«Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου. Η φαντασία μου φτερούγισε παντού» έλεγε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο σπουδαίος Τρικαλινός συνθέτης που ταξίδεψε παντού το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και συνεχίζει να το κάνει, στέλνοντας με τον μαγικό τρόπο της μουσικής μαθήματα ανθρωπιάς, κατανόησης και αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του σημαντικότερου από τους δημιουργούς της ελληνικής λαϊκής μουσικής και τραγουδιού του 20ου αιώνα, του Βασίλη Τσιτσάνη (1915 - 1984), και η οικογένεια του ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει, ως κεντρικό εορταστικό γεγονός, δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στο έργο του, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Για τον σκοπό αυτό, κλήθηκαν συντελεστές, που διασφαλίζουν την απόδοση του έργου του με σεβασμό, ικανότητα και γνώση: ο Σταύρος Ξαρχάκος που έχει ασχοληθεί ουσιαστικά, τόσο με το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, όσο και με τη διαλεκτική σχέση που αυτό έχει με τις μουσικές σπουδαίων δημιουργών παγκοσμίως και η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, οι οποίες  αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν το ποιητικό ιδίωμα των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με ουσιαστικές ερμηνείες.

Μεγαλοφυής, καινοτόμος και διαχρονικός
Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Γεννημένος στα Τρίκαλα, στις 18 Ιανουαρίου 1915, από Ηπειρώτες γονείς, από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και έμαθε μπουζούκι μαντολίνο και βιολί. Το 1936, επισκέφθηκε την Αθήνα, με κύριο σκοπό του να σπουδάσει Νομική, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η μουσική. Οι πρώτες του επιρροές ήταν τα τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου και του Μάρκου Βαμβακάρη. Καθοριστική ήταν η γνωριμία του με τον σπουδαίο - αλλά αδικημένο από την Ιστορία -  τραγουδιστή Δημήτρη Περδικόπουλο, ο οποίος τον πήγε στην Odeon, όπου ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια.
Την περίοδο 1937 - 1940 έγραψε καταπληκτικά τραγούδια, τα οποία ηχογράφησε με τις φωνές του Δημήτρη Περδικόπουλου και των άλλων σπουδαίων τραγουδιστών εκείνης της εποχής: Στράτου Παγιουμτζή, Μάρκου Βαμβακάρη, Στελλάκη Περπινιάδη, με τους οποίους, σε πολλές ηχογραφήσεις, συμμετείχε σαν δεύτερη φωνή. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έμεινε στη Θεσσαλονίκη, όπου για ένα μεγάλο διάστημα είχε δικό του μαγαζί, το «Ουζερί ο Τσιτσάνης», το οποίο έγινε διάσημο. Εκεί, έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου.
ο 1946, εγκαταστάθηκε ξανά στην Αθήνα και άρχισε να ηχογραφεί. Δίπλα του, έγιναν ευρέως γνωστοί τραγουδιστές, όπως οι Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μαρίκα Νίνου και Πρόδρομος Τσαουσάκης. Τα επόμενα χρόνια, γνώρισε ευρύτατη αποδοχή. Ειδικά μετά την πτώση της Χούντας, είχε ξεκινήσει και συναυλίες σε στάδια και ανοιχτά θέατρα και χώρους, κάτι που συνέβαινε πρώτη φορά για λαϊκά τραγούδια.
Πολυγραφότατος, μεγαλοφυής, καινοτόμος, με πλούσια φαντασία και έργο σπάνιας ποιότητας, μαστοριάς και καλαισθησίας, ο Βασίλης Τσιτσάνης έγινε ο συνθέτης, που, χωρίς αυτόν, η εικόνα της ελληνικής μουσικής θα ήταν περιορισμένη και διαφορετική. Πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, στις 18 Ιανουαρίου, από καρκίνο, στο Λονδίνο, και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, ζει για πάντα μέσα από τα τραγούδια του και εξακολουθεί να συναρπάζει και να συγκινεί ακόμη και πολύ νέους ανθρώπους, παραμένοντας διαχρονικός και επίκαιρος, όπως μόνο οι μεγάλοι της Τέχνης.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 65 ευρώ, Α ζώνη: 50 ευρώ, Β ζώνη: 35 ευρώ, Γ ζώνη: 25 ευρώ, φοιτητικό -  ΑΜΕΑ: 15 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: Ομήρου 8, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr