Το μήνυμα του 112 ήχησε σαν εφιάλτης την Κυριακή στους 100 και πλέον εκτοπισμένους πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας Τρικάλων, που εδώ και τρεις εβδομάδες διαμένουν σε σκηνές στο γήπεδο του γειτονικού οικισμού Γριζάνο. Η επερχόμενη κακοκαιρία Elias απειλούσε να καταστρέψει τα ελάχιστα υπάρχοντα που είχαν καταφέρει να διασώσουν από τα λασπόνερα των σπιτιών τους, ενώ και οι ίδιοι βρίσκονταν ξανά σε κίνδυνο. Μεταξύ αυτών, ένας ηλικιωμένος με κομμένο πόδι και άλλοι ευάλωτοι συγχωριανοί του με χρόνια προβλήματα υγείας που δεν έπρεπε να βρίσκονται σε σκηνές, καθώς χρήζουν ειδικής φροντίδας.
"Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών", διάβασαν στα κινητά τους οι πληγέντες
Ιατρική υποστήριξη μόνο από εθελοντές
"Γινόμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας", λέει στο iatronet.gr η Αθηνά Μπαλάφα (φωτογραφία), η οποία μέσα από την επιτροπή πλημμυροπαθών που έχει συσταθεί διεκδικεί κρατική αρωγή και αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Η ίδια και το μόλις 3,5 ετών παιδί της διασώθηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ και φιλοξενούνται στα Τρίκαλα, όπως και εκατοντάδες άλλοι συγχωριανοί της. Πάνω από 100 έμειναν σε σκηνές στο γήπεδο, με μοναδικούς στεγασμένους χώρους δύο αποδυτήρια και τουαλέτες. "Ένας είναι με κομμένο πόδι, άλλοι σιτίζονται παρεντερικά, υπάρχουν πολλά άτομα που χρειάζονται βοήθεια", αναφέρει, καταγγέλλοντας πως η όποια ιατρική υποστήριξη που είχαν προσφέρθηκε κυρίως από εθελοντές ΜΚΟ και κοινωνικών λειτουργών από το Κέντρο Υγείας.
Η νοσηλεύτρια πρόεδρος και ο ιερέας
Την περασμένη Παρασκευή, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Τρικάλων βρέθηκε στον καταυλισμό του Γριζάνου και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον τέτανο στους πλημμυροπαθείς, με τον συντονιστή του, Γιάννη Κουτσονάσιο, να δηλώνει πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και σε υπόλοιπες δομές.
Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που δέχτηκαν ιατρικού τύπου κρατική μέριμνα. Τα κενά επιχείρησαν να καλύψουν εθελοντές, με την πρόεδρο του Γριζάνου και τον ιερέα του χωριού σε ρόλο συντονιστών.
"Είχαμε και ασθένειες, για τις οποίες φρόντιζα να μεσολαβώ εγώ, είτε για να έρθει γιατρός από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, είτε για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε αυτό", λέει στο iatronet.gr η Ευανθία Κακαδιάρη, που εκτός από πρόεδρος της κοινότητας είναι νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας. "Οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και κάποιοι απ΄ αυτούς δεν έπρεπε να βρίσκονται σε σκηνή, όπως ο κύριος με το ένα πόδι που δεν έχει κάποιον δικό του άνθρωπο για βοηθό", προσθέτει.
Εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες του camp
Στις 13 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισαν την εκκένωση της Ελεγχόμενης Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο της Λάρισας και την παραχώρησή της στους πλημμυροπαθείς. Οι 899 αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνταν σε αυτό μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές, νοτιότερα (Ριτσώνα, Θερμοπύλες, Βόλος κ.ά.), σε ένα «ντόμινο» εκτοπισμού πλημμυροπαθών και προσφύγων.
Με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με την διαχείριση αμφότερων των ευάλωτων πληθυσμών (πλημμυροπαθών και προσφύγων) από τις αρχές. Επισημαίνει πως η διαχείρισή τους πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, την σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ καλεί τους αρμόδιους φορείς να μη δρουν αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας.
Η Δομή του Κουτσόχερου, δυναμικότητας 1.300 ατόμων, στήθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες στη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, και το 2016 διαμορφώθηκε σε οργανωμένο camp με δωρεά της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Bασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)