Με την κατάθεση του ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ν/Σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άρχισαν άμεσα και τα αποκαλυπτήρια του αντιλαϊκού προσωπείου της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ψήφισμα καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να ταχθεί ενάντια στο Ν/Σ που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραβιάζοντας ακόμα και το άρθρο 16 του αστικού συντάγματος, που αναφέρει ρητά ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».
Η παράταξη του Δημάρχου (ΝΔ) θεωρώντας ότι το άρθρο 16 είναι παρωχημένο και το αίτημα των φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο είναι οπισθοδρομικό και μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών!!, δηλαδή των καπιταλιστών, απέρριψε την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Από την παράταξη του Ηλιάδη (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων με την αστεία δικαιολογία ότι το Ν/Σ δεν έχει κατατεθεί και δεν το γνωρίζουν ψήφισαν «λευκό». Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε δηλαδή για να κρύψουν την συμφωνία τους στην συνύπαρξη δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το νομοσχέδιο εισάγει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διαμορφώνει μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργεί τον ενιαίο τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.
Για την πανεπιστημιακή σχολή του Δήμου μας, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης (οι τελευταίοι διορισμοί έγιναν το 2015), το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, την έλλειψη φοιτητικών εστιών και αθλητικών εγκαταστάσεων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και συρρίκνωσή της, η οποία θα συνδέεται με μείωση εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Άλλωστε καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.
Ήδη το 2023, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, 153 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ΄ ότι μπορούσαν να δεχθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιφέρεια.
Η εκπαίδευση για λίγους – για όσους έχουν να πληρώσουν – ανήκει σε προηγούμενους αιώνες. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη γιατί είναι σύγχρονο και δίκαιο, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα, που θα παράγει γνώση προς όφελος της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των λίγων.
Έχει “δίκιο” ο Αντιδήμαρχος παιδείας Μιχάλης Λάππας, που τόνισε στη συνεδρίαση πως με το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης οριοθετούνται οι δύο διαφορετικοί κόσμοι και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όντως, ο ένας κόσμος για τους λίγους και ο άλλος κόσμος για τους πολλούς και ο κ.Λάππας τάσσεται με το «δίκιο» των λίγων.
Στην ίδια συνεδρίαση, οι δυο παρατάξεις συμφώνησαν με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του ιδρύματος της Coca Cola, με σκοπό να επιχορηγήσει η μονοπωλιακή επιχείρηση τα αντιπλημμυρικό έργο στη «Μπάρα».
Απαραίτητη προϋπόθεση του μνημονίου είναι η προώθηση χρηματοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος της εταιρείας, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα Τρίκαλα, στους χώρους εκπαίδευσης, σε μαθητές και φοιτητές του Δήμου για να παρουσιαστεί ως δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Αυτός είναι ο κόσμος της Coca Cola και των μονοπωλίων. Δεν «διαπερνά», μόνο το στομάχι, πρέπει κυρίως να «διαποτίζει» και τα μυαλά των νέων ανθρώπων, για να αθωώνεται στη συνείδησή τους το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Καθόλου απίθανο, κάποια στιγμή να έρθει και πρόταση προς το Δημ. Συμβούλιο για «υιοθέτηση» της θρυλικής «Μπάρας» από την Coca Cola.
Ή ίσως, και αλλαγή ονόματος π.χ. μικρή Ατλάντα (έδρα του μονοπωλίου).
Όλα να τα περιμένουμε!
Μετά απ΄ όλα αυτά, καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει σε ποιον κόσμο ανήκει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γιώργος Καΐκης