Η Θεσσαλία μετρά ακόμη τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριου του 2023 αλλά και την πανώλη και την ευλογιά που «χτύπησαν» τα ελληνικά κοπάδια το 2024.

Οι οικονομικές απώλειες συνολικά μετά από τη θεομηνία Daniel μεταφράζονται σε μείωση 5% του ΑΕΠ της περιοχής ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω των κρουσμάτων το 2024 φθάνουν τις 23.032 από τα 1,7 εκατομμύριο που διαθέτει η Θεσσαλία.

Με τις υποδομές να έχουν κριθεί ανεπαρκείς και τις υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποτελούν βαρίδια για την τοπική οικονομία, υλοποιείται ένα πολυεπίπεδο σχέδιο ανασυγκρότησης στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο τίθενται βέβαια η κτηνοτροφία και η γεωργία, τα οποία αποτελούν όχι μόνο τη ραχοκοκαλιά της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Έρχεται το θεσσαλικό … πρόβατο

Τα κρούσματα ευλογιάς και πανώλης βαίνουν μειούμενα και όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, η μόνη περιοχή που εξακολουθεί να προβληματίζει αυτή τη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές είναι ο Αλμυρός όπου κάποιοι κτηνοτρόφοι πετούν νεκρά ζώα σα ρέματα, κάτι το οποίο δημιουργεί καθυστερήσεις.

Ωστόσο, έχει να εντοπιστεί θετικό κρούσμα από τις 7 Ιανουαρίου και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, θα ήταν εφικτό - εκτός απροόπτου - να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αρχίσουν να σφάζουν από το τέλος του επόμενου μήνα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πανώλη και η μεγάλη ζημιά που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο αποτελούν απόρροια της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχεις Θεσσαλίας, οι κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο στον Daniel (περίπου 100.000 πρόβατα) και δεν υπήρχαν μονάδες στην Ελλάδα για να πάρουν ζωντανά οπότε απευθύνθηκαν σε ξένες χώρες. Όμως, τα εισαγόμενα ζώα μετέφεραν ζωονόσους.« Ήταν ένα συνδυασμός κακών πολιτικών που πάρα πολύ πίσω και αφορούν στη μη σωστή αναπαραγωγή επαρκών ποσοτήτων ζώων στην Ελλάδα», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να διασφαλιστεί η εγχώρια εκτροφή ζωικού κεφαλαίου η οποία θα εξασφαλίζει απόθεμα για τις επόμενες γενιές, η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και κάποιους παραγωγούς θα παρουσιάσει στις αρχές Μαρτίου μία πρόταση για την εκτροφή και αναπαραγωγή του θεσσαλικού προβάτου, το οποίο θα ξεκινήσει από την περιφέρεια με στόχο διασφαλίσει την αυτάρκεια ενώ θα περιορίσει την ανάγκη για εισαγωγές ζών (και κατ’ επέκταση θα περιοριστεί και ο κίνδυνος «εισαγωγής» ζωονόσων).

«Είναι πολύ μεγάλη πληγή το πώς λειτουργεί το σύστημα. Λειτουργεί με πολύ μεγάλα κενά. Είναι έτοιμη η πρόταση, θα παρουσιαστεί αρχές Μαρτίου», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

15 νέα προϊόντα ΠΟΠ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεσσαλίας

Το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και στόχος είναι να μην φύγουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Για το λόγο αυτό δίνονται κίνητρα και αναπτύσσονται υποδομές όπως είναι τα αρδευτικά δίκτυα, παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες και διευκολύνσεις όπως είναι οι αναλύσεις εδαφών και προωθείται η εξωστρέφεια με τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων ΠΟΠ.

Ο κ. Κουρέτας μίλησε για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Θεσσαλίας με στόχο να πιστοποιηθούν 15 νέα προϊόντα. Τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, ενώ ορισμένα από αυτά όπως τα Μήλα Αγιάς, τα Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, το Αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου και τα Κάστανα Μελιβοίας, Αμπελακίων και Ζαγοράς αποτελούν βασικά εξαγώγιμα αγαθά της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, από τα περίπου 12 δισ. που είναι το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αντιπροσωπεύουν περίπου τα 3 – 3,5 δισ. Από αυτά, η πρωτογενής παραγωγή (φρούτα κλπ) είναι 1,2 δισ. εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στα προϊόντα ΠΟΠ.

«Η Θεσσαλία ζει από τον αγροτικό τομέα, καθώς περίπου το 30% του ΑΕΠ της περιοχής προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Η προσπάθεια να πιστοποιηθούν 15 νέα προϊόντα ως ΠΟΠ/ΠΓΕ θα προσθέσει σημαντική αξία στην τοπική οικονομία, υπολογίζοντας ότι η πιστοποίηση μπορεί να αυξήσει τα έσοδα έως και 20%-25%. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε αυτά τα προϊόντα, τα οποία αποτελούν πρεσβευτές της περιοχής μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» σημείωσε σχετικά ο κ. Κουρέτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της περιφέρειας Θεσσαλίας στα σκαριά βρίσκεται επένδυση στο παλιό εργοστάσιο ζάχαρης. Στο ίδιο πνεύμα, στόχος είναι να αναβιώσει και η Νηματουργία στη Θεσσαλία, η οποία παράγει το 30% του βαμβακιού της χώρας αλλά λόγω έλλειψης υποδομών και νηματουργείων (το 2000 υπήρχαν 60 και τώρα υπάρχει μισό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουρέτας), οι παραγωγοί στέλνουν το βαμβάκι στην Τουρκία με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η μεταποίηση στη Θεσσαλία.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (βασισμένο σε ρεπορτάζ της Πένης Χαλάτση, insider.gr)