Τα αιτήματα των επιχειρήσεων εμπορίας γεωργικών εφοδίων Τρικάλων θέτει με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βασίλης Γιαγιάκος, στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και στους βουλευτές του νομού Τρικάλων. 

Στην επιστολή του ο κ.Γιαγιάκος ζητά την στήριξη των επιχειρηματιών, μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή, αναφέροντας τα εξής: 

Κύριοι Υπουργοί, 

Μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel που έπληξε στο πέρασμα της τον κάμπο της Θεσσαλίας, η πλειοψηφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων έχει καταστραφεί σε εγκαταστάσεις, πάγιο εξοπλισμό και εμπορεύματα. 

Κατόπιν αιτημάτων του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων και επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας γεωργικών εφοδίων, σας προωθούμε σχετικές επιστολές με τα δίκαια αιτήματά τους και παρακαλούμε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, να ενεργήσετε άμεσα για την ικανοποίησή τους, καθώς όπως μας διαβεβαιώνουν οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό και κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. 

Ειδικότερα παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τα εξής: 

  • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων για 6 μήνες.
  • Παροχή δανείων με επιδότηση επιτοκίων και εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.
  • Αναστολή πληρωμών για ασφαλιστικές και φορολογικές εκκρεμότητες.
  • Έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές και στις βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα. 
  • Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, ώστε να περιοριστούν οι ανεξόφλητες πιστώσεις που είχαν δοθεί στους παραγωγούς και τα δεδουλευμένα τους, συνεπώς και οι ζημιές τους.
  • Ειδική πρόβλεψη για την διαγραφή των ανείσπρακτων απαιτήσεων που τελικώς θα δημιουργηθούν στις επιχειρήσεις τους.
  • Επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής για τον εξοπλισμό και τα πάγια των πληττόμενων παραγωγών και καταστημάτων γεωργικών εφοδίων και πραγματοποίηση του διοικητικού ελέγχου σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να δοθεί η ευχέρεια επανέναρξης των καλλιεργητικών εργασιών και της παραγωγικής διαδικασίας.