Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 και ώρα 7 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, ο συμπολίτης τοπογράφος Αθανάσιος Μωϋσιάδης θα παρουσιάσει μελέτη με θέμα «Τα ιστορικά κτίρια της πόλης Τρικάλων. Πολιτιστική φυσιογνωμία ή κατάλοιπα του παρελθόντος;»
Η παλιά εικόνα της όμορφης πόλης των Τρικάλων με τα ωραία νεοκλασσικά και αρχοντικά κτίρια , καταστράφηκε από τα τσιμεντένια πολυώροφο οικοδομήματα που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, τα ιστορικά κτίρια των Τρικάλων είναι πλέον λιγοστά, πολλά από τα οποία θυσιάστηκαν εξαιτίας ιδιωτικών συμφερόντων και μη στο βωμό της αντιπαροχής. Παρόλα αυτά τα Τρίκαλα διατηρούν την γραφικότητά τους και για τον λόγο αυτό τα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης.
Σκοπός της παρουσίασης είναι η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Τρικάλων, με έμφαση στην ιστορία και αρχιτεκτονική των υπαρχόντων αρχοντικών παραδοσιακών και νεοκλασσικών κτιρίων της πόλης, ως ένα τεκμήριο της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της και η ευαισθητοποίηση στην διαφύλαξη και προστασία τους στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά πρόκειται να γίνει στο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων ενός από των πιο σημαντικών ιστορικών κτιρίων της πόλης των Τρικάλων των αρχών του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερα ιστορικά, αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΩΥΣΙΑΔΗ
Ο Αθανάσιος Μωϋσιάδης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1980. Σπούδασε τοπογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών, έλαβε παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από τη ΑΣΠΑΙΤΕ και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη φωτογραμμετρία με τηλεπισκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL)
Από το 2006 υπηρετεί ως έκτακτος καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ από το 2008 ως ερευνητής κυρίως σε εφαρμογές φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση της τοπογραφίας και της γεωπληροφορικής και ως έκτακτος καθηγητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και Γαλλοελληνικό Μεταπτυχιακό «DYNTAR» στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας.
Έχει δημοσιεύσει σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια , συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή διεθνών συνεδρίων.
Είναι επιμελητής των επιστημονικών ενημερωτικών περιοδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης και της Διεθνούς Ένωσης Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης καθώς και ιδρυτής και επιμελητής του ιστοκαταγραφολογίου της Διεθνούς Ένωσης Ψηφιακής Γης.
Από το 2012 έως και σήμερα είναι εθνικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα της επιτροπής νέων ερευνητών και μέλος στη Διεθνή Ένωση Ψηφιακής Γης, με έδρα την Κίνα. Τέλος, είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Διεθνή Ένωση Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης, της Ένωσης Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης της Αγγλίας και των Ειδικών Επιτροπών Γεωμετρικής Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού-Τουρισμού του ICOMOS, υπό την αιγίδα της UNESKO.