Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη επιμορφωτική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Tech to Teach” και κωδικό KA220-SCH-000032769 της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων. Για το διάστημα, μεταξύ 5-9 Σεπτεμβρίου 2022η Δ.Δ.Ε. Τρικάλων φιλοξένησε καθηγητές και ακαδημαϊκούς από τη Δ.Δ.Ε. της Αττάλειας στην Τουρκία, το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης, από την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Akdeniz της Τουρκίας, από το πανεπιστήμιο Lusófona της Πορτογαλίας, από το λύκειο Gülveren Anatolian της Τουρκίας, από το λύκειο Tavşanlı 15 July Martyrs Science της Τουρκίας και από το λύκειο SUGS "Zef Lush Marku" της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε εργαστήρια που οργανώθηκαν από τη Δ.Δ.Ε. Τρικάλων με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτικών του νομού μας, αλλά και ακαδημαϊκών από το πανεπιστήμιο Akdenizτης Τουρκίας και το πανεπιστήμιοLusófona της Πορτογαλίας. Αναλυτικότερα οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη "Χρήση της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση", ενίσχυσαν τις δεξιότητές τους σε θέματα όπως η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ορθή χρήση της τεχνολογίας στην διδακτική πρακτική, στην ενεργητική μάθηση βασισμένη στην τεχνολογία και στη μέτρηση και αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων με τη χρήση τεχνολογικών μέσων και web2.0 εργαλείων.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, επισκέφθηκαν το Δήμο Τρικκαίων, όπου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμα προγράμματα και δράσεις που εφαρμόζονται στο δήμο, αλλά και να συζητήσουν θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Μιχάλη Λάππα. Για τα θέματα της εκπαίδευσης ωστόσο είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά και από τον Διευθυντή της ΔΔΕ Τρικάλων Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο γραφείο του, μοιραζόμενοι τους προβληματισμούς τους, αλλά και ανταλλάσσοντας ιδέες και καλές πρακτικές των χωρών τους.

Την τελευταία ημέρα των επιμορφωτικών δράσεων, οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση των πανεπιστημιακών συνεργατών του προγράμματος, από το Πανεπιστήμιο Akdeniz και το Universidade Lusófona, εκπόνησαν ολοκληρωμένα σχέδια μαθημάτων με επίκεντρο την ενεργό συμμετοχή των μαθητών μέσω τεχνολογικών μέσων σε διάφορα μαθησιακά αντικείμενα.
Σκοπό του έργου, αποτελεί, με την ολοκλήρωση του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2023, το περιεχόμενο που θα σχεδιαστεί με την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την εκπόνηση διδακτικών πλάνων και τη δημιουργία οδηγών για τους εκπαιδευτικούς, να προωθηθεί η ενεργητική μάθηση με τη χρήση τεχνολογικών μέσων και να υποστηριχθεί η αποδοτικότερη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο το ευρωπαϊκό έργο "Tech to Teach" θα προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να μαθαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου.