Η μια μετά την άλλη φτάνουν οι δικογραφίες για τα Τέμπη στη Βουλή, καθώς οι εισαγγελικές αρχές σκοντάφτουν σε πολιτικά πρόσωπα στις μηνύσεις που έχουν κάνει συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και τραυματίες που επέζησαν του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να στέλνουν τις μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο, ο οποίος με τη σειρά του τις προωθεί στο Κοινοβούλιο μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο αριθμός των δικογραφιών που έχουν φτάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα φτάνει τις 4, ωστόσο θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί γιατί είναι πολλά τα πρόσωπα που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη στρεφόμενη κατά νυν και πρώην στελεχών της κυβέρνησης ενώ ακόμα αναμένεται η βασική δικογραφία του εφέτη ανακριτή της Λάρισας καθώς η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Κομμάτι πάντως της δικογραφίας με μηνυτήριες αναφορές, καταθέσεις µαρτύρων και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη, διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου. Η δικογραφία των 1000 σελίδων εξετάστηκε από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ώστε να σχηματίσουν τα κόμματά τα πορίσματά τους.
Φοιτητής κατά Καραμανλή
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Μαρτίου διαβιβάστηκε στη Βουλή ποινική δικογραφία για τα Τέμπη και αφορούσε μήνυση φοιτητή, τραυματία της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.
Ο μηνυτής εγκαλεί τον Κώστα Καραμανλής για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της βαριάς σωματικής βλάβης και της διατάραξης συγκοινωνιών, ενώ στρέφεται και εναντίον της Hellenic Train και του σταθμάρχη, ζητώντας και χρηματική αποζημίωση.
Οι μηνύσεις για το μπάζωμα
Δύο μήνες αργότερα και μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή, ενόψει των ευρωεκλογών 2024, έφτασε στη Βουλή δικογραφία για το λεγόμενο ως «μπάζωμα» του χώρου, δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τους τέως υφυπουργούς Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Υγείας, Ζωή Ράπτη και παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.
Η συγκεκριμένη δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο από τον εισαγγελέα εφετών της Λάρισας και ανασύρθηκε με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, έπειτα από μήνυση συγγενών των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη, η οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Μια μέρα μετά τις εκλογές έφτασε και η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά για το «μπάζωμα» η οποία έχει κατατεθεί από τους γονείς και τον σύντροφο 23χρονης που έχασε τη ζωής της στο δυστύχημα και στρέφεται κατά των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου, κατά του τότε σταθμάρχη Λάρισας Βασίλη Σαμαρά αλλά και κατά παντώς υπευθύνου.
Μάλιστα, οι γονείς καταγγέλλουν σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews και τους υπεύθυνους του Γενικού Νοσοκομείου Λαρίσης πως επί 2 ολόκληρες ημέρες δεν τους αποκάλυπταν το θάνατο της.
«Στο κάδρο» και ο πρωθυπουργός
Τελευταία μήνυση που έφτασε στη Βουλή, ήταν αυτή των 170 προσώπων, συγγενών θυμάτων και πολίτες που καταγγέλλουν επιχείρηση συγκάλυψης στον τόπο της τραγωδίας. Οι μηνυτές στρέφονται κατά του πρωθυπουργού, τον οποίον δείχνουν ως ηθικό αυτουργό για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος υποστηρίζοντας πως κατ’ εντολή του έγιναν όλες οι ενέργειες για το λεγόμενο μπάζωμα, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και 7 υπουργοί και υφυπουργοί.
Γιατί δεν «πέφτουν» προτάσεις για προανακριτική
Και ενώ η στοίβα με τις δικογραφίες για τα Τέμπη μεγαλώνει διαρκώς, η αντιπολίτευση δεν αξιοποιεί ακόμα το «χαρτί» της πρότασης για προανακριτική. Και αυτό γιατί όπως μαθαίνουμε, τα κόμματα της μειοψηφίας, περιμένουν την βασική δικογραφία για την τραγωδία του εφέτη ανακριτή της Λάρισας, ώστε να «εγκλωβίσουν» την κυβέρνηση να πει «ναι» σε μια προανακριτική που θα έχει αδιάσειστα στοιχεία που θα «δείχνουν» ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Ήδη η κυβέρνηση έχει απορρίψει μια πρόταση για την 717, συνεπώς αν δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία δεν μπορεί να γίνει πρόταση για το ίδιο θέμα. Παράλληλα, μια πρόταση για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος με βάσει μόνο τις κατηγορίες που αποτυπώνονται στις μηνύσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως δεν θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα για να συμφωνήσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής που θα διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.
Στέφανος Σίσκος (dnews.gr)