Διασχίζοντας την πλατεία του Παλαιού Δεσποτικού δεν γίνεται να ξεφύγει από το βλέμμα κανενός περαστικού το κτίριο που δεσπόζει στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας. Το ιστορικό Πελέκειο, όπως ονομάζεται το διώροφο πέτρινο οικοδόμημα, στέκει στο κέντρο των Τρικάλων από τις αρχές του 20ου αιώνα έχοντας αλλάξει πολλούς ενοίκους.
Ο πιο πρόσφατος είναι το φροντιστήριο αγγλικών UK της Ειρήνης Στράκαρη, το οποίο μετακόμισε στο Πελέκειο τον περασμένο Μάρτιο, δίνοντας, με τους εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους μαθητές του, ξανά «ζωή» στο ιστορικό κτίριο που έμενε άδειο από τον Νοέμβριο του 2013, όταν αποχώρησε από αυτό η Δημοτική Αστυνομία.
Το ωραίο νεοκλασικό σπίτι αποτελούσε το σπίτι της γνωστής Τρικαλινής ευεργέτιδας Ευρυδίκης Πελέκη, η οποία έζησε εκεί με τον σύζυγό της, τον δικηγόρο Δημήτριο Πελέκη, μέχρι τον θάνατό του το 1930 και έκτοτε συνέχισε να κατοικεί μόνη της μέχρι που έφυγε από τη ζωή το 1958. Η γνωστή σε λίγους ιστορία της εύπορης Ευρυδίκης Πελέκη διατρέχεται από τραγικά γεγονότα τα οποία σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν την έντονα φιλανθρωπική δραστηριότητά της τα χρόνια μέχρι τον θάνατό της.
Η απώλεια των αγαπημένων της προσώπων
Η ζωή της, τον καιρό εκείνο στα Τρίκαλα, ήταν γεμάτη ευτυχία, μέχρι που έχασε σαν σε τραγωδία, αρχικά τον σύζυγό της και στη συνέχεια και τα δύο της παιδιά την ίδια μέρα!
Ο Δημήτριος Πελέκης πέθανε στις 8 Ιουνίου του 1930 αφήνοντας χήρα την Ευρυδίκη Πελέκη, η οποία ένα χρόνο αργότερα θρήνησε και τα δύο της παιδιά. Στις 28 Ιουλίου του 1931 η οικογένεια βρέθηκε στη Γλυφάδα για κολύμπι στη θάλασσα, όταν η 19χρονη κόρη της άρχισε να πνίγεται. Γρήγορα ο 20χρονος αδελφός της έσπευσε να την σώσει, μάταια όμως, με τραγικό αποτέλεσμα να πνιγούν και οι δύο στον Σαρωνικό.
Η απομόνωση, οι αγαθοέργειες και η διαθήκη
Τα γεγονότα αυτά άλλαξαν τη ζωή της Ευρυδίκης Πελέκη, η οποία αποσύρθηκε στο σπίτι της βγαίνοντας πλέον πολύ σπάνια από αυτό. Ωστόσο, ήταν γνωστό πως η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή για άπορους Τρικαλινούς, τους οποίους πάντοτε εκείνη ενίσχυε οικονομικά αφιλοκερδώς.
Η φιλανθρωπική αυτή δράση της συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό της, στις 8 Απριλίου του 1958, καθώς με τη διαθήκη της προόριζε όλη της η ακίνητη περιουσία να περιέλθει στο Γηροκομείο Τρικάλων, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν υπό κατασκευή. Η ακίνητη αυτή περιουσία, την οποία διαχειρίζεται η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, κοστολογείται με βάση τη διαθήκη σε 235 εκατομμύρια δραχμές και περιλαμβάνει εκτός από το Πελέκειο στο Δεσποτικό, άλλα πέντε καταστήματα στο κέντρο των Τρικάλων, τα οποία ενοικιάζονται, αλλά και 10 στρέμματα έκτασης στην Παλιά Σκοτίνα Καλαμπάκας.
Το ενοίκιο από την εκμετάλλευση των παραπάνω χώρων δίνεται στο Γηροκομείο, όπως αυστηρά όριζε η διαθήκη της δωρήτριας, για την κάλυψη των αναγκών του.
Η «μεταμόρφωση» του κτιρίου χάρη στο UK
Όταν μετά τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας το Πελέκειο έμενε άδειο, κανείς δεν πίστευε ότι ένα τόσο όμορφο και γεμάτο ιστορία κτίριο στην «καρδιά» των Τρικάλων δεν θα έβρισκε ένοικο σύντομα. Κι όμως, χρειάστηκε περισσότερο από 2 χρόνια για να μετακομίσει τελικά εκεί το φροντιστήριο UK, το οποίο από τις 3 Μαρτίου άνοιξε και πάλι την πόρτα του υπέροχου πέτρινου οικοδομήματος.
Η μετακόμιση αυτή δεν έγινε εύκολα, καθώς λόγω των δεσμεύσεων της διαθήκης της Ευρυδίκης Πελέκη έπρεπε να διεξαχθεί διαγωνισμός με κατάθεση σφραγισμένων προσφορών. Όπως πληροφορείται η «Ε», εκτός από το UK, πρόταση για το συγκεκριμένο κτίριο κατέθεσαν μεταξύ άλλων ένα εστιατόριο και ένα μπαρ. Ωστόσο, νικητής βγήκε το φροντιστήριο αγγλικών υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο χρήσης τον Νοέμβριο του 2014, μεταξύ άλλων γιατί η διαθήκη αναφέρει ρητά πως όποιος νοικιάζει το κτίριο θα πρέπει να επιτελεί και πολιτιστικό ή επιμορφωτικό έργο, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει ένα μπαρ ή ένα ρεστοράν.
Το νέο ξεκίνημα για το UK έφερε και μία ολική «μεταμόρφωση» στους χώρους του διώροφου Πελέκειου, αφού τα δωμάτια του άλλοτε τόπου κατοικίας της οικογένειας Πελέκη μετατράπηκαν σε μοντέρνες και πολύχρωμες αίθουσες διδασκαλίας, με τις προσωπικές «πινελιές» των καθηγητριών να είναι εμφανείς.
Μιλώντας στην «Ε» η Ειρήνη Στράκαρη εκφράζει την επιθυμία της το νέο κτίριο να αποτελέσει και έναν χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, κάτι που το παλιό διαμέρισμα στην Καποδιστρίου δεν μπορούσε να προσφέρει, λόγω έλλειψης χώρου. Γι’ αυτό και ο δεύτερος όροφος στο Πελέκειο προορίζεται μόνο για τέτοιες εκδηλώσεις. «Στόχος μας καθημερινά είναι να δίνουμε μαθήματα ζωής στα παιδιά, όχι απλώς να κάνουμε μαθήματα αγγλικών», δηλώνει η Ειρήνη Στράκαρη.
Ήδη στις 19 Μαρτίου έγινε η παράσταση του Μικρού Πρίγκιπα, την οποία απόλαυσαν δωρεάν μικροί και μεγάλοι θεατές, ενώ όπως μας είπε η Ειρήνη Στράκαρη, σύντομα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις, με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Η μοίρα τα έφερε έτσι, λοιπόν, ώστε στον ίδιο χώρο που θρήνησε και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή η Ευρυδίκη Πελέκη, εκεί δεκαετίες αργότερα να ακούγονται παιδικά γέλια και να επιτελείται εκπαιδευτικό έργο.