Τη λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, που πλήττει πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής μας, ζητά ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η προστασία του ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους συνιστά ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τον κτηνοτροφικό κόσμο. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου έχει χαθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο, λόγω του καταρροϊκού πυρετού, η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη για το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή χρονιά.
Οι φόβοι που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι συνίστανται στο ότι εάν φέτος εμφανιστεί ξανά η ασθένεια -πράγμα σχεδόν σίγουρο για αυτούς- δεν θα έχουν τα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο για να την καταπολεμήσουν, χωρίς να χάσουν ζώα. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι σύντομα ευνοϊκές για την εξάπλωση του φορέα της νόσου, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Επιπροσθέτως, η εμπειρία που αποκομίστηκε και η ενημέρωση που υπήρξε το προηγούμενο έτος, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 4 Μαρτίου 2015, το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ζώων για την καταρροϊκό πυρετό θα κριθεί από τα αποτελέσματα ορολογικής έρευνας. Μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ζώων λόγω ενδεχομένων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν από την αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεών της σχετικά με την χρήση ή όχι εμβολίου για την εν λόγω ασθένεια.
Παράλληλα ζητούν ενημέρωση για την έγκαιρη προμήθεια και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων (παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών).
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Πότε θα έχετε στη διάθεσή σας τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τη λήψη της απόφασης για τη χρήση του εμβολίου;
Εάν τελικά αποφασιστεί η χρήση του, πότε υπολογίζετε ότι θα είναι εφικτός ο εμβολιασμός του ζωικού κεφαλαίου;
Το κόστος του εμβολιασμού θα βαρύνει τον κτηνοτρόφο ή θα καλυφθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους;
Ποια τα μέτρα που έχετε πάρει ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν έγκαιρα τα κατάλληλα σκευάσματα για την προληπτική προστασία από το φορέα της νόσου;
Τι αποζημιώσεις έχουν δοθεί έως σήμερα σε κτηνοτρόφους για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και ποιες οι εκκρεμείς περιπτώσεις για το 2014;».