Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης στις 7/9/2022 μετά από συζήτηση του 1ου θέματος Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε Υπόμνημα Διαμαρτυρίας των Προέδρων των Κοινοτήτων του Ορεινού Όγκου, με χαρακτηριστική ομόφωνη Απόφαση του όρισε Επιτροπή Διαπαραταξιακή, η οποία θα εναντιώνεται σε ότι έχει σχέση με προσπάθειες εταιριών για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στον πανέμορφο ορεινό όγκο της Δ.Ε. Πινδέων και Αιθήκων.
Η επταμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Μαράβα, στις 7/10/2022 αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτη Δασολόγο, τις σχετικές πρωτοβουλίες και Μελέτες στα πλαίσια της Διαβούλευσης επί της κατατεθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων εταιρίας, για εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών σε ορεινά της Δ.Ε. Πινδέων, όπως επίσης και την επίσκεψη στο Δασαρχείο Τρικάλων.
Η επίσκεψη στον Δασάρχη Τρικάλων, έγινε την Τρίτη 11/10/2022 από σύσσωμη την επιτροπή, όπου και του κατέθεσε την αγωνία και τον προβληματισμό της. Ο κ. Δασάρχης άκουσε την Επιτροπή, και δεσμεύτηκε στα πλαίσια της υποχρέωσης της υπηρεσίας του, στην γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. (576 σελίδες), να την μελετήσει επισταμένως.
Για το λόγο αυτό η Επιτροπή προχώρησε στη σύνταξη εγγράφου και αποστολή του στις αρμόδιες γνωμοδοτικές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων Τρικάλων, Καρδίτσας και Μουζακίου. Σας παραθέτουμε το έγγραφο, όπως ακριβώς υπογράφεται, το οποίο έγγραφο θα κοινοποιηθεί προς όλους τους Προέδρους Κοινοτήτων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και σε όλα τα Μ.Μ.Ε.
Παρακαλούνται όλοι οι φορείς Κοινότητες, Δήμοι, Ιδιώτες, Σύλλογοι κ.λ.π. να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους στο συγκεκριμένο Η.Π.Μ. μέχρι 8 Νοεμβρίου 2022.
ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΠΡΟΣ
α) Δ/νση Δασών Τρικάλων
β) Δ/νση Δασών Καρδίτσας
γ) Δασαρχείο Τρικάλων
δ) Δασαρχείο Καρδίτσας
ε) Δασαρχείο Μουζακίου
ΘΕΜΑ : «Γνωμοδότηση των Υπηρεσιών σας, επί της κατάθεσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εγκατάσταση συγκροτήματος επτά (7) Αιολικών Πάρκων από τα οποία πέντε (5) στη Δ.Ε. Πινδέων του Δήμου Πύλης και δύο (2) από κοινού στη Δ.Ε. Πινδέων του Δήμου Πύλης και στο Δήμο Αργιθέας στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαβούλευσης»
κ.κ. Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δασών και Δασαρχείων, όπως προβλέπεται και σας κοινοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος καλείστε να γνωμοδοτήσετε, υπό μορφή παρατηρήσεων ή συμπληρώσεων με δυνατότητα εντοπισμού αρνητικών ή δυσμενών επιπτώσεων με ένστασή σας ή αιτιάσεως, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις και μέτρα πρόληψης προς αποφυγή επιβαρυντικών δράσεων.
Η επιτροπή μας, θέλοντας να βοηθήσει στην κατεύθυνση της όσο το δυνατόν αντικειμενικής σας γνωμάτευσης η οποία θα προκύψει μέσα από την σχολαστική ανάγνωση της Μ.Π.Ε. της εταιρείας, θα ήθελε να λάβετε υπόψη σας ορισμένους βασικούς λόγους που σας παραθέτουμε, με την ελπίδα ότι θα αφουγκραστείτε την αγωνία μας για την επικείμενη υποβάθμιση και σταδιακή ερημοποίηση του τόπου μας.
- Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε., το οδικό δίκτυο των εγκαταστάσεων των 7 ΑΙΟΛΙΚΩΝ, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 55.476 μέτρων, σε μια περιοχή Κοινοτήτων και οικισμών σε ακτίνα μόλις δύο (2) χιλιομέτρων.
- Οι εκσκαφές διαδρόμων για την υπόγεια σύνδεση με τον ΥΣ/400/20 κν Μουζακίου ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα.
- Το σύνολο των Ανεμογεννητριών στα επτά (7) Αιολικά Πάρκα, ανέρχεται στο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά (ίσως και ξένα) δεδομένα στις πενήντα οκτώ (58) στη συγκεκριμένη έκταση που προαναφέραμε.
- Οι θέσεις ΑΥΓΟ (1,2,3,4 πολύγωνα, ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ (7,8 πολύγωνα), ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ (4,6 πολύγωνα), ΚΑΥΚΙΑ (9 πολύγωνο) και ΚΑΥΚΙΑ (10 πολύγωνο) αποτελούν Αλπικά τοπία και όχι ξεροβούνια με υψόμετρο από 1.800m μέχρι 2.100m και μέχρι στιγμής αποτελούν προορισμό εκατοντάδων ορειβατών, περιπατητών, αναρριχητών και περιηγητών ετησίως .
- Η θέση ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ (12 πολύγωνο) είναι σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς (650m από Ελληνικά και Βαλκάνο), με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς πολύ καλά γνωρίζετε.
- Η θέση ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ (11πολύγωνο), επίσης σε απόσταση 700m από οικισμούς (Μοσχόφυτο, Πλατανάκια), αποτελείται από αμιγές και πυκνόφυτο δάσος ελάτης, σ’ όλη την έκταση. Το δε πυκνό χαρακτηριστικό του δάσους αυτού προκύπτει και από την ντόπια ονομασία που είναι «ΣΚΟΤΕΙΝΗ».
- Στις παρυφές των θέσεων : ΑΥΓΟ – ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ – ΚΑΥΚΙΑ - & ΚΑΥΚΙΑ, έχουμε ιδανική διαβάθμιση δασώδους βλάστησης, απαράμιλλης ομορφιάς. Με ζώνη ελάτης χαμηλότερα, ζώνη οξυάς ψηλότερα και φυσικά πανέμορφο αλπικό τοπίο στα πολύ ψηλά, όπως η φύση φροντίζει φυσιολογικά. Και όχι ξερότοπος υποβαθμισμένος, όπως μερικοί θέλουν να λένε για τους δικούς τους λόγους.
- Στις πλαγιές και στις θέσεις εγκατάστασης των αιολικών για τις κορυφές ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ – ΑΥΓΟ – ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ, εδώ και αιώνες μπορούμε να πούμε, βρίσκουν ιδανικό καταφύγιο, δηλαδή βιότοπο, πολλές οικογένειες Αγριόγιδων. Δασικοί Υπάλληλοι και θηροφύλακες έχουν μετρήσει μέχρι και 40 άτομα Αγριόγιδων της Πίνδου, σ’ ένα μόνο κοπάδι. Ίσως θα ‘πρεπε από χρόνια να είχε υποπέσει στην αντίληψή σας και να είχε εκπονηθεί αντίστοιχη μελέτη από τις Υπηρεσίες σας. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.
Στην αντίστοιχη περίπτωση στα όρια Πολυνερίου – Μυροφύλλου η περιοχή έχει χαρακτηριστεί μόνιμο καταφύγιο για την προστασία του Αγριόγιδου.
Εννοείτε ότι Βιότοπος Αγριόγιδων και Ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να συνυπάρξουν. - Στη θέση ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ υπάρχει η κορυφή «ΟΡΝΙΟ» (ΥΨ. 2.048m) όπου όπως μαρτυρά και το όνομά της, βρίσκουν καταφύγιο οι Χρυσαετοί της περιοχής, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα, και θέλουμε να υπάρχουν και στο μέλλον.
- Ειδικότερα η προσπέλαση από τη θέση ΑΥΓΟ προς τη θέση ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ απαιτεί 10.000m οδικό δίκτυο, το οποίο εκτιμούμε πως λόγω του ανάγλυφου που περιλαμβάνει πλαγιές με χαλιάδες, ανάποδες κλίσεις, βραχώδεις περιοχές και μεγαλόπρεπους κρημνούς, θα χρειαστούν οδικές παρεμβάσεις τεράστιων ανάντι και κατάντι πρανών, που στην ουσία θα διαλύσουν – γκρεμίσουν όλο το βουνό. Οπότε η προβλεπόμενη από την Μ.Π.Ε. παρέμβαση (δρόμος 4-5 μέτρων) είναι εντελώς ανεδαφική και να το λάβετε αυτό υπόφη σας.
Σημειωτέων ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πήγε κάποιος Τεχνικός ή Γεωλόγος ή Μηχανικός εταιρείας σ’ αυτές τις θέσεις, γιατί πολύ απλά είναι απροσπέλαστες. - Στη σύγκλιση των παρυφών των θέσεων ΚΕΡΑΣΟΥΛΕΣ και ΑΥΓΟ (σημείο Φούρκα) και σε απόσταση 200-300m από τις θέσεις των ανεμογεννητριών υπάρχει από καταβολής οικισμού (βυζαντινός) η υδρομάστευση του υδραγωγείου (Γκούρα) του χωριού ΠΑΡΑΜΕΡΟ. Δεν μπορεί πάνω από το υδραγωγείο μιας Κοινότητας να εγκαθίστανται τέτοιες μελλοντικά ρυπογόνες κατασκευές. Οι κλίσεις εδαφών (ανάποδες σε πολλά σημεία), οδηγούν κατευθείαν στην Γκούρα αυτή οτιδήποτε απόβλητο εργασιών και εγκατάστασης.
- Σε όλη την έκταση (Δασώδη και Αλπική) της επιχειρούμενης εγκατάστασης αυτών των Αιολικών, οι κτηνοτρόφοι των Κοινοτήτων μας βόσκουν περίπου 3.000 αιγοπρόβατα και 500 αγελάδες. Αντιλαμβάνεσθε τις συνέπειες για όλους αυτούς τους κτηνοτρόφους που έχουν επενδύσει από τα πολύ παλιά χρόνια και αντέχουν ακόμα. Η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί πως οι κτηνοτροφία πλήττεται και μάλιστα προσπαθεί (χωρίς καμμιά βέβαια εγγύηση) να πείσει τους κτηνοτρόφους ότι θα τους αποζημιώσει.
- Αν τελικά εγκατασταθούν αυτά τα Αιολικά (εξαρτάται και από όλους εσάς), τουλάχιστον ως προς το αισθητικό στοιχείο, θα επηρεάσουν όλα τα χωριά τόσο της Δ.Ε. Πινδέων όσο και του Δήμου Αργιθέας και της Δ.Ε. Αιθήκων, οι κάτοικοι των κοινοτήτων της οποίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επενδύσει εδώ και πολλές δεκαετίες στον ήπιο οικοτουρισμό, έχοντας σύμμαχο την μεγαλοπρέπεια των βουνών αυτών και την αμόλυντη φύση που τα περιβάλει.
- Όλη αυτή η επιχειρούμενη εργοταξιακή βιομηχανική εγκατάσταση Αιολικών, δεν αποτελεί επένδυση ούτε ΔΗΜΟΤΙΚΗ, ούτε ΔΗΜΟΣΙΑ. Αλλά επένδυση κάποιων ελάχιστων Συνδιοκτητών εκτάσεων Δάσους ή Συνδιακατεχόντων τεράστιων εκτάσεων Δάσους και Αλπικού (δεκάδες χιλιάδες στρέμματα) όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι δικές σας ειδικά Υπηρεσίες. Οπότε δεν είναι τρομερά άδικο για όλους εμάς;
Όλα τα μέλη της επιτροπής, είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με ήπιες παρεμβάσεις με χωροταξικό σχεδιασμό και φυσικά όχι σε τέτοια υψόμετρα και τόσο όμορφα βουνά που αποτελούν μέχρι τώρα, αποδεδειγμένα πόλο έλξης όλων των Ελλήνων και ξένων φυσιολατρών και επισκεπτών.
Κύριοι Προϊστάμενοι Δ/νσεων Δασών και Δασαρχείων:
Όλοι οι Πρόεδροι Κοινοτήτων και Συλλόγων της περιοχής (Ξενοδόχων, ορειβατών, περιηγητών, κυνηγών, μορφωτικών κ.λ.π.) είναι ανάστατοι από την επικείμενη και βέβαιη υποβάθμιση που θα προκύψει, με μελλοντική απειλή ερήμωσης της περιοχής. Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου των Δήμων μας, αλλιώς προγραμμάτιζαν και ονειρεύονταν το μέλλον τους και την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό και η ένσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των εγκαταστάσεων αυτών, γι΄ αυτό και οι ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Πύλης.
Στα πλαίσια της διαβούλευσης οφείλετε να επανεκτιμήσετε όλα αυτά που σας παραθέσαμε, και άλλα πολλά. Δεν πρόκειται για μια απλή γνωμοδότηση που δεν επηρεάζει καταστάσεις.
Πρόκειται για μια γνωμοδότηση (στο μέτρο των δυνατοτήτων και των προβλεπόμενων που σας δίνεται) η οποία θα κρίνει όπως σίγουρα αντιλαμβάνεστε το μέλλον και την ύπαρξη 30 και πλέον ορεινών Κοινοτήτων σ’ ένα πανέμορφο τόπο της Νότιας Πίνδου. Δεν είναι μια απόφαση σας που αφορά κάποια απλώς τεχνοκρατικά ή δασοτεχνικά προβλήματα.
Από τη μια έχετε τα προσωπικά τεράστια οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών και μόνο και από την άλλη την αγωνία για την επιβίωση όλων αυτών των κατοίκων της περιοχής μας όπως και την αγωνία όλων των φίλων και επισκεπτών που λάτρεψαν διαχρονικά την πανέμορφη μέχρι στιγμής περιοχή μας.
Η γνωμοδότησή σας είναι καθοριστική και επειδή όπως είπαμε δεν αφορά κάτι απλό, θα θέλαμε να προσέξετε ιδιαίτερα και εννοείτε πως αναμένουμε να είναι ως προς κάποια τουλάχιστον αν όχι σε όλα τα σημεία της Μελέτης αυτής αρνητική.
Εμείς μέσα από έγγραφό μας, καταθέσαμε προς εσάς, ένα κομμάτι ψυχής μας. Θα περιμένουμε και από εσάς να μας καταθέσετε απαντητικά, τις προθέσεις σας.
Για να ξέρουμε κάποτε, αν φταίξαμε εμείς που γεννηθήκαμε εκεί ψηλά ή εσείς και όσοι άλλοι φορείς εμπλέκονται στην περιβόητη αυτή διαβούλευση ή η Κεντρική εξουσία που νομοθετεί (Νομοθεσία ΡΑΕ), ή τελικά μόνο οι επιτήδειοι ιδιώτες και επενδυτές που βάλθηκαν να πλουτίσουν και να θησαυρίσουν εις βάρος μας.
Είστε εκ της θέσεως σας, θεματοφύλακες του ΔΑΣΟΥΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, της ΧΛΩΡΙΔΑΣ και της ΠΑΝΙΔΑΣ. Μπορείτε να το αποδείξετε.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
- ΜΑΡΑΒΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Δήμαρχος Δ. Πύλης
- ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΘ. – Πρόεδρος Δ.Σ. Πύλης
- ΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Αντιδήμαρχος
- ΧΗΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Επικεφαλής Αξιωματικής Αντ/σης
- ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ ΧΡΥΣ. – Επικεφαλής Ελασ. Αντ/σης
- ΚΑΛΥΒΑΣ ΒΑΪΟΣ - Επικεφαλής Ελασ. Αντ/σης
- ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γ. – Εκπρόσωπος Προέδρων Κοινοτήτων & Συλλόγων