Γράφει ο  Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

Δυστυχώς τα πολιτικά πράγματα στην πατρίδα μας πάνε από «την Σκύλλα στην Χάρυβδη», μυθικά τέρατα, και η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων με τους πολιτικούς, είναι άσχημο σημάδι για την πορεία της χώρας.

Τα τρία μεγάλα κόμματα συνθλίβονται ανάμεσα στις Συμπληγάδες των λαθών και της άσχημης νοοτροπίας.

Έτσι, καθημερινά, το κομματικό «ξεκατίνιασμα», οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα συμφέροντα γεμίζουν τις στήλες των διεφθαρμένων, στην πλειοψηφία, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, πορεύεται χωρίς Πρόεδρο και χωρίς πυξίδα και η προεκλογική διαδικασία δεν σηματοδοτεί ένα καλό και παραγωγικό μέλλον.

Άσχετα με το ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, η κοινωνία δεν φαίνεται να εναποθέτει την ελπίδα, για ένα καλύτερο μέλλον, στο πολιτικό αυτό μόρφωμα.

Μιας και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα, γιατί ακόμα ισχύει το «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», όπως είπε ο σοφός Σόλων στον βασιλέα των Περσών Κροίσο.

Η «Ελάσσων» Αντιπολίτευση δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και αυτό το χτυπούν «οι Άνεμοι του Αιόλου» αλλά δεν παρουσιάζει τα τραγελαφικά φαινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δεν σημαίνει, πως και κει τα πράγματα πάνε καλά.

Η προεκλογική περίοδος του ΠΑΣΟΚ είχε πιο ήπια χαρακτηριστικά και σ’ αυτό ίσως να συνέβαλε και η δημοσκοπική του άνοδος, που το φέρνει δεύτερο κόμμα, μετά από πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας και το εκλογικό αποτέλεσμα, που έφερε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα σε μία μονομαχία «ζωής και θανάτου», για τον δεύτερο και τελικό γύρο, η γνώμη των πολιτών δεν είναι και τόσο καθαρή, για το τι θα γίνει και στο εσωτερικό αυτού του κόμματος και φυσικά, εάν διδάχθηκε από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος.

Οι πολιτικοί στόχοι και τα νέα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και η νοοτροπία και συμπεριφορά του νέου προέδρου του κινήματος, θα φανούν καθαρά όταν ξεκαθαρίσει η ενότητα και η πορεία του.

Η πολιτική, όμως, κρίση χτύπησε, όχι βέβαια «ως κεραυνός εν αιθρία» και το κόμμα της ΝΔ του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη.

Τίποτα δεν είναι βέβαιο και στον χώρο αυτό, ούτε εάν θα αντέξει τους κλυδωνισμούς, ούτε εάν θα διαφυλάξει την ενότητα και ούτε εάν θα διανύσει το υπόλοιπο χρονικό διάστημα με Πρόεδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό ή εάν θα αλλάξει «καθ’ οδόν» τιμονιέρη ή και εάν, θα φθάσει, όπως είναι σήμερα, στον χρονικό ορίζοντα του 2027, όπως διακήρυξε και προχθές ο Πρωθυπουργός, πράγμα πολύ δύσκολο.

Το ότι δεν είναι τόσο εύκολο κάποιος να προβλέψει τόσο το μέλλον του Πρωθυπουργού όσο και την πορεία της Μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας, φάνηκε από τα πεντηκοστά γενέθλια του κόμματος αυτού.

Ας δούμε, γιατί έγινε αυτή η συγκέντρωση, πως έγινε και τι μηνύματα έστειλε όχι μόνον στο μικρό ακροατήριο αλλά και σε όλους τους πολίτες.

Η δημοσκοπική πορεία της ΝΔ, του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη, είναι πολύ κακή, αφού η «γλώσσα των αριθμών» λέγει πως, σχεδόν μέσα σ’ ένα χρόνο, έχασε ένα 20% των ψηφοφόρων του και απ’ ότι φαίνεται η πτωτική πορεία δεν αναστρέφεται.

Έπρεπε να γίνει κάτι για να αναπτερωθεί το ηθικό και των Βουλευτών και της βάσης.

Δυστυχώς, για τον Πρωθυπουργό και για όσους σχεδίασαν την κίνηση αυτή, η άρνηση των δύο πρώην προέδρων της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, να συμμετάσχουν στο «street party» του Μητσοτάκη, στην οδό Ρηγίλλης, όπου ήταν η παλιά δόξα και η αξία του κόμματος, στην κυριολεξία τορπίλισε ολόκληρο το εγχείρημα.

Είναι πολύ βαθύ το ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στον σημερινό Πρωθυπουργό και τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε μεγάλη πλάτη για την εκλογή του Μητσοτάκη, ως προέδρου, το 2016.

Μπράβο τους, που δεν έγιναν ΓΛΑΣΤΡΕΣ στις προσωπικές φιλοδοξίες του Μητσοτάκη.

Μόνο δύο φορές ζήτησε την γνώμη τους ο Πρωθυπουργός από τον Καραμανλή και τον Σαμαρά.

Η μία ήταν όταν ήθελε να κυρώσει την αμυντική συμφωνία με τα Σκόπια και τους άκουσε και η άλλη ήταν σε μια στιγμή, που τα Ελληνοτουρκικά έφθασαν σε οριακό σημείο και τον συμβούλεψαν ότι «πρέπει να είσαι ψύχραιμος και ταυτόχρονα να είσαι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα».

Δεν θα υπήρχε άλλη Ελληνοπρεπής συμβουλή εκτός από αυτήν, που του έδωσαν οι Καραμανλής και Σαμαράς.

Μίλησαν εθνικά, πολιτικά και λογικά.

Βέβαια ο Κυριακούλης Μητσοτάκης έκανε άλλη προσωπική και μυστική διπλωματία στα Ελληνοτουρκικά και έδωσε … χώρο στον Σουλτάνο, για την Γαλάζια πατρίδα, για το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά κυλούν αλλά είναι πολύ … σκοτεινά και επικίνδυνα.

Μετά τις δύο επαφές του Μητσοτάκη με τους Καραμανλή και Σαμαρά, ο Μητσοτάκης τους γύρισε την πλάτη και ακολούθησε δικές του πολιτικές, με την συμβουλή και της παρέας του, μόνον που ήταν καταστροφικές.

«Δεν θέλω να μοιραστώ την εξουσία με κανέναν» έλεγε ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας την αυταρχικότητα και την αλαζονεία του.

Ποτέ, όμως, τα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν μίλησαν για … συγκυβέρνηση.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα «ΧΑΟΣ» στις σχέσεις των τριών αυτών κορυφαίων θεσμικών προσώπων.

Σε δηλώσεις τους κατακεραύνωσαν τις πολιτικές Μητσοτάκη, τις οποίες αποδοκίμαζε και αποδοκιμάζει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Μίλησαν για υβριδική ΝΔ, για αλλοίωση της φυσιογνωμίας, για την κακή λειτουργία της Κυβέρνησης, για τις αρνητικές επιλογές προσώπων, για την ακρίβεια, για την κακή οικονομία και για τα Ελληνοτουρκικά.

Οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της ΝΔ δεν θέλησαν, με την παρουσία τους, να επιδοκιμάσουν τις αποτυχημένες πολιτικές Μητσοτάκη και την «ολοκληρωτική» του νοοτροπία.

Η γενική ρήξη, ύστερα από την πόρτα που έφαγε ο Μητσοτάκης για τα πεντηκοστά γενέθλια της ΝΔ, ήταν ένα «μπουρλότο» στις προσωπικές και παράλογες φιλοδοξίες του Μητσοτάκη.

Έτσι, ο πανικόβλητος Πρωθυπουργός μίλησε σ’ ένα πολύ «κρύο», πολύ μικρό και ετερόκλητο ακροατήριο, υπό τους ήχους των τραγουδιών της «Γαλάζιας Γενιάς» και υπό τα χειροκροτήματα όσων κάποτε πολεμούσαν τη ΝΔ και σήμερα είναι υπουργοί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό κι αν δεν είναι ένα «οξύμωρο» σχήμα, που αποτυπώνει την διάβρωση και την αποτυχία της ΝΔ του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη.

Όλοι οι Πρόεδροι και οι Πρωθυπουργοί της ΝΔ είχαν ανοιχτά και «τα παράθυρα και τις πόρτες» σ’ όσους τους εμπιστεύονταν και ανήκαν και στο Κέντρο και στην Αριστερά, αλλά δεν τους άφηναν να κάνουν προσωπικές πολιτικές σε βάρος των πολιτών, όπως γίνεται σήμερα, από όσους βρήκαν στο Μαξίμου λιμάνι για να αράξουν.

Ο «Γάμος» των ομοφυλοφίλων, που έφεραν οι «μασέρ» του Μαξίμου, οι οποίοι δεν γνώριζαν αυτό που έλεγε ο Γκαίτε «Αν ο Θεός με ήθελε διαφορετικό, θα με είχε πλάσει διαφορετικά» ήταν βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Ορθοδοξίας.

Επίσης, δεν γνωρίζουν οι «γαμπροί» της ΝΔ, πως η ακρίβεια καλπάζει, πως το ρεύμα και οι φόροι έγιναν εφιάλτης στην ζωή των πολιτών, οι οποίοι πολίτες έχασαν την οικογενειακή και κοινωνική ευτυχία και έτσι έχουμε όλες τις πρωτοφανείς ενέργειες παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

«Ο πιο ευτυχισμένος, είτε βασιλιάς είτε χωριάτης, είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του» έγραφε ο Γκαίτε.

Καζάνι που βράζει, λοιπόν, η ΝΔ του Πρωθυπουργού και το κακό είναι ότι ενώ η Αντιπολίτευση έχει την μορφή της «Βαβέλ», η ΝΔ ευρίσκεται δημοσκοπικά σε ελεύθερη πτώση.

Γι’ αυτό δεν είπε τίποτε ο Πρωθυπουργός στο στημένο και αποτυχημένο «Street Party» στην Ρηγίλλης.

Η πρόσκληση των δύο κορυφαίων θεσμικών προσώπων για να παραστούν στην συγκέντρωση ήταν καιροσκοπική και υποκριτική και αυτοί, που την έκαναν, ξέχασαν αυτό που λέγει η Εκκλησία μας, την οποία πολέμησε τόσο πολύ ο Μητσοτάκης με την παρέα του, ότι «εν τω Άδη ουκ έστιν μετάνοια».

Ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης επί πέντε χρόνια «σπέρνει ανέμους» και ήρθε η ώρα να «θερίσει θύελλες».

Πόσο δίκαιο είχε ο Σίγκμουντ Φρόϋντ που τονίζει ότι «καμιά φορά ένα πούρο δεν είναι παρά ένα πούρο» δηλαδή, δεν χρειάζεται ανάλυση η καταστροφική πορεία της ΝΔ του Μητσοτάκη, γιατί ο ο άνθρωπος αυτός δεν αλλάζει και φυσικά η «Αγία Οικογένεια» των Μητσοτάκηδων δεν ήταν ποτέ με την ΚεντροΔεξιά αλλά με την ΚεντροΑριστερά παράταξη και προπαντός με την Εξουσία.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν βλέπει την τραγική θέση των πολιτών, ούτε αισθάνεται το πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα ο Λαός.

Δεν έχει το χάρισμα που έλεγε ο Γκαίτε «να βλέπει με μάτι που αισθάνεται και να αισθάνεται με χέρι που βλέπει».

Πάντως, όσο πιο γρήγορα αποχωρίσει από την εξουσία τόσο καλύτερα για την χώρα, για το κόμμα της ΝΔ και για τον εαυτόν του.

Ότι είχε να δώσει το έδωσε. Ήρθε η ώρα να φύγει.

Καλό το πακέτο της «Ανάκαμψης» των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., αλλά καλύτερη, όμως, είναι η Ελλάδα μας.

Η κυνική ομολογία του Γεραπετρίτη, που προσκύνησε τον Ερντογάν, ο οποίος πέρασε από το ΠΑΣΟΚ, από το ΠΟΤΑΜΙ και τώρα είναι Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης του Μητσοτάκη, ότι «δεν με νοιάζει αν με πουν μειοδότη» δηλαδή προδότη, δείχνει καθαρά πως οι κυβερνώντες είναι επικίνδυνοι και φυσικά δεν