Η κλιματική κρίση και η πανώλη των αιγοπροβάτων ήταν τα κύρια ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης μιλώνυας στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τη Χριστίνα Βίδου.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Άρα λοιπόν έχουμε έντονα φαινόμενα και ένα από αυτά είναι και η λειψυδρία, δηλαδή η έλλειψη βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα πάρα πολλές παραγωγές έχουν ανάγκη για νερό και το νερό δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και τα έντονα φαινόμενα από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», με αποτέλεσμα πλημμυρισμένα χωράφια. (…) Έχουμε ήδη οργανώσει τις δράσεις μας ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε αυτό το φαινόμενο να αμβλυνθεί» εξήγησε ο κ. Σταμενίτης.
Για το ζήτημα της πανώλης, ο κ. Σταμενίτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε βρει 38 ζώα που είχαν πρόβλημα με την πανώλη με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί περίπου 14.000 ζώα. Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα το οποί δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφία αλλά αφορά και γενικότερα την οικονομία, καθώς συνδέεται με την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ευτυχώς, όμως, η χώρα μας αντέδρασε γρήγορα και αξίζουν συγχαρητήρια στους κτηνιάτρους και στους περιφερειάρχες για την γρήγορη αντίδραση. Μάλιστα πήραμε και τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας χαρακτήρισε ως χώρα πρότυπο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Γιατί πρέπει να σας πω ότι όλα τα ζώα που έχουμε βρει (σ.σ. με πανώλη) βρίσκονται από ιχνηλάτηση και όχι από εκδήλωση της νόσου. Δηλαδή ξέρουμε πώς μετακινήθηκαν τα ζώα, έχουμε βρει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, έχουμε κάνει έρευνα, έχουν πάρει δείγματα και έχουν βρεθεί ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα σε αυτές 38 μονάδες. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ελέγξει περίπου 400.000 ζώα».
«Ο υπουργός, ο κ. Τσιάρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συσταθεί μια επιτροπή για να μπορέσουμε να ιχνηλατήσουμε όλη αυτή τη διαδρομή και ταυτόχρονα να διερευνήσουμε αν υπήρχαν κενά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Υπήρχαν παράνομες ενέργειες και προφανώς θα δοθούν τα στοιχεία στον εισαγγελέα της Λάρισα από που ξεκίνησε το φαινόμενο αυτό.
Ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα να επανατοποθετήσουμε και να δούμε από την αρχή όλο τον κτηνιατρικό τομέα, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα τέτοια στο μέλλον.
Μένουμε στο γεγονός ότι η πανώλη δεν επηρεάζει τον άνθρωπο. Γι αυτό και οι οδηγίες και οι εντολές και οι αποφάσεις αφορούν μόνο στη μετακίνηση και στη σφαγή των ζώων και τίποτα περισσότερο. Και εμείς πιστεύουμε ότι με την ιχνηλάτηση θα έχουμε σύντομα την ολοκλήρωση και την εκρίζωση αυτού του φαινομένου, το οποίο πράγματι θα έχει κάποιες επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στην οικονομία της χώρας».,
Ερωτηθείς ο κ. Σταμενίτης για αν θα λάβουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν, απάντησε: «Αυτό είναι βέβαιο.
Η ελληνική πολιτεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο τώρα, αλλά και από το ’19 και μετά, όποτε χρειάστηκε η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους και γεωργούς σε όλα αυτά τα φαινόμενα που είχαμε. Σας υπενθυμίζω ότι και στην ουκρανική κρίση ενισχύσαμε τους παραγωγούς και στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας ενισχύσαμε τους παραγωγούς και προφανώς το ίδιο πράγμα θα πράξουμε και τώρα».
Έχουμε κάνει πάρα πολλές έρευνες και εκτιμούμε ότι προφανώς αυτό το θέμα θα εμφανίσει και κάποια άλλα δείγματα και θα προχωρήσουμε στις άμεσες ενέργειες οι οποίες προβλέπονται από το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, όπου είναι η θανάτωση όλων των ζώων και σας υπενθυμίζω ότι μέχρι την Κυριακή υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής ζώων.
(…) Επειδή στις ιχνηλατήσεις συμμετέχουν κτηνιατρικές υπηρεσίες, κτηνίατροι της χώρας και του ΕΛΓΑ αλλά και των Περιφερειών, νομίζω ότι αυτή η απαγόρευση θα έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. 110 κτηνίατροι έχουν βγει από την πρώτη στιγμή στο πεδίο. Προφανώς και δεν φτάνουν αυτοί οι κτηνίατροι, γι’ αυτό και ανέφερα ότι το πρώτο μέλημά μας είναι να ξαναδούμε όλο αυτό το κομμάτι του κτηνιατρικού τομέα, να δούμε τις συγκεκριμένες ελλείψεις και να τις αντιμετωπίσουμε».