Αναρρίχηση στα Μετέωρα και μαθήματα μαγειρικής με φόντο το λευκό των Κυκλάδων, ποδηλασία στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στους αμπελώνες της Πελοποννήσου, πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου και στα Μετέωρα, διαδρομές 4x4 στις «ελληνικές Αλπεις». Αυτός είναι ο νέος τρόπος διακοπών, που καταρρίπτει τον μύθο ότι η Ελλάδα ενδείκνυται μόνο για βουτιές στα καταγάλανα νερά και βόλτες κάτω από τον καυτό ήλιο.
«Μια χώρα με περισσότερα από 300 βουνά, πυκνά δάση και παραδοσιακά χωριά, ποτάμια και μαγευτικές λίμνες αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου», δηλώνει στην «Κ» η 29χρονη Δανάη Τσαδήλα, δημιουργός του Trails Beyond, ενός ταξιδιωτικού γραφείου που προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα περιπέτειας, επαναπροσδιορίζοντας την τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας, πλέον σε προορισμό τεσσάρων εποχών.
«Κουβαλώντας» στο σακίδιό της επαγγελματική εμπειρία στον τομέα του τουρισμού και συναρπαστικά βιώματα, όπως ράφτινγκ στη μακρινή Παταγονία, καγιάκινγκ στην εξωτική Σρι Λάνκα, ορειβασία σε ηφαίστεια της Νέας Ζηλανδίας και πεζοπορίες σε παρθένες ζούγκλες της ΝΑ Ασίας, η Δανάη αποφάσισε να προσφέρει ανάλογες συγκινήσεις και στους επισκέπτες της χώρας μας. Και το σημαντικότερο, και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
«Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο, αφού και το κλίμα ενδείκνυται και ο στόχος είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας στον τουρισμό», προσθέτει η κ. Τσαδήλα επισημαίνοντας ότι η εταιρεία, που μετράει ενάμιση χρόνο «ζωής», δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Αργοσαρωνικό, Νάξο, Σαντορίνη.
«Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία. Αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για την ελληνική ενδοχώρα από το Ισραήλ και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ σημαντική αγορά στον χώρο του τουρισμού περιπέτειας είναι η Αμερική και η Αυστραλία», εξηγεί στην «Κ».
Το κόστος των εκδρομών κυμαίνεται από 120 έως 200 ευρώ το άτομο ημερησίως και περιλαμβάνει μεταφορικά, διαμονή, διατροφή, δραστηριότητες και ξεναγήσεις από επαγγελματίες του χώρου ανά την Ελλάδα. «Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε οικονομικά μικρότερες κοινότητες και να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας την τοπική κουλτούρα. Γι’ αυτό επιλέγουμε, όπου είναι δυνατό, παραδοσιακούς ξενώνες και ντόπιους συνοδούς».
Η Δανάη Τσαδήλα θεωρεί πολύτιμο «όπλο» τα κλικ στο Διαδίκτυο. «Ερευνες δείχνουν ότι πλέον οι περισσότεροι κάνουν κρατήσεις από το τάμπλετ και το κινητό τους. Γι’ αυτό και η online παρουσία μιας εταιρείας που εμπλέκεται στον χώρο του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας».
Υδροποδήλατα, τοξοβολία
Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι για Ελληνες αλλά και για τουρίστες από το Ισραήλ, την Αγγλία, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστρία οι δραστηριότητες στη λίμνη Πλαστήρα. Ο 60χρονος Δημήτρης Χαραλαμπίδης ασχολείται με το αντικείμενο τα τελευταία 20 χρόνια και όπως δηλώνει στην «Κ», «η Ελλάδα είναι προορισμός για τουλάχιστον δέκα μήνες τον χρόνο, αφού ειδικά για τους επισκέπτες από τις βόρειες χώρες ο χειμώνας μας θεωρείται σαν άνοιξη». Μέσω της ιστοσελίδας tavropos.com μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την ενοικίαση ποδηλάτων, υδροποδηλάτων, αλλά και κανό. «Συνεργάζομαι με ταξιδιωτικά πρακτορεία και πραγματοποιώ εκδρομές σε περιοχές όπως τα Μετέωρα, τα Αγραφα και επισκέψεις σε μοναστήρια», προσθέτει ο κ. Χαραλαμπίδης. Παράλληλα, εξηγεί ότι στην άνοδο του τουρισμού έχει συμβάλει «το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου που δέχεται πτήσεις τσάρτερ, καθώς και τα ποιοτικά καταλύματα που έχουν χτιστεί με τις καλύτερες προδιαγραφές».Στόχος, πάντως, του Δημήτρη είναι να καθιερωθεί η ευρύτερη περιοχή ως ένας από τους καλύτερους ποδηλατικούς προορισμούς, αλλά και μία διεθνής τοποθεσία για εναλλακτικό, ιαματικό, γαστρονομικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Η Καθημερινή (Θεοδώρα Βασιλοπούλου)