Το βασικό του πολυεργαλείο επαναφέρει προς έγκριση το βράδυ της Τρίτης ο Δήμος Τρικκαίων. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισάγεται προς συζήτηση η (επαν)ίδρυση της ΔΕΚΑ, της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Ανάπτυξης, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων, εξάλλου, είναι ένας από τους 7 Δήμους της χώρας που δεν διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση! Ταυτοχρόνως, υπενθυμίζεται ότι, με την κατάργηση του οργανισμού «Ασκληπιός» και της τέως ΔΕΚΑ, όλες οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στον Δήμο. Αυτό σήμανε αυτομάτως, δυσχέρεια στη ταχεία υλοποίηση αποφάσεων που μέχρι πρότινος υλοποιούνταν σε εξαιρετικά μικρό διάστημα. Ετσι, ο Δήμος απέκτησε πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, που ενίοτε δυσκόλευε την ταχύτερη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών του.
Βασικός στόχος της ίδρυσης είναι η «οργάνωση λειτουργιών η δραστηριοτήτων και η παροχή υπηρεσιών συναφών ή συνδεδεμένων» σε πλήθος τομέων:
- περιβάλλοντος
- απασχόλησης,
- κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,
- παιδείας
- πολιτισμού.
Επιπροσθέτως, στόχος είναι «η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής», από εθνικές ή ευρωπαϊκές δράσεις. Ειδικά αυτοί οι τομείς, με δεδομένο το νέο ΕΠΣ Α(2014-2020), απαιτούν περαιτέρω εξειδικευμένο προσωπικό, ταχείς διαδικασίες, πιστοποίηση δράσεων και άμεση ανταπόκριση ως προς την υλοποίησή τους. Είναι σημαντικό, να μπορεί ο Δήμος Τρικκαίων να αξιοποιεί προς όφελος των δημοτών, όλα τα προγράμματα που υφίστανται και ετοιμάζονται να προωθηθούν είτε από τα υπουργεία, είτε από το ΠΕΠ Θεσσαλίας είτε από την ίδια την ΕΕ.
Με άλλα λόγια, ο Δήμος επιδιώκει την ύπαρξη μιας κοινωφελούς επιχείρησης που θα μπορεί γρήγορα και ουσιαστικά, να «επενδύει» και να «εργάζεται» σε όλους τους τομείς που τώρα παρατηρείται δυσκινησία.
Η λειτουργία μιας Κοινωφελούς Επιχείρησης προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συγκρότησε τριμελή ομάδα εργασίας. Αυτή, αποτελούνταν από τους Θωμά Παπασίκα (Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρικκαίων), Γιάννη Σιακαβάρα (Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Ευθυμία Κουτσούκου (υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, πρ. προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού της τέως ΔΕΚΑ). Η ομάδα αυτή εκπόνησε οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία «έδειξε» ότι η κοινωφελής επιχείρηση, όχι μόνο είναι δυνατόν να ιδρυθεί, αλλά και να λειτουργήσει ουσιαστικά. Σε πρώτη φάση, φυσικά, θα πρέπει να συσταθεί και, ακολούθως, αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα, να αποκτήσει οντότητα και άμεση λειτουργική αυτοτέλεια και δράση.
Η ίδρυσή της πλέον θα δίνει την πρόσθετη δυνατότητα να υλοποιηθούν προγράμματα που υφίστανται και τα οποία απαιτούν ταχείς διαδικασίες.
Ταυτοχρόνως, η επιχείρηση, εάν εγκριθεί η σύστασή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορεί να είναι αρωγός του Δήμου σε εφαρμογή προγραμμάτων που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την παιδεία, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, η νέα, πρωτότυπη δράση του Δήμου για τα ολοήμερα ΚΔΑΠ κ.α.
Επίσης, θα μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση του εργατικού δυναμικού της περιοχής μας, με την ανάπτυξη συμβουλευτικών δράσεων που παρέχονται δωρεάν προς τους ανέργους.
Σε επίπεδο πολιτισμού, η ΔΕΚΑ θα είναι δυνατόν να ασχοληθεί με την ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών και πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, με την εκπόνηση και εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων αλλά και του πολιτιστικού τουρισμού.
Για δε τον αθλητισμό, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των τμημάτων άθλησης, θα είναι ως πρώτες προτεραιότητες.
Το αρχικό κεφάλαιο της επιχείρησης ανέρχεται σε 700.401 ευρώ, η διάρκειά της προβλέπεται να είναι 50ετής, ενώ θα διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο από 4 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, 3 πολίτες, έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου.