Με συνέπεια και συνέχεια στην πολιτιστική του δράση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή - ιατρού, εγκαινιάζει αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 19:30 στο κτίριο της Στέγης Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος, την έκθεση «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ, Από τον Γύζη έως το σήμερα».

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στις 11:30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Μάνο Στεφανίδη, Ιστορικό Τέχνης και Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση είναι ένα πανόραμα της ελληνικής ζωγραφικής, με έργα από ιδιωτικές συλλογές, όπου παρουσιάζονται ιστορικοί καλλιτέχνες όπως ο Νικόλαος Γύζης, ο Περικλής Πανταζής, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Θεόδωρος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Ιωάννης Αλταμούρας, ο Αιμίλιος Προσαλέντης, ο Δημήτριος Γιολδάσης, ο Γιώργος Γούλας, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Μόραλης, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, ο Mayo, o Βαλέριος Καλούτσης,ο Γιώργος Γκολφίνος και ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, που από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα πρωταγωνιστούν στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

Δημήτριος Γιολδάσης (1897-1993), Θέρος,λάδι σε καμβά, 36×50 εκ., ιδιωτική συλλογή

Παράλληλα παρουσιάζονται σύγχρονοι καλλιτέχνες οι οποίοι διεκδικούν τη δική τους θέση στην ιστορία: ο Θεόδωρος Πανταλέων, ο Χρήστος Αντωναρόπουλος, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Θανάσης Μακρής, ο Παντελής Ψαρράς, ο Νικόλας Κληρονόμος, η Κάλλη Καστώρη, ο Στάθης Βατανίδης, ο Κώστας Ντιός και ο Νεκτάριος Κοντοβράκης, «εικονογραφούν» το σήμερα, τη χαρά του έρωτα και το πένθος του θανάτου. Τη χαρά της έκφρασης που γεννιέται από την αδυναμία να εκφραστούμε εγκλωβισμένοι σε μια μονοδιάστατη παιδεία και έναν τεχνοκρατικό τρόπο ζωής. Συγκροτώντας μία κατ´ αρχήν αισθητικοϊδεολογική ενότητα υπερασπίζονται ατομικές ιδιοσυγκρασίες ή όνειρα και εκφράζουν συγχρόνως και γενικότερες ανάγκες ή επιθυμίες. Περιγράφουν μέσα από σύμβολα, συνειρμούς ή οπτικά συμφραζόμενα το πρόσωπο μιας Ελλάδας που όσο κι αν αλλάζει, υπό περιπτώσεις, παραμένει βασανιστικά το ίδιο, όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η γνώση της τέχνης μας, σύγχρονης και παλιότερης, δεν συνιστά απλή πολυτέλεια αλλά πράξη ουσιαστικής αυτογνωσίας. Ίσως την ύστατη μας ευκαιρία για αυτογνωσία. Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να δούμε...».

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Γιάννης Μόραλης (1916-2009), Ερωτικό,π.1980, ακρυλικό σε καμβά, 100×90 εκ., ιδιωτική συλλογή

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, από 2/12/2023 έως και 3/2/2024, το Ίδρυμα θα υλοποιήσει σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεναγήσεων ενηλίκων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειάς του για απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στην τέχνη και στην γνώση.

Εγκαίνια: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:30

Διάρκεια έκθεσης:2 Δεκεμβρίου 2023 - 3 Φεβρουαρίου 2024

Χώρος: Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού:

Βύρωνος & Γαριβάλδη, Τρίκαλα, τηλ. 2431072360, stegilmakri@gmail.com

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 11.00-13.30 &17.30-20.30 

Σάββατο - Κυριακή 11.00-13.00

 

Νικόλαος Γύζης (1842-1901), Η Πυροστιά, π.1870, λάδι σε καμβά, 35,5×46 εκ., ιδιωτική συλλογή

 

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης

Διοργάνωση: Κοινωφελές Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή - ιατρού

Πρόεδρος Ιδρύματος: Στεφανία Γ. Τριγώνη

Γραφείο Τύπου / Δημόσιες σχέσεις / Συντονισμός: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Οπτική επικοινωνία & σχεδιασμός καταλόγου: Δημήτρης Πληβούρης

Χορηγός έκδοσης καταλόγου: Περιφέρεια Θεσσαλίας

Χορηγός εγκαινίων: Τσιλιλή 

Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Ανάστασις, π.1930, κεντρικό τμήμα τριπτύχου, λάδι σε λινό, 125×150 εκ., ιδιωτική συλλογή