της κυβερνητικής επιτροπής για τη βιοµηχανία. Η εν λόγω επιτροπή, στην οποία συµµετέχουν εκτός από υπουργοί και εκπρόσωποι των βιοµηχανικών συνδέσµων της χώρας, είχε συσταθεί από το 2020, χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει ιδιαιτέρως εντατικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις µεγάλες επενδύσεις και τις επενδύσεις σε παραµεθόριες περιοχές, το πακέτο των µέτρων περιλαµβάνει τα εξής:

• ∆ίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των µεγάλων επενδύσεων που θα είναι καινοτόµες, θα χρησιµοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται µε χαµηλό ενεργειακό αποτύπωµα. Το καθεστώς αυτόυπήρχε στον υφιστάµενο αναπτυξιακό, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί έως τώρα και προέβλεπε διάφορες µορφές ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ. Τώρα προβλέπονται για µεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ που θα υπάγονται σε αυτό το καθεστώς ενισχύσεις µε τη µορφή φοροαπαλλαγής, µε τον προϋπολογισµό του µέτρου να ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.

 • Θεσπίζεται στον αναπτυξιακό νόµο ειδικό καθεστώς γενικής επιχειρηµατικότητας παραµεθορίων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραµεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

• Ολες οι µεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραµεθόριες περιοχές αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.

• Για τη διευκόλυνση της χρηµατοδότησης των µεγάλων επενδύσεων δηµιουργείται σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταµείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη µόχλευση 1,5 δισ. ευρώ.

• Στο καθεστώς µεταποίησης του αναπτυξιακού νόµου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν προκηρυχθεί ήδη δύο κύκλοι, θα δοθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα είναι επιδοτήσεις και τα άλλα 75 εκατ. ενίσχυση µε τη µορφή φοροαπαλλαγής.

• Ο θεσµός των εµβληµατικών επενδύσεων θα διατηρηθεί και µετά την ολοκλήρωση του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

• Προκήρυξη καθεστώτος αγροδιατροφής (σ.σ. έχει προκηρυχθεί µόνο ένας κύκλος έως τώρα) στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόµου. Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε προχωρηµένη συνεργασία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αυτό το ζήτηµα.

Σύµφωνα µε τον κ. Θεοδωρικάκο, όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσµατα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο του 2025. Το ίδιο θα γίνει και το 2026.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε τα εγκαίνια της νέας πλατφόρµας της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας. Πρόκειται για την πλατφόρµα Open Business, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Καθηµερινή» (25.8.2024) θα αντικαταστήσει την πλατφόρµα Notify Business, η οποία θα είναι πιο διαλειτουργική µε άλλα πληροφοριακά συστήµατα του ∆ηµοσίου και θα προστεθούν σε αυτή σειρά νέων επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων.

Στην κατεύθυνση της στήριξης της καινοτοµίας, το πακέτο µέτρων περιλαµβάνει τα εξής:

• Συνέχιση της στήριξης της φαρµακοβιοµηχανίας µε 200 εκατ. ευρώ, µέσω του λεγόµενου επενδυτικού clawback. Σε αυτά προστίθεται και το πρόγραµµα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για την ψηφιακή µετάβαση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

• Θα διοχετευθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης –µέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων– για τη δηµιουργία fund µεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δηµιουργία του Equifund II –το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)– για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης της βιοµηχανίας, ο υπουργός ανακοίνωσε ακόµη ότι στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ του προγράµµατος αναβάθµισης των βιοµηχανικών πάρκων, το οποίο έχει προϋπολογισµό 90 εκατ. ευρώ και είναι ήδη σε εξέλιξη.

∆εν έχουµε χρόνο για χάσιµο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην οµιλία του, η οποία πραγµατοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσία, µεταξύ άλλων, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, του προέδρου του ΣΕΒ Σπ. Θεοδωρόπουλου, υπουργών, βουλευτών και πλήθους επιχειρηµατιών.

Z.H. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Δήμητρα Μανιφάβα, Καθημερινή)